1 октомври – Денят Х! Ще ни сгреят ли по-високите сметки за парно?

Експертите Асен Асенов и Георги Христов коментират пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 24 сеп 2018 11:17 | 24 сеп 2018 09:15,
87

Парното и топлата вода поскъпват от 1 октомври. Това стана ясно в края на миналата седмица от разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Предложението на енергийния регулатор е 8% скок за парното и топлата вода в София, в Пловдив - 9%, в Бургас и Плевен - с близо 5%, а във Варна - с малко над 2%.

Повишението на цената е в резултат на поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ от същата дата с близо 14%. Това е второ повишение в рамките на няколко месеца.

Още по темата

Енергийният експерт Георги Христов определи поскъпването като скандално, а Асен Асенов, заместник-председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост подчерта, че въпреки повишението на цената, услугата на топлофикациите не е подобрявана от 15 години.

"Всеки отоплителен сезон качеството на топлинната енергия, която стига до абонатната станция се прекъсва по някакъв начин, дали от авария или друг проблем, самото дружество не дава обяснение. Услугата не се подобрява", каза Асенов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че при намаляване на цената на природния газ от КЕВР не са предприемали мерки за понижение на цената на парното, въпреки че имат начин за въздействие и определи отношенията на потребителите с топлофикационните дружества като плащане на услуга, която е некачествена, а потребителите пък не са и обезщетени за това.

Енергийният експерт Георги Христов пък настоя, че в регулациите на цените КЕВР може да се намеси.

"Ако има някой, който прави порочна политика, това е КЕВР, защото цялата методика, която те прилагат е неправилна", допълни още експертът.

Христов беше категоричен още, че от много време вече потребителите на топлинна енергия плащат, за да стоят на студено.

Асен Асенов обясни на свой ред, че топлофикациите губят много дела, но препоръча на потребителите, които искат да съдят дружествата да се обърнат към юристи, защото в общите условия се крият и "капаните" за тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
1
 
! Отговори
Баба Минка чистачка преди 5 години
Като не ви стигат парите, хванете се на втора, трета работа. Ето аз чистя един офис за 2 часа за 100 лева. Фанала съм 15 такива офиса и на седмица си докарвам по 1500. 6000 на месец си докарвам с метлата и парцала. Кой за каквото е учил дет се вика.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хем по-скъпо,хем не можеш да се откажеш..........с тоя материал-толкоз.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарство за хемороиди бг народ
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднага да се въведе германската данъчна система - прогресивен данък.
71
3
 
2
 
! Отговори
Оги преди 5 години
Стития, която е едно към едно с последните 200, които четох за увеличенията. А коментарите ви? Само заучени фрази, все едно слушам Майчето. Доста хора не разбират, че всичко зависи от икономическите промени!
70
2
 
1
 
! Отговори
До Учил преди 5 години
Няма лошо, да сте жив и здрав.Затова говоря, че не трябва да има ДОД - плащата 700 лв. данъци и осиг.,.Хиляда ви отпада като доход! Махат се всички данъци и почваме от 1500 необлагаем минимум.Десет процента от определена сума, двадесет и т.н.Като имаме тридесет хиляди е нормално петнадесет хиляди в държавата.Тогава ще има социална политика и програми.Ако няма прогресивен и ДОД, тогава на 7 хиляди парно - 1190 лв, ток 420 лв., пломба -280 лв.Ето Ви справедливост.И другите са учили!
69
3
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
На Боко не му е стигнал акълът след като са му наредили да спре Южен Поток да попита американците - хубаво, ама после какво? Поне да беше спазарил нещо насреща, а то горкото го изиграли като балъче
68
3
 
12
 
! Отговори
месара преди 5 години
Българинът обича да му вдигат цените, така се чувства европеец. Ако някой протестира, веднага го оплюват, че е червен и че иска да стане по-лошо от това скромно увеличение на цената. Еманация на българщината е премиерът им, който публично се хвали, че е спрял изгоден за скраната си проект по чуждо нареждане. Българи, сър...
67
3
 
4
 
! Отговори
иван ИТ преди 5 години
Копаите биткоини и се отопляваите от компютрите така хем пари ще трупате хем ще ви е топло
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ора спите ли да си изберем слави за мин. председател годжи на туризма преслава на културата кондьо на финансите само те ша ни оправат
65
16
 
2
 
! Отговори
иван ИТ специалист преди 5 години
Който е учил си получава достатъчно за да не го притесняват такива битовизми ето аз взимам 7000лв. и живота ми е прекрасен който не е учил да си хване втора работа и ще му стигат парите кво само мрънкате мина времето на комунизма където всичко бе равно
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я стига, цяла България ли ползва парно ;)Стига сте ревали сякаш иде краят на света :)))Това са битовизми...
63
2
 
6
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Нас едва ли ще ни сгреят, но Пеевски ще трупне още десетина килограма.
62
4
 
3
 
! Отговори
До работливите преди 5 години
Предлагам като имате високи заплати - парното и вода на депутат - 6 хилки.Да е 20% от заплатата, или парно и топла вода - 1200, 600 лв. ток. Студената да ви е 90 лв.Това плащат бедните от хиляда.В нормалните страни има прогресивен данък, не искате прогресивен, ама не искате и пломбата да ви е според дохода - не 40 лв., а 240 лв.Вие сте работливи, не е проблем да работите още.Защото спрат ли "мързеливите" с хиляда чисто да работят - плащат, ще стане интересно!1200 лв. да необлагаеми мин.
61
2
 
3
 
! Отговори
DO Жо преди 5 години
Докато мине ерата на Плевнелиев .Още 3 години , така е по Стандарт .
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПИТЕ ЛИ
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като трябва да се платят едни 100 000 евро на някакъв футболист ,от къде да се вземат, да не мислите ,че замислените за доброто на България бизнесмени трябва да вадят пари от джоба си за този изключително ценен футболист, като сте екзалтирани фенове на отбора си - плащайте , какво мрънкате
58
4
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
До Анонимен57От последните години се появиха и други финансови проблеми ..наеми,заеми, храни,подръжка за автомобил,ГО,данъци и най -вече здраве..
57
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като имаш смартфон,автомобил,обзавеждане,като ходиш уикендите до Гърция,екскурзии,пиене,ядене по ресторантите,дрешки от мола,Интернет,телевизия и.н.,то проблема става парното и тока!
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 30 години проблем номер 1 в БГ е тока,парното,топлата вода! Правителствата се сменят проблема остава! Още по времето на бай Тошо имаше хора,които не плащаха! Хайде да сменим плочата!