Българите с второ жилище: Все по-склонни да пускат наематели

Тенденцията се наблюдава не само у нас, но и по света
13 ное 2018 07:00, Петя Славова
52
Българите с второ жилище: Все по-склонни да пускат наематели
Снимка: архив, Булфото

Собствениците на второ жилище стават все по-склонни да го отдават под наем, за да възвърнат част от инвестицията си, коментират брокери на имоти. В България сделките с ваканционни имоти с цел инвестиция имат дял от 25-30% от всички продажби. Като има тенденция този дял да нараства, предаде "Труд".

Тенденцията все повече собственици на втори дом да го дават под наем се забелязва не само у нас, но и по света. Нараства делът на купувачите, при които надделява мотивът за приходите от наеми, спрямо лукса да имат втори имот само за собствено ползване, показва изследване на компания за отдаване под наем на ваканционни жилища.

Още по темата

През 2000 г. 80% от собствениците на повече от един имот никога не са ги отдавали под наем 18 години по-късно над две трети от вторите домове се отдават под наем поне за известен период от годината, за да възстановят собствениците част от разходите си.

Много купувачи са мотивирани от потенциалната печалба и броят на собствениците, които държат имотите си само като наемни активи, е нараснал рязко в последните години. В началото на новия век само 14% от вторите жилища са били купувани само за отдаване под наем, а не за лично ползване. До финансовата криза през 2008 г. тяхното равнище достига 19% , а сега над една трета от всички втори домове са купувани само с цел отдаване под наем.

За една трета от собствениците обаче приходите от наеми са достатъчни само за покриване на разходите, а друга една трета успява да извлече печалба. Средната брутна доходност възлиза на 6.4%, а след приспадане на разходите (но без да се отчитат данъците) - 3.9%.

При покупката на втори дом хората с по-ограничени финансови възможности избират апартамент. Докато купувачите с по-висок бюджет предпочитат къщи, които държат доста по-високи цени.

Много българи купуват ваканционни имоти в чужбина като предпочитаната дестинация е Гърция. Причината за това е, че Гърция е близо, а цените на имотите там паднаха много заради кризата, в която беше изпаднала страната. Българите обаче предпочитат да купуват ваканционни имоти в родните курорти като реално те движат пазара край морето. Допреди няколко години основните купувачи край морето бяха руснаци. Сега обаче те все по-често продават имотите си в България на французи, германци и белгийци, които не страдат от обезценяване на собствената си валута.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
200евро преди 5 години
До 51 Естествено,парите е добре да се инвестират в образованието на децата,тухлите ще си ги купят сами
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48По-добре децата ми да изживеят детство без лишения, вместо да влагам пари в жилище,което да ползват като пораснат.То изобщо не се знае къде ще живеят и дали ще ползват това жилище и дали ще има значителна стойност.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49Инвестиция ама докога? Населението постоянно намалява,жилищата се увеличават,много възрастни хора умират и оставят жилища в наследство.В момента цените на жилищата са високи единствено,защото повечето хора имат мислене като твоето.Ама поколенията се сменят и младите хора няма да искат да си държат капиталите,замразени в жилища .И в един момент цените ще се сринат.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47Не виждам причина човек да си продава имотите, освен ако не е крайно закъсал финансово. А ако действително е така, отново не виждам причина в това просто да не ги даде под наем и да си живее охолно като рентиер. Имотите са инвестиция и не се продават, защото 'не ти трябват'.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47А аз не познавам нито един такъв. :)Пък и в крайна сметка ако ще мизерстваш, по-добре да вложиш парите в жилище, вместо в лъската кола, която да паркираш пред мизерна панелка. Ей такива хора, виж, познавам много. По-добре децата ти да наследят апартаменти, вместо нищо или дългове. Лично мнение.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 46Напротив познавам поне 10 емигранта,които мизерстват навън и си влагат спестените пари в жилища.А има и много такива,които наследяват жилища и не ги продават, въпреки че не им трябват.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43Хората, които имат пари за второ, трето и енто жилище не го купуват с пари, спестени с мизерстване...
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40 и аз имам представа за,какво става на въпрос и изразявам мнение!Всеки има право на мнение!!!!И не се опитвам да обиждам хората ,а да ги разбирам!!!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капиталист научи се да пишеш,а после коментирай!
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей сега ще се втурна да спестявам пари,за да купя друго жилище.Каквото изкараме го харчим за децата, обзавеждане за жилището,ходим по курорти и заведения.Каква е ползата да мизерстваш,за да купиш жилище,което не ти трябва,за да живееш в него.Ако нямаш собствено жилище си струва да песстиш,но не и ако имаш такова.
42
4
 
4
 
! Отговори
капиталист преди 5 години
значи ако ипотеката на апартамента ми е 1500е на месец, не броим годишни такси и там поддръжка и сие, да ви питам.ша го дам под наем за 50е на някой който прави 500е щото а "честно"илиша го дам под наем на някой за 1800 който прави 5000. амо смятате най горното за правилно, искам да ви купя верарито за 10лв щото само толкова имам. нали така?
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В допълнителния имот са вложени пари, които семейството е спечелило с труд и ги е спестило. Това е вид капитал, редно е той да носи печалба.Ако индустрията ни беше по-стабилна и не се вършеха мошеничества, хората щяха да влагат парите си в акции. Ставайки акционери на някое промишлено предприятие, те ще вливат пари в него, а това ще доведе до разкриване на нови работни места и модернизиране на технологиите. но у нас днес повечето акционери се оказват ограбени.Затова хората влагат в имоти.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34Не, просто отдавам няколко имота под наем от години насам. Затова изразявам мнение. По принци преди човек да се обяснява, би било редно да е осведомен. :)
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38Не купува нищо, само разтяга локуми. Ако има толкова средства, че да си позволи няколко жилища, които си стоят празни, не би трябвало да му бърка в здравето, че от време на време ще трябва да прави ремонти на символични суми.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го има човека го купува ,за да стои празно.
37
0
 
16
 
! Отговори
Край преди 5 години
Печеленето от наем е тънка работа. Принципа е даваш имота под пазарния наем и ти си ИЗБИРАШ наемателя а не той имота. Даваш го дългосрочно и на свестни хора.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 23Не знам Герб какво общо имаше, но си е факт че комунистическите партии са признати за терористични организации на много места по света.
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро говорих с домоуправителя на един от големите санирани блокове .От 100 апартамента 60 били необитаеми.А същевременно цените на жилищата растат и нови се строят.Тия имоти са такъв балон,че като се спука ще се леят крокодилски сълзи.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно си брокер и знаеш!!!
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25Господине, жилището ви и празно да стои пак ще амортизира. Не знам кой купува втори имот, за да стои празен или да го посещава за по седмица веднъж в годината. Звучи абсурдно.