Абсурд на абсурдите: Къща във въздуха, построена незаконно!?

Сградата е над дере в село Дебрен, а хората се притесняват, че е опасна
19 ное 2018 12:30,
73
Абсурд на абсурдите: Къща във въздуха, построена незаконно!?
Снимка: bTV

Китайските инженери и архитекти винаги успяват да изумят света със своите инфраструктурни решения. Този път, обаче, интересна сграда ще изникне другаде, много по близо, отколкото си мислим – в българското Дебрен.

благоевградското село се строи къща над реката - против всички закони на гравитацията. Основите на сградата се крепят на двата края на дере, а долният етаж буквално виси във въздуха.

Жителите на селото определят сградата като "абсурд на абсурдите" и се притесняват, че тя може да се окаже опасна.

Защо това е така и кой е дал разрешителното за строеж?

Жителите на село Дебрен се опасяват, че при затлачване на дерето може да се стигне до наводнения. Търгът за строежа на сградата е бил направен инкогнито и почти никой не е знаел за него.

"Всичко започва през 2013 г., когато нашата улица разбра, че в част от моста надолу се отдават площадки под наем, но с учредено право на строеж. Събрахме подписка – 110 човека, че сме против застрояването на дерето… Нашите опасение са, че ще се наводни. Тук става една тапа и всичко ще влиза при нас. Отделно какво е това нещо – да се строи на въздух, над река? Това са зелени площи тук, надолу направиха 5 пейки, за да изпишат пари, а тук ни оставиха без бордюр, без нищо", коментираха засегнатите пред bTV.

От Басейновата дирекция съобщават, че постройката е незаконна и на първо четене е изградена несъгласно Закона за водите. В чл. 143, т. 4 категорично се забранява извършването на строежи върху покрити участъци от подводни обекти.

Общината и регионалния отдел на Национален строителен контрол са били уведомени от Басейновата дирекция, че изграждането на подобна сграда е напълно недопустимо и нарушава закона. Сезирани са и всички компетентни органи, казват от Дирекцията.

"Формулировката на продажбата, доколкото помня почти точно, е продажба на въздух над дере. Дотам стигнахме – продавахме всичко, сега продаваме и въздух. Това беше тогава коментарът на съветниците. Търгът беше обявен за ден Байрям, огледът беше на втория ден на Байряма, продажбата на третия ден. По принцип търговете в нашата община се провеждат инкогнито – тайно от всички. Знае само човекът, който е заинтересован от това", коментира казуса общинският съветник Верхад Ислямов.

А собственичката на строежа – Кира Вълкова, не вижда нищо лошо в построената над дерето сграда: "Защо да не е нормално? Да не строим само ние във въздуха? Това е сухо дере. Не е река, а дере".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
Софийско копИлИ преди 5 години
Голям номер! Построява се за месец, а са необходими години, за да има съдебно решение за събаряне и мнението на същите институции, разрешили строителството, че то е незаконно!
53
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Голям *** Предният пример за корупция и местен феодализъм,
52
6
 
4
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Хората не правят къща а са направили покрит мост..и отгоре стаи с покрив. Върху колко нужници направиха пицарии,в трафопостове магазини и работилници!! Не е виновна властта!! То тя дава пример..как санира,какви пътища прави.На тези..им е виновен байрама Какво да се прави..за тях най великите строежи са конаците и..ракети.
51
0
 
2
 
! Отговори
Ми преди 5 години
*** архитетни инженери са много напреднали ,че да ги разбереме!
50
3
 
7
 
! Отговори
marquise преди 5 години
Окръжна прокуратура - Благоевград, да направи проверка, която да установи съветниците, които са гласували решението за възмездно учредяване право на строеж в дерето. Срещу тези лица и кмета на съответната община, прокуратурата да предприме действия прeд съда за тяхното освидетелстване.
49
3
 
8
 
! Отговори
Бай 100ян преди 5 години
Мислете бе Кратуни.Никой няма са цел да строи над реката,но някой хора имат интерес от това да преместят коритото на реката.Сега след като имаш къща ,лесно ще вземеш разрешение да извикаш 3 багера и да изместиш коритото .Явно тая река тече през много ценен имот!
48
1
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До ...34 Не гледаш телевизия за това не ти е ясна китайската връзка. Там на покривите на някаи високи сгради строят къщи , градини и каквото се сетиш.Това е китайската връзка.
47
0
 
5
 
! Отговори
"Опасен чар&quo преди 5 години
-Тая къща върху водата дека тече, бая трябва да я влажна, сигурно има много мухъл!?-Тази къща върху водата дето тече е прочутата вила на каскадата по проекта на незабравимия ми приятел Франк Лойд Райт! :)))))
46
0
 
5
 
! Отговори
До Нинова преди 5 години
Ами кой да е виновен??? Кой?? Нали той дойде преди десетина години да оправя абсурдите! Е, не ги оправи, даже той стана съучастник в тях! Защо тая жена се държи толкова нагло все едно е над закона? Защото няма закони, защото се чувства недосегаема, защото всички закони имат вратички и подвратички! Да, Боко е виновен, няма контрол, няма наказания, а контрола е грижа на управлението, да няма хора над закона, да няма мутри и местни феодали!
45
1
 
7
 
! Отговори
тТт преди 5 години
Абсолютната идилийка на българския селяндурИН: щурчета... звездно небе... ледена анасонлийка... салатка... и къщурка над рЯката, за да дишаш от нея аромата на ла*ната!!!
44
9
 
1
 
! Отговори
Нинова преди 5 години
Бойко е виновен.Айде на протест.
43
0
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
къщата над водопада на арх. Франк Лойд Райд в български вариант.. Направо да я подават в някое архитектурно списание за годишна награда по архитектура..
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето случай, в който лудият яде зелника. Хора, вие биология не сте ли учили? Всичкото това долу под къщата ви са гниещи зеленина, водорасли, мръсотия и фекалии, довлечени отнякъде. Пълно с бактерии и зарази. Отваряш си прозорците и дишаш това всичкото - ти и децата ти! Не напразно хората строят тоалетната максимално далече от водоизточника. А след наводнение си представям смрадта. Не мога да повярвам, че на някой (освен може би ***, известни с обширни познания), могат да строят къща над кана
41
0
 
13
 
! Отговори
Мемет Али от Гостун преди 5 години
До 11Абре ананамжи, те наште помаце така си праят орат календаро.. От байрям до байрям...!Те и затва избират секи неграмотен урунгел, пратен им от ДПС то... Щот са неграмотни, ората... Разбираш ли ва..?
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова ли са гъсто населени нашите села?
39
0
 
6
 
! Отговори
Да преди 5 години
"Край реката редят се, редят се тополите..."...А над нея магазини, паркинЗи и "сва-нва"...Това е действителността в Хасково и над хасковската река от 20-тина години, и наводнения, ветрове, бури - дал Бог в изобилие...!!!Така че това "строежче" в това селце е доста закъсняло...!!!
38
1
 
15
 
! Отговори
Инвеститор преди 5 години
Какво толкоз ? Хората са си построили покрит мост.
37
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собственика може директно да а. ка в дерето :)
36
2
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До ФичетоНа баирите до женевско езеро от швейцарската страна е пълно само с лозя.Но тук един ден като водата тръгне, ще събори къщата, заедно с живещите в нея.
35
3
 
3
 
! Отговори
иванова преди 5 години
не се стягайте толкова, в европа има такъв вид строежи-1 първия известен е от 16 век във франция, още си го има