Брюксел даде пари за бърз влак Пловдив-Бургас

ЕК иска жп транспортът в България да е конкурентен на автобусите
Обновена: 15 ное 2018 17:56 | 15 ное 2018 17:52,
38
Брюксел даде пари за бърз влак Пловдив-Бургас
Снимка: Булфото

Европейската комисия разреши 293 млн евро от европейския бюджет да бъдат похарчени за модернизирането на жп линията между Пловдив и Бургас. Ремонтирането на трасето ще позволи композициите да се движта със 130-160 км в час, което ще съкрати с 40 минути времето за пътуване.

Освен подмяна на релсите, проектът предвижда върху 293-километровия участък да се сложат нови системи за сигнализация и телекомуникации, а жп прелезите да се заменят от 29 надлеза, пешеходен надлез и подлез. Между Черноград и Айтос ще се сади лесопояс, който да защити линията от свлачища.

След модернизацията линията ще стане високоскоростта и ще позволи жп транспорта в България в този участък да стане конкурентен на автобусния, се казва в решението на Еврокомисията. Развитието на жп транспорта е приоритет за Брюксел, защото е по-чист от автомобилния и ще помогне за борбата с климатичните промени.

Еврокомисарят за регионалното развитие Корина Крецу заяви по повод решението за финансиране, че проектът ще позволи на българските граждани да пътуват по-бързо, по-безопасно и да "усетят и ползите от по-доброто качество на въздуха, тъй като проектът насърчава екологосъобразната мобилност в страната."

Проектът е брънка от жп коридора Ориент - Източно Средиземноморие, който предвижда свързване на германските пристанища на Северно море с портовете на континентална Гърция. Той минава по течението на река Елба и след това през Чехия, Австрия, Унгария, Румъния до пристанищата Солун и Пиреос. Българската връзка е отклонението, което дава на коридора излаз на Черно море. Еврокомисията финансира и проучване, което трябва да установи дали има нужда от жп връзка между Будапеща и Атина през София и Видин.

Европейските пари са 293,4 млн. евро или 85% от общата стойност на проекта, останалите трябва да се осигурят от България.

В момента се ремонтират участъка от Скутаре до Оризово, който струва 63,5 млн лв без ДДС и отсечката между Стралджа и Церковски - 3,8 млн лв без ДДС. Предстои да се сключат договори за ремонта на останалата част от трасето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.