Белмекен – допинговият рай на атлетите от някогашно ГДР

Олимпийски шампион с признание, МОК: Няма как да му отнемем златото
Обновена: 21 окт 2018 08:09 | 21 окт 2018 07:41, Красимир Ангелов
52
Белмекен – допинговият рай на атлетите от някогашно ГДР
Снимка: Reuters

Спортисти от ГДР от най-високо ниво са взимали допинг на високопланинската ни база в Белмекен. Признанието идва от не кого да е, а от олимпийският шампион по десетобой от Сеул Кристиан Шенк в автобиографичната му книга, съобщава "24 часа".

"Тогава нищо не съзнавахме. Смятахме, че са витамини и минерали. Едва по-късно разбрах, че това е допинг. Даваха ни го с храната на Белмекен. С шепи. Наричахме ги бонбончета", обяснява атлетът, донесъл един от общо 37-те златни медала на ГДР от игрите през 1988 година. Тогава Източна Германия отстъпва единствено на СССР по медали от игрите.

МОК прие признанието на Шенк, но уточни, че няма как да му бъде отнет златният медал, след като са минали цели 30 г. от олимпиадата. "Ние имаме ограничителен период от 10 г. Заради това не можем да разследваме този или подобни случаи. Но приемаме признанията на господин Шенк, които ще ни помогнат да изясним ситуацията и да удвоим усилията си в борбата с допинга. Надяваме се тези признания да му помогнат в собствената му битка с последствията от допинга и му желаем всичко най-добро", се казва в краткото официално изявление на МОК.

Кристиан Шенк е едва на 23, когато печели сензационната си титла в Сеул. Атлетът взема само бронз на световното в Токио 3 г. по-късно. Той пропуска олимпиадата в Барселона заради контузия.

Високопланинската база в Белмекен е построена съвместно от България и ГДР през 1968 г. Мястото не е избрано случайно от германците – причината е височината от 2050 м надморска височина и идеално чистия въздух. По онова време в световен мащаб такива бази има само в Сиера Невада (Испания) и Колорадо Спрингс (САЩ).

В следващите 20 години базата винаги е била с двама управители – един от българска страна и един от германска. А според изданието най-засекретеното място в цялата база бил поземният етаж на германската част, който се пазил от Щази и в който дори на чистачките било забранено да влизат директно под земята, а само изхвърляли боклука, подреден от немците.

Скоро нашите разбрали, че под земята всъщност е лабораторията за допинг и след това препарати за изчистване. Според някои в България е разработен легендарният туринабол, ключът на всички успехи на ГДР в спорта. Става въпрос за изкуствен стероид, приеман орално. И след изчистване той не оставял следи в организма. А статистиката е желязна - от 1956 до 1988 г. ГДР печели 203 златни, 192 сребърни и 177 бронзови медала от олимпийски игри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно разбрах.Само на Белмекен се е взимал допинг,а на Колорадо Спрингс не се е взимал.Ами махнете и рекорда на Стефка Костадинова,и тя тренираше на Белмекен.Много интересно защо сума ти американски и британски атлети във времето също изгоряха за допинг.Всички са взимали и взимат и сега.Нито западните са по-мръсни или по-чисти,нито нашите.Против съм само едните да са на пангара,обект на порицание.
39
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Спортът отдавна не е спорт...
38
0
 
9
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Бог да прости Иван Абаджиев. Най големия специалист по допинга в соц. лагера.
37
2
 
6
 
! Отговори
kan4o преди 5 години
Високопланинската спортна база Белмекен имаше главни действащи лица.Уравителят на базата със задача да носи на пиене и ядене с германците и да трупа информация.Камериерките,чистачките стриктно събираха кошчетата от стаите на немското крило и под номера се носеха в кабинета на гл.доктор на базата.За толкова години,така и не се разбра какви медикаменти се ползват от високоразрядните състезатели от някогашната спортна сила ГДР.
36
0
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
сега се чудя защо на чистачката и е пораснал толкова голям... а това било от изпаренията до като почиствала след атлетите
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До opetkovАми какво ставаше по спортните ? Или по лагерите ? Бичат те 2-3 години със тестостерн и стероиди, после почваш по "общински" състезания, но намалят дозите и когато се стигне до международно ниво, вече си чист, нищо, че си пораснал с 45 сантиметра за 2.5 годни, а братът ти близнак, който е отишал в математическата е пораснал само с 22 см.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и на Марадона му отнеха нещо, когато си призна за "ръката"....
33
0
 
2
 
! Отговори
kan4o преди 5 години
Когато тук строим спортната база Белмекен,светът през 1968 провежда лятна олимпиада в Мексико надморска височина-2200 метра.Германските плувци -ГДР провеждат своя предолимпийски лагер един месец преди олимпиадата в Толука,Мексико надморска височина близо 2700 метра.Бази,спортни и тогава и сега в света бол.Базата в Белмекен днес е с управител Николай...някога състезател по плуване.ГДР я използваше,като база за високопланинска подготовка на националните си отбори.Беше уникална.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а сега не се взема допинг, така ли?то вече храната която купуваме в магазина е пълна с допинг - растителна и животинска!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До messiКо ти пречат гейпарадите?Мразиш различните ли?Или твърдиш, че е нямало гейове и лесбийки?Емил Димитров? Парцалев?
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дарвин философИмаше едни ГДР плувкини. Като трикрилни гардероби.Имаше статия за тях.Не са умрели.Но 8 от 12 вече били минали операции за смяна на пола и вече били мъже по документи.
29
4
 
4
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Повечето дето са били на допинг умряха под 50 те си години или са инвалиди...
28
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад , да не са взимали спанак , за увеличение на резултатите . Когато наказаха руснаците за олимпиадата и те поискаха , да се изследват и пробите на американци от последните 5 години и изведнъж чистачката била счупила няколко хиляди проби , и те били точно на американците и наказали чистачката . Наглост и безочливост , присъщо за краварите и комплексираните англичани , които са изпращали затворници , да завладяват новите територии и да избиват местните , невъоръжени с огнестрелно оръжие.
27
4
 
10
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
При соца нашите спортисти бяха задължавани да вземат препарати от лекарите към отборите. Който откажеше, го изритваха от националния отбор.
26
7
 
21
 
! Отговори
пенсионер 76 г. преди 5 години
НИЩО НОВО ЗАТОВА МРЪТ НАШИТЕ ПРОЧУТИ ЩАНГИСТИ НА 40-50 ГОДИНИ.
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пожелавали му успех в борбата с последиците от допинга, явно допингът му е изравнил 90% от гънките и е яко във филма. Тоя сигурно не е изтрезнявал като дойде на Белмекен и сега щази му праща есемеси.
24
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега разбирам, защо по времето на соца. Можеше да се отиде на белмекен. Само с разрешение от политбюро и то специален отдел
23
14
 
22
 
! Отговори
messi преди 5 години
Абе може и да е имало,но чак толкова като сега едва ли!Гей-паради нямаше със сигурност!
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PetrovАма вие си мислите, че геове нямаше преди 89-а ли? :))))))))))
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като почне някакъв спортист да ръси акъл, та се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли. Техниката е била такава, че по-трудно откриваха някои препарати.Всички са вътре - това и децата го знаят. И там има едно надцакване. Не случайно Гинка Загорчева имаше усмивката на Бисер Киров.