Българи чакат трансплантация. Мотористи "За" донорството

Промени в законодателството ще помогнат на процеса
Обновена: 18 окт 2018 06:23 | 17 окт 2018 21:38, Петя Славова
6

 

Над 1200 българи чакат за трансплантация. Премиерът Бойко Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев спешни законодателни промени за донорството.
Още по темата

Георги Боянов от "София Райдърс" не смята, че българинът не е склонен да дарява органи. Представители на най-голямата мото организация в страната провеждат информационна кампания за популяризиране на донорството.

"Българинът не е запознат и първосигналният отговор е "не". Не знаят какво е техният близък да стане донор и да могат да спасят до 6-7 човека. Когато това нещо се обясни на достъпен език и му съчувстваш, тогава хората се замислят и са готови да дарят", обясни Боянов пред Bulgaria ON AIR.

Колегата му от "София Райдърс" Мартин Райчев е убеден, че у нас ще има доста повече донори, ако се промени законодателството.

"Борим се да обърнем мнението на обществото относно донорството. Опитваме се информацията да достигне до по-голям брой хора. За мен е огромна чест да ме нарекат "донор", каза той в предаването "Денят ON AIR".

Министър Ананиев заяви, че ще се направи всичко необходимо донорството и трансплантациите да се извършват в България. Според Георги Боянов законодателните примени могат да станат факт, ако някои хора имат воля за това.

"Силно се надяваме това да се случи", посочи Георги, отчитайки всичко необходимо обещанието да се превърне в реалност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
шопендар преди 5 години
донорството е голям жест,и държавата трябва да го направи задължително,а защо не и с комерсиален подход.даваш съгласие за донорство,държавата ти осигурява безплатно погребение,и ако след време твой близък се нуждае от донор да ползва предимство.
1
0
 
5
 
! Отговори
majna преди 5 години
Наистина звучи като "черен хумор"! Тия двамата *** сякаш казват "Ами ще се стремим да се трепем повече с моторите си, за да има повече органи за трансплантация! Моля ви се блъскайте ни с колите си! Не ни жалете!" Ха-ха-ха-ха-ха!