Руснаците и украинците не се стискат, 1/3 от морските ни имоти – техни

Българите пръскат парите от чужбина за къщи с гледка към морето
57
Руснаците и украинците не се стискат, 1/3 от морските ни имоти – техни
Снимка: Булфото, архив

Българи търсят все по-скъпи вили и апартаменти край морето. С близо 15% са нараснали средните бюджети за покупка на ваканционен имот у нас през 2018 г. Ако през изминалата година купувачите са разполагали средно с около 50 хил. евро, то през настоящата средствата, които са склонни да отделят за "втори морски дом", доближават 60 хил. евро, сочат данни от пазарно проучване на фирма за недвижими имоти, цитирано от "Труд".

Още по темата

Според експерти клиентите са склонни да платят по-висока цена, в замяна на по-високо качество продукт с включени допълнителни услуги. Купувачите търсят имоти с добавена стойност, които освен пълноценна почивка им осигуряват и възможност за възвръщаемост на инвестицията.

"Изискванията на клиентите вече надхвърлят характеристиките на имота и все повече касаят факторите извън него – заобикаляща среда, допълнителни услуги, достъп и сигурност. Затова голяма част от тях избират затворени комплекси", пояснява Теофил Петров, изпълнителен директор в компанията.

Най-търсени са апартаментите с една спалня и с площ около 55-60 кв.м, а купувачите държат на добрата гледка – към морето или вътрешен двор, както и на наличието на тераса.

През 2017 г. цените на ваканционните имоти се задържаха почти без промяна спрямо предходната въпреки нарастващото търсене и покупките още на етап "на зелено". През този сезон ръстът е умерен в рамките на 10-15%.

Цените на апартаментите с една спалня в Созопол варират между 50 хил. и 60 хил. евро, а в Поморие такъв тип имоти се предлагат за между 30 хил. и 40 хил. евро.

"Някои от по-заможните клиенти се насочват към покупка на къща, където цените достигат 180-200 хил. евро. Тази опция им позволява по-голямо спокойствие", уточнява Екатерина Желяпова, търговски директор направление ваканционни имоти в компанията.

Интересът на българите към имоти край морето се задържа висок.

Обемът на продажби на ваканционни имоти през изминалата 2017 г. нарасна с 20% спрямо предходните две години, отчитат от компанията.

През настоящата година присъствието на българските купувачи става все осезаемо и има по-голяма тежест на ваканционния пазар. Интересът на родните клиенти се задържа висок.

"За сънародниците ни желанието да имат втори дом не е нещо ново. В съвременния динамичен свят то просто се трансформира от познатите ни в миналото "вили на морето" в инвестиция в жилище в затворен комплекс, където ангажиментът за грижата за имота е оставен на друг, а за собственика остава удоволствието от почивката", казва Теофил Петров.

Българските клиенти разчитат основно на собствени средства при покупката на ваканционни имоти. Най-често използват спестявания или доходи от работа в чужбина.

Единици са случаите, при които сделките се финансират с банков кредит. По-голямата част от настоящите собственици купуват единствено за лично ползване. Под 50% от клиентите решават да отдават имота си под наем като възвръщаемостта на инвестицията достига 5-6% на годишна база.

От Русия и Украйна са 1/3 от клиентите за пазара на ваканционни имоти.

Рускоговорящите клиенти запазват добрите си позиции на пазара на имоти. Делът на купувачите от Русия и Украйна не се повлиява от разрастването на българския пазар и представлява над 1/3 от всички клиенти. Те се интересуват основно от класически ваканционни имоти за лично ползване. Част от тях избират жилища от градски тип, тъй като планират трайно установяване в България.

"Руските граждани традиционно избират България за покупка на втори дом, но конкуренцията на страната в международен план не бива да се пренебрегва. При клиентите, които разполагат с по-големи бюджети, изборът се разширява и със страни като Кипър и Испания, където средата е сходна, както и характеристиките на предлаганите имоти, но цените са по-високи", пояснява Теофил Петров.

За по-малко от две години гражданите от Израел се превърнаха в трети основен пазар за ваканционни имоти у нас.

"Клиентите от Израел са привлечени от ниските цени на туристическите услуги и след няколко посещения на Черноморието немалка част се превръщат от туристи в купувачи", коментира Екатерина Желяпова, търговски директор направление ваканционни имоти в компанията.

Предпочитания за покупка на ваканционен имот у нас проявяват и граждани на все повече различни страни от Западна и Централна Европа. Макар да не могат да се откроят със сериозен дял при покупките, интересът им е показателен за потенциал, който може да се развие занапред.

"Броят на държавите, чиито граждани се интересуват от "втори дом" у нас, се увеличава. С това се разкриват нови перспективи за популяризиране на българския ваканционен пазар и отвъд традиционните клиенти от Германия, Чехия и Великобритания", допълва Теофил Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
В много голяма заблуда си. Почти нищо свободно няма по южното черноморие. Каквото се построи се изкупува моментално. Много, много малко от имотите се продават от строителя или инвеститора. Не гледай, че извън сезона са празни - всичко е продадено и парата е взета, а лятото е като врящ котел. Всички бизнеси имат умопомрачителни печалби.
44
1
 
