Върви народе възродени към "Бъдещето на Балгария"! О, език свещен...

Фрапираща правописна грешка в класната стая взриви социалните мрежи
21 сеп 2018 10:45,
149
Върви народе възродени към "Бъдещето на Балгария"! О, език свещен...
Снимка: Видяно в София, Facebook

Първият учебен ден. Хиляди деца, стиснали здраво букет в ръка, се отправят към класните стаи, поемат дълбоко дъх и нямат търпение приключението "Училище" да започне. Чистотата в ентусиазма им може да трогне един вече пораснал и забравил за подобни вълнения възрастен.

В първи клас нямаш представа какво се случва в тази голяма и внушителна сграда, наречена храм на знанието. Ти си най-малкия заек сред всички зайци, по-нисък си от останалите на павилиона за храна и е много лесно да те избутат.

И когато те посрещнат в класната стая на първия учебен ден, с гордост можеш да прочетеш думите, написани като поздрав на бялата дъска от твоята скъпа учителка, която се е превърнала в твоя втора майка: "Бъдещето на Балгария е в класната ми стая!"

Снимка от първия учебен ден в свищивското училище СУ "Николай Катранов" обиколи социалните мрежи за секунди. Учител, застанал пред бялата дъска с дете. И двамата горди, усмихнати, а на заден фон се вижда фрапиращата правописна грешка.

Учителката е Снежана Блажева – класен ръководител на II "Б" клас, която е с 35-годишен стаж. Поръчала изработката на надписа в книжарница, само ден преди първия учебен ден.

"ПРОДИКТУВАХ на служител на книжарницата, на която се доверих за изработването му. Не съм и допускала, а и не вярвам, че някой не знае как се пише името на родината ни! Но след 35-годишна упорита и ползотворна работа за овладяване правописа от учениците ми, и това видях, преживях!", пише учителката в своя Facebook профил.

Грешката останала незабелязана, едва докато снимката не била качена във Facebook. И предизвика бурна реакция от хиляди потребители.

Въпреки притесненията на учителката, че всички ще я помислят за неграмотна, родителите не я винят. Кметът и училищното ръководство напълно подкрепят педагога. Снежана Блажева е категорична, че въпреки стреса, няма да се откаже от учителската професия.

Проблемът за печатната грешка не е в учителката. Не е и в онзи, препечатал надписа. Проблемът е много, много по-дълбок и е във всички нас.

Проблемът е в системата, в която мотивираните учители се броят на пръсти. Същите онези, които трябва да научат децата на България да обичат и да търсят знанието. Демотивирани от системата, искрата им угасва, каузата и мисията им се превръща в рутина, смазана от десетките канцеларски дейности, които са принудени да извършват, наред с учителството.

Проблемът е в родителите, които предпочитат да оставят детето пред компютъра или телефона, вместо да му прочетат книга или пък да седнат и да научат азбуката, много преди то да влезе в първи клас. А там, в мрежата, често се пише на шльокавица. Често bude6teto na balgaria коментира във Facebook и хули всеки, допуснал някаква грешка в живота си. Защото е по-лесно да съдиш зад монитора.

Проблемът е, че учебниците са написани на неразбираем, сложен и объркан език, който остава недостъпен за учащите, чийто ентусиазъм изчезва с всяка изминала година, докато накрая очите им не станат празни. Същите онези очи, които са светели и шарели с любопитство на най-първия учебен ден. А те, учениците, постепенно стават все по-демотивирани и разочаровани от българското образование.

Проблемите са много и те не са само в училището. Те са и в самите нас. А когато се натрупват системно, "Бъдещето на Балгария" не изглежда никак светло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
2
 
