Държавните болници - в колапс, но без тях не може!

Тези лечебни заведения трябва да са финансирани
3 окт 2018 22:21, Петя Славова
20

БСП внася вота на недоверие към кабинета на премиера Борисов в първите дни на идната седмица и няма да прави консултации с другите парламентарни групи. Социалистите са определили здравеопазването и провала в тази сфера на управляващите за негова тема.
Още по темата

"Опозицията, в лицето на социалистите, е доста сериозна, напълно нормално е заради някаква секторна политика или пък неуспехи на управляващите, периодично да търси вот на недоверие. Специално в здравеопазването тя има доста добри експерти както в парламента, така и извън него. Но просто трябваше да предложи трети модел, който да бъде разгледан", коментира в студиото на "Денят ON AIR" народният представител от "Обединени патриоти" д-р Калин Поповски.

Той отбеляза, че на първо място държавата трябва да направи изменение във финансирането на държавните болници, защото именно те са гръбнака на здравеопазването. И без тях обаче секторът не би могъл да съществува.

"Teзи лечебни заведения трябва да бъдат финансирани по-различно от останалите четири вида. Системата на ВМА се дофинансира от военното министерство, частните болници имат допълнително доплащане, а общинските пък имат двойно финансиране, те се дофинансират от общинските бюджети. И парадоксът е, че държавните болници са пред колапс, защото се финансират само по клинични пътеки", каза д-р Поповския пред Bulgaria ON AIR.

Това ще бъде третият вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов. Все още обаче за него не са известни мотивите. Според БСП техните експерти все още работят, за да ги подготвят. Очаква се да бъдат внесени другата седмица. Дебатите по тях и самият вот се очаква също да се състоят след 7 дни.

А сметките пък показват, че подкрепата ще е малка, защото управляващите стоят твърдо зад готвената здравна реформа от ресорния министър Кирил Ананиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавните болници станаха АД т.е намират най-лесния начин за печелене на пари като вместо да инвестират в болници инвестират в платени паркинги както е с Окръжна болница във Варна -не се притеснявайте ще има къде да си паркирате колите срещу 2 лева на час-от там са парите , а както знаете здравето е пари т.е паркинги
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В холандия има САМО частни болници! и както виждате - не са измрели! дори смятат здравеопазването им за едно от най-добрите
18
1
 
2
 
! Отговори
А дали преди 5 години
водещите болници - като Токуда и св. Екатерина - са частни. Това не значи да закрием Пирогов, но има твърде много държавни болници, с ниско качество и огромен преразход на средства.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като не могат да контролират корупционните практики да забранят всичко частно в здравеопазването - аптеки, лаборатории, клиники, доставчици и каквото съществува частно създава предпоставка за корупция и кражби. Да се затварят частните корупционери.
16
0
 
20
 
! Отговори
Ал Пачаври преди 5 години
Болниците може и да са в колапс,но управителите тънат в богатство.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закриите звеното личен лекар и пуснете отново поликлиниките.
14
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавните болници работят зле и ТРЯБВА да се закрият. Само гълтат обществен ресурс за успокоение на бабите, че в тяхното градче имало болница. Който обаче ги закрие, ще загуби следващите избори и затова политиците още ги държат. Съвременната медицина не е за малки болници. По-добре и евтино е да поддържаш спешен център с хеликоптер, който да те закара до голяма болница при нужда, отколкото малка болница без възможности.
13
1
 
14
 
! Отговори
65 преди 5 години
Всички чадъни болници са на печалба и да високи заплатите? А кой е ,,спонсора ?.Болните ,ние ,които влизаме в кредити за лечението си.А тия дето и калта под ноктите да си продадат пак няма да прекрачат прага на болницата?От 1септември има нов ценоразпис за мед.услуги.В Токуда напр.,един ден престой е 50лв. Как някои да си помислят за това да отидат там?Вярно ,че всичко се увеличава,ама 50лв ? И те не влизат в заплатата на лекарите там.Те имат други пътища ,авсички водят към Здр.каса.От там тече
12
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКИ БОЛНИЦИ ДА СЕ ПРИВАТИЗИРАТ И ДА СТАВАТ ЧАСТНИ! НИТО ЕДНА ЧАСТНА БОЛНИЦА НЕ Е В ДЪЛГОВЕ И ВСИЧКИ ЧАСТНИ СА НА ПЕЧАЛБА И ЗАПЛАТИТЕ ТАМ СА 7 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закривайте болниците! Само силните ще оцелеят!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обяснението е просто-точно като автора му. Баце каза-парите за това здравеопазване стигат за 10 магистрали!Ясно ли ви стана защо никой не го е еня за здравето?Пък и на недоубития народец вече му е все тая...
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са в колапс. Все оставаме без лекари от 30 години и все има и дори още частни болници се отварят. Щяха да ги намаляват, а откриват частни болници, които вземат обществен ресурс. Сега са намислили да си вземат директно парите чрез застрахователни дружества и да си самоплащат на частните болници. А пациентът ще бъде натирен в желаната от тях посока.
8
1
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
С тези болници за гръбнак здравеопазването ни е в инвалидна количка с невъзможност да стои изправено
7
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата беда идва от някакъв идиoтcки член в конституцията, че здравеопазването у нас било безплатно.Ама пък конституцията навремето я писаха комунисти все пак.
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болниците постоянно са в колапс, а в тях се изливат милиони, ако не и милиарди.Къде отиват тия пари, бе?
5
5
 
37
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
То при герб държавата е в колапс, те за болниците се сетили
4
0
 
32
 
! Отговори
Лошо преди 5 години
Вместо да спрът източването на системата те наливат още пари това е лудост.
3
2
 
33
 
! Отговори
Защо ли? преди 5 години
Всички беди идват от факта че болниците са търговски дружества,това промени ли се нещата ще тръгнат,но няма политическа воля за промени?!
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ананиев също както и назначилия го са некадърници ставащи само за ТВУ.Само мислят как да крадат.Пък че ще има частници на входа и изхода ми да нали трябва да има бушони да гърмят като лъсне скандала с кражбите и те пак да излязат чисти.
1
1
 
43
 
! Отговори
х преди 5 години
"Държавните болници - в колапс"частни гадове на входа - частни гадове на изхода добре познатата ни от 90' схема за източване на държавата !!!!Болниците са принудени да си купуват консумативи и оборудване от частни гадове, пациенти масово се "пренасочват" без нужда към частни практики и Здрваната Каса здраво се източва