3
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Държавна политика на русия - пускат безлихвени заеми на прости мужици с които да купуват имоти тук.Готвят ни кримски сценарии.
43
2
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Както съм писал и преди ... скоро ще кажат и Варна е РУСКА.... точно както стана с Крим.... време трябва само :)
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко не са рускоговорящите туристи,Черноморието ни ще умре от глад,бе!И никой не купува имоти там,да им плаща данъците,поддръжката и по тоя начин да ги задължава все там да ходят на почивка и пазарят,освен рускоговорящите и рядко тук-там други собственици.
41
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" 1/3 от морските ни имоти техни ""....................ха да ви е честито ... утре товарищ Путин като прати чеченците с калашниците да защитават правата на руснаците в България ... да видим кой ще ви спасява. Всеки народ си заслужава съдбата.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЯСТОТО НА РУСНАЦИТЕ Е ТОЧНО ТАМ В БУРГАС, ВАРНА, ЛОЗЕНЕЦ , ЧЕ И НА ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ КЪДЕТО СТАНЦИИТЕ СА ПРЕТОВАРЕНИ И ВОДАТА Е МЪТНА!!ЗА СЕГА СЪМ ВИДЯЛ ЧИСТА ВОДА НА АЛБЕНА НО ЩОТО НЕ Е ГРАД А САМО КУРОРТЕН КОМПЛЕКТ СЪС ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН БРОЙ ХОТЕЛИ И НЕ СТРОЯТ ПОВЕЧЕ!НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ ВОДАТА Е ЧИСТА ЩОТО ПУСНАХА НОВА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ 2015-ТА ГОДИНА И ЗА ТОВА ТАМ МУТРИТЕ СЕ ИЗТРЕПВАТ КОЙ ДА ВЛАСТВА! И МОЖЕ БИ НА АХТОПОЛ ВОДАТА БЕШЕ ЧИСТА НО ТОВА БЕШЕ ПРЕДИ МНОГО МНОГО ГОДИНИ!!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ СИ СТРОЯТ ТЕХНИ ЗАТВОРЕНИ КОМПЛЕКСИ. ПОМОРИЕ, БУРГАС, ВАРНА.В ПОМОРИЕ РУСКОГОВОРЯЩИТЕ СА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ И АКО ВСИЧКИ ВЗЕМАТ ГРАЖДАНСТВО (МНОГО ИМАТ ВЕЧЕ) ще могат да си избират техни общински съвети и техни кметове.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те затова масово ги разпродават по 15-20000 лв. Нали разглеждам. Продават ги на безценица. И са все някакви студиа по 30 квадрата. Яко са на Слънчака и околието. А много българи имат имоти в чужбина за лаладжиите. В Гърция на цената на в България се намират апартаменти в Кавала примерно. Та не превъзнасяйте толкова руснака. На 145 млн души нормално 200 хил да си купят евтин имот в държава като нашата.
37
2
 
9
 
! Отговори
D. преди 5 години
Много от земите ни са продадени на турци.... И то земи, които сега пустеят, но някой ден.....
36
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости,това са загуба на средства и време,за поддържане на такива имоти,освен това връзват човека само към едно място за почивка,инвестиции в такива имоти са си пълна загуба.Иначе нямам нищо против европейци и всякакви славяни да се заселват в България или купуват имоти.Славяните винаги са добре дошли,кръвта вода не става.
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къщи в България има доста прилични и на добри цени, но има 2 проблема:1. на морето няма такива2. съседите ти са българи
34
3
 
18
 
! Отговори
Бай Хой преди 5 години
По голяма глупост не бях чел. Ако искам спокойствие, не бих си купил къща в България, а в Гърция. Както някой по-долу писа, статията е поръчкова
33
2
 
1
 
! Отговори
TOP преди 5 години
Поправка - няма ТомОс - така се нарича правото което дава Вселенската Църква на регионалните патриаршии. Нещо много ненаред има в документацията на Руската Църква: вероятно защото православието е прието в Киев и отделянето на руската църква не е било съвсем по каноните явно.
32
3
 
8
 
! Отговори
Кд бслснн преди 5 години
Ами то на кой му се живее в Русия или Украйна?
31
3
 
4
 
! Отговори
TOP преди 5 години
Говорейки за руснаци и украинци - РПЦ се оказа че няма "лиценз" тези дни, няма ТОМАС ! Не е църква с други думи!!! След посещението на Гундяев при Вселенския Патриарх във връзка с отделянето на Киевската църква - това излезе на бял свят; хич да не беше ходил, ама Киевската митрополия е голям залък, пусти доходи пуста алчност...
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е поръчкова . Има много празни имоти на черноморието .
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак платена статия. Брокерчетата огладняха
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко от нас богатите могат да си позволят да си купят имот на морето?Тегли кредит като тях и ще си го купиш, бе, човек.
27
32
 
2
 
! Отговори
Деян Куцев преди 5 години
Квартал държава сме. Имах в почивните работа в София и на една спирка бабушкери продава лютеница в буркани.Вика- вземи си чедо па яз като се ядосах. Кво чедо съм ти аз на. И всички буркани строшиха. Жена ми си капана от смях
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шопо,Земляк, ти, като толкова гледаш, сигурно си си навкарал с някой строен надве-натри итонг билдинг в Манастирски ливади и си мислиш, че си хванал Бога за рога :)Аз какво съм виновен, че нашенци и руснаци си купуват разни разпадащи се апартаменти на Мутроморието, при положение, че в Гърция има супер оферти. Един от чичовците ми си взе апартамент в Солун на идеални пари и е много доволен, па ората нека се смеят у залата :)