Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна

Да се намали ДДС за храните, поиска експерт
Обновена: 22 сеп 2018 16:05 | 22 сеп 2018 14:00, Петя Славова
236
Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна
Снимка: архив, Булфото

Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си за храна, отколкото го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни продукти. Една от причините, оказва се, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите.

България е една от едва трите държави, в които е без значение дали си купуваме кола, телевизор или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.

Още по темата

Най-голямо облекчение за храните и лекарствата има в Малта. ДДС за тях там няма. В Полша също, но не за всички - там освободени от данък са само някои основни храни.

Данъкът, с който облагат храните си в Люксембург - една от най-богатите държавите членки на ЕС, е едва 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В съседна Румъния, с която традиционно се сравняваме, процентите са 9. Доскоро толкова бяха и в Гърция, но заради кризата в момента временно са повишени.

Единствените, които нямат намалена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и така ДДС-то пак е по-ниско отколкото у нас - 19%.

"Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% ДДС, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб", коментира пред Нова тв Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Всяка такава данъчна намеса изражда пазарните пропорции", каза от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: ДДСхраниесЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До От Англия 210Ама само какво мляко 4% масленост и като му хакнеш една бг закваска и ядеш истинско качествено кисело мляко. 4 пайнта са 2.27 литра. 4 пайнта пълномаслено мляко струва точно един паунд но може да се намери и за 79 пенса. Цените в английския Лидел са много много по евтини от същите в България. Това са ми го казвали всички които ми бяха на гости. А има и още по евтини магазини от Лидел като Алди и Нетто!
187
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДДС-то се събира от бързооборотни стоки, храна, лекарства. Кой ще чака някой мафиот да си купи яхта? Има пари само за основни стоки и услуги.
186
1
 
39
 
! Отговори
От Англия преди 5 години
До "Мдаааа" ( 175)Подкрепям коментара ти, но само да те поправя, че 4 литра мляко струват 1,50 паунда в Англия, а не 2 литра, както си писал. Може би техническа грешка. Ти прекрасно знаеш, че 4 литра струват 1,50, след като живееш в Англия. И какъв е изводът: Че в България можеш да си купиш за 1,50 лв. 1 литър мляко, а за 1,50 паунда - 4 литра мляко в Англия. Коментарът е излишен. И не обръщайте паундите по валутния курс, говорим за цени на хранителни стоки, уважаеми сънародници.
185
0
 
35
 
! Отговори
изкривени теории преди 5 години
До Анонимен 155А, стига сте писали изтъркани и неработещи мантри от дебелите книги- Купувачът определял цената?! Наблъскват навсякъде с непродаваеми стоки, които никой не купува. Държат ги до изтичане на срока им на годност, преоценяват или изхвърлят. И пак наблъскват със същата непродаваема стока на висока цена, и пак стои до изтичане срока на годност... Вместо да смъкнат цената, спират да доставят тази стока. Тов ли ти е търсенето и предлагането?!
184
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SharkЗначи всички да си купят лаптопи, таблети и пр, да плащат нет или други такси всеки месец, за да си поръчват евтини дрехи от сайтове?Големи мозъци има по форумите.
183
5
 
38
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Ами след като храните са скъпи може да се компенсира по друг начин. Просто спрете да купувате дрехи и обувки от т. наречените ни маркови магазини, защото първо не са маркови и второ и там цените са завишени. Поръчвайте си директно от сайтовете, когато правят промоции и там те са наистина промоции, а не предварително завишени цени. Аз лично съм решил, конкретно за маратонки, че повече от нашите магазини няма да купя. Така хем ще спестите някой лев, хем ще получите качествена стока. Мдаа, бойкот
182
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали все пишете как тук всичко било най-евтино
181
0
 
48
 
! Отговори
Заглавието :) преди 5 години
Не се "бъркаме в джоба" - Бъркат ни в джоба!
180
1
 
45
 
! Отговори
Не храна преди 5 години
Я да сметнем през март, Топло се оправда, че са дигнали цените с 24%.Сега 9% плюс един, два необявени, 35 % увеличение.На сто и двадесет лева парно и топла и 15 лв студена.Я да сметнем с ДДС, тази година сметка под 170 лв. няма да видим.Само за парно и топла вода. Да прибавим студена и ток - отиваме към 250 само за ток и вода. Една трета от заплатата ни отива за ток, вода, данък смет и парно.Няма го в нито една държава, нито една.А реакторите седят и сме платили преди Шкода, сега нови.Е?
179
2
 
53
 
! Отговори
Не храна преди 5 години
Може на ден да консумираме много малко храна,стоките и услугите, които ни бъркар ДЪЛБОКО в джоба са ток - нямаме АЕЦ - евтиния ток от Козлудуй се изнася не стига до българина., парно - няма Южен Поток, и води- плащаме 60% загуби на води.Скъпи ток, води, парно, данъци и такси, това се дължи на една антибългарска политика, за да купуваме в пъти по-скъпи 2-3 пъти газ и ток.В същото време Фотоволтаици и Перки - собствениците им стават милионери за 2-3 г.Както и с ***.35% увеличение за 1 г.
178
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че береми тули джилезо халюмин джица бахър претръсвами тавани мази и дворови тока ефтин вода колко изкаш децките са малко и помоштите и пенсиата че не чувам и децата не чуват и жената не чува и внуците не чуват ти им викаш сапрете чалгата те не чуват
177
0
 
48
 
! Отговори
Всъщност за всичко преди 5 години
Бъркат все по-дълбоко в джоба на българина.
176
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20% ДДС и акцизите хранят вече 60% българи заети с трудова запъхтяност в различни структури на бюджетната хранилка. Останалата база, обаче гороломно намалява. Затова данъчната тежест всячески ще се вдига. Дали толтакси и залени зони, платени мостове, завишени имотни и битови налози, глоби и цени на енергия, полето за творчество е безкраjно.
175
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избиването на живи хора истински българи в глад и мизерия, за да се хранят малцинства и грабители не е решение а заличаване и подмяна на населението. Не ни трябват европейски норми и закони, трябва ни стимули всеки кой каквото може като занаят, земеделие, малък бизнес да бъде поощраван и подпомаган. За да вземеш трябва да дадеш
174
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 195Ей така, писаха ти примери пък като не вярваш *** и виж сам!
173
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че коя верига плаща данъци, те даже дават минусови отчети, и плакат най ниските заплати ***!
172
19
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще са по-ниски цените в Германия, някои са съвсем изкукуригали.
171
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще се събират пари за пенции, би ли обяснила специалистката?То и аз мога да кажа, да махнем всики данъци и всички ще ми пляскат.
170
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 190Аз също се учудих на завишените цени на лидъл, гъби в консерва в германия са Е 0.35 а у дома 2 лв. , консерва домати в германия Е 0.39 а у дома 2.20 лв. Бананите в de са Е 0.85 , а у дома 2.60лв. За пасти за зъби и шампоани и др. Вс. Е тройно и нагоре
169
4
 
54
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
България е обречена. Но щом не протестирахте, значи приемате това. Ще кретаме още 10 - 15 години и всичко ще колабира. Вече е късно за спасение на страната, оправяйте се индивидуално.