Ваучерната схема за листване на малки и средни предприятия на БФБ привлича нови инвеститори

От днес малките, средните и микро предприятията могат да подават заявления за участие
15 окт 2018 17:18, Екип на Bloomberg
4
Ваучерната схема за листване на малки  и средни предприятия на БФБ привлича нови инвеститори

 Ваучерната схема за листване на БФБ привлича нови капиталови инвеститори, коментира Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, бивш министър на икономиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Ваучерната схема, с която ще се стимулират малки и средни предприятия за листване на БФБ, ще продължи през следващите няколко години, а сътресенията на капиталовите пазари се очаква да са краткотрайни, заяви Делян Добрев. "Днес ще бъдат публикувани документите за кандидатстване за ваучерната програма. Идеята ѝ е от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" с европейски фондове да бъдат финансирани разходи по излизане на борсата до около 50 000 лв., свързани с изготвяне на проспект, такси и комисиони", допълни той.

2 години се работи от възникването на идеята до днешния ден, обяснява Добрев. "Няколко месеца ЕК бе убеждавана, че тази програма е полезна. Тя не само че я одобри, а започна да прилага този модел и в други държави. Ние отново сме иноватор, защото този модел позволява с малко безвъзмездни средства от ЕС да се генерира многократно по-голям ресурс от капиталовия пазар - минимум 500 000 лв.", разкрива гостът.

"Общият бюджет на ваучерната схема е 4 млн. лв. Стартира се с малко по-малко от половината от сумата. Първата покана за набиране на предложение ще финансира около 30 IPO-та, след това те трябва да достигнат 80, което е амбициозна задача за нашия капитал.

Опитахме се да се борим с факта, че нашият капиталов пазар е замиращ, казва депутатът от ГЕРБ. "Капиталовият пазар в България се оценява на 8% от БВП. Проблемът за липсата на капиталов пазар у нас не е само, че липсват инвеститори. Няма и достатъчно компании. Тази програма се опитва да разбие този омагьосан кръг и да предостави възможност на нови компании да се листнат, което да привлече капиталовите инвеститори", допълва той.

"Предварителният интерес е добър. Програмата е така направена, че самите инвестиционни посредници имат интерес от нея. Въпреки че те не са бенефициенти на тези средства, а малките и средни предприятия. Инвестиционният посредник получава ваучера при успех на IPO-тата. Питали са ме поне 3-4 компании за евентуално участие в схемата. Надявам се програмата да е успешна".

Документацията е опростена, споменава бивишият министър на икономиката. "Когато се одобрят документите, одобряването на ваучера трябва да става автоматично. Когато има проспект, инвеститорите могат да се ориентират какъв е потенциалът на компанията. Ако приемем, че в България по данни от НАП имаме 200 000 души потенциална средна класа, едва 1000 души от нея инвестират на капиталовия пазар", пояснява той.

Делян Добрев коментира и намерението на мажоритарния акционер на Свилоза да отпише дружеството от борсата. "Надявам се с програмата с да предотвратим бъдещи излизания от капиталовия пазар. В последните години се полагат усилия от страна на всички заинтересовани страни, както и промени в законодателството, които да насърчат пазара", обобщава гостът.

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са тия малки фирми та ги листвате. Е с лупа да ги търсите няма да ги видите. Държавата обича сивия сектор. Той носи пари на партиите. Има един бие и барабани. листнетего.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие заклахте малкия и средния бизнес, сега ще листваме. Да листна на майките ви... тефтера!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе и аз щях да питам ко туй листване...
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
листване??? що ни занимавате с глупости?