! Отговори
До Ци.ник преди 5 години
*** ще викаш на сина на баща ти.Пак не си си изпил хапчетата.Щом в Бг сме неграмотни, върви из немските сайтове да демонстрираш грамотността си!
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 124Ау! Двойка ще пише! Това е краят на света! Апокалипсис! Двойката в училище е най- голямото нещастие в живота на човек.Как може да се вживявате в такива простотии? Какво значи 1 двойка??? Що за дребнавости??? Направо се чудите как да плюете по учителите!
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АВТЕНТИЧНОТО ИМЕ НА БЪЛГАРИЯ Е БЛГАРИЯ. Ъ е добавено едва в някои от диалектите през Възраждането. Вижте надписа на цар Иван Владислав. Време е да се върне истинското ни име. В Западна България пък всички диалекти използват името БУГАРИЯ. Какво ми се ълкате, върнете едно от двете исторически истински имена на държавата ни.
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей каква дребнава журналистика. Да живеете и да ни лъжете с отвличащи вниманието от пладнешкия ни грабеж новини като тая. Може и някой нарочно да е подменил надписа за да излага учителките. Въобще вие сте много смели журналисти, на политик въпрос коя му е любовница не смеете да зададете, Диков го изритахте в Евроком... а Евроком е извън ефирните телевизии... браво 111 медийна свобода
121
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До стефчоНе оставам си тук, България е прекрасна страна. Ходете вие в щатите за да си купите преместваем сглобяем кокошарник за един милион долара насред пустинята. Българския народ е мачкан, ама е велик, издържали сме пет века турска робия, та вас разпадащите се окупатори ли няма да надживеем. Поздрав на всички български учители избрали тая достойна професия.
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
западните секти и проповедници - що не дадете статия срещу тях, ами против наркодилърите, ами вижте се вие журналистите, стока ли сте, докога ще внушавате сред народа от частни примери генерализации спрямо учителското съсловие????????????????? Какво искате да постигнете? Кой ви плаща за тая кампания?????????????? Българските учители заслужават уважение.
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради една техническа грешка продължава антиучителската кампания. Аз възпитавам пък българския народ - помнете паметта на дедете и бабите си - никога са турци! Ето сърбите имат една такава песен, с която ви поздравявам youtube/watch?v=U5gPYHX3ZY4
118
0
 
4
 
! Отговори
48 преди 5 години
В такъв тържествен момент всички са напрегнати ,бързат,развълнувани и често при такива ситуации не се обръща внимание на някои подробности.Това е причината и е пресилено да се вини,който и да е-технически проблем.
117
1
 
7
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Обществото ни е рухнало,не мрънкайте ами вече се спасявайте кой на къде намери.20-30 фамилии на тая територия дъпрат конците и владеят парите,всичко друго е пълен леш. Спасяайте си живота и нека тук останат само Те!
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...затъпяваме бавно, неусетно почти.......
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата учебна година госпожата по математика заплаши детето ми, че щяла да му стъжни живота. Аз като родител как да реагирам на това?
114
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен пък ме е заплашвала по телефона учителка, че ще пише двойка на детето ми. Беше абсолютен кошмар.
113
3
 
2
 
! Отговори
Василев от София преди 5 години
Миналата година на учителката й казвам, че детето ми не разбира част от учебния материал и я помолих да му обяснява повече. Защото тя е там за това да обяснява и ограмотява децата ни. А тя ми отговори, че ниски им били заплати те и другите ученици били така. Накрая само я попитах тя какво прави в училището щом децата не разбират материала й тя не може да им го обясни и представи.
112
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ТОВА Е НЕ ДОПУСТИМО.ВЕДНАГА ДА НАПУСНАТ УЧИЛИЩЕТО И НИКОГА ДА НЕ ПОМИСЛЯТ ДА СЕ ВРЪЩАТ
111
1
 
1
 
! Отговори
Име преди 5 години
зелените, колкото и минуси да праскате вие сте аут! червен картон! вие сте нула! нищо! и знаете ли защо? защото никой динозавър не е имал нужда от вас, за да бъде холокостван
110
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 5 години
но се замислям, нек'кси... и ако все пак грешката на "книжара" не бе паднАла върху "а"- то, а връху ктб-то! е,, тогава цялата революция на "толерантните" отиде на майце си у мишницата... едно време бъдещето ни бе изложено в участиетео ни на площада пред мавзолея. днес, мавзолея е пред бъдещето ни.... нещо треа се е омазало в "програмата" на франкофоните!
109
2
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Неграмотността вече не е новина...
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като деца използвахме често израза "Какво се хилиш като ряпа?", без да се замисляме.Сега, като гледам тези двете на снимката, разбирам какво сме искали да кажем тогава. :)
107
1
 
3
 
! Отговори
12321 преди 5 години
Джесика, Джесика... ако ви сбъркат името с Валчева, сигурно няма да се обидите, защото никой не е длъжен да знае как точно се казвате и как точно се пише... Но Балгария?!? И не е някакво сложно изречение или текст, а четири простички думи... Толкова сложно - за първия учебен ден! А по-нататък?!?
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До маймунатаПак за "свищивското училище СУ "Николай Катранов".---Коментиращи, това е печатна грешка: буквите 'И' и 'О' са една до друга на клавиатурата.Не е там бедата. Бедата е, че тези които списват сайта НЕ ЧЕТАТ какво са написали.Е, после им се смеем, де. :)