(Не)Възможна спестовност: Топла къща – ниски сметки?!

Можем ли да спестим от парно и ток през зимния сезон?
Обновена: 20 ное 2018 16:11 | 20 ное 2018 12:30,
113

В голяма част от страната вече има снежна покривка, а с първия сняг идват и първите високи сметки за ток и парно. Зимата неизбежно дойде след циганското лято и необичайно топлия ноември.

Отоплителният сезон за жалост гълта по-голямата част от заплатата на потребителите и всички се питат – възможно ли е вкъщи да е топло, а сметките да са ниски. Оказва се – да!

Според енергийният експерт Еленко Божков санирането или т.нар подобряване на енергийната ефективност е едно от задължителните действия, ако искаме да преживеем студената зима с по-ниски сметки за ток и парно.

"Хубаво е радиаторите да не са заградени от някакви дървени декорации, за да може да има пряк обмен на топлина. Допълнителната изолация на една завеса или перде пък ще помага на топлината да не излиза толкова бързо навън", категоричен бе Божков пред Bulgaria ON AIR.

Освен това, омбудсманът на "Топлофикация – София" Деян Дянков сподели някои тънкости на потреблението, с помощта на които да спестим от сметките.

"Не изключвайте радиаторите напълно. При включване след това има доста високо потребление. Когато се отваря прозорецът, радиаторите трябва да са сложени на звездичка. Когато се напуска домът, радиаторите не трябва да се оставят на 0. Може и нощно време да се намаляват, но не да се изключват отоплителните тела. Домовете ни са проектирани са 3-4 отоплителни тела, а не с един радиатор да топлим цялото жилище", посъветва той.

Той коментира още, че след последното увеличение на цената на природния газ, потребителите предпочитат все повече да се отопляват с климатици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Милионите на Вальо-топлото трябва да станат милиарди .
96
2
 
8
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Проблемът е в комунистически проектираните сгради и комунални услуги- В испания водо/електро/газо-мери са със свободен достъп от страна на фирмата ЧИЯТО СОБСТВЕНОСТ са , защото са в общите площи . Ако и парното беше така направено нямаше да се краде толкова и хората щяха да имат реални сметки , ....
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 96Стига с това задължително вече 70 години само задължения и никакви права.
94
1
 
3
 
! Отговори
... преди 5 години
Да ви кажа за 1000+лв. на сезон (при МРЗ 510лв) всяка гяволия си струва. Беден човек - жив дявол!
93
0
 
11
 
! Отговори
до 90 преди 5 години
Не си разбрал. Тоя си е спрял официално пОрното и плаща само сградна инсталация. Няма как да му начислят макс. мощност, защото официално няма радиатори и тЪпомери. Реално такива като него са много. Това е по-бруталния вариант. Иначе има много с два комплекта радиатори (с и без тЪпомери) и си ги връткат преди и след сезона. Като дойде ноември и се чуват едни тракания по тръбите... после през април пак.
92
0
 
5
 
! Отговори
до 94 преди 5 години
Бате, аз мисля да живея повече от 20-тина години, колкото е средния живот на соларните панели. Към момента за много по-малко от 20 палки си купуваш термопомпа и си ОК за следващите 10-тина години, па тогава ще видим до къде е стигнала технологията.
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Синът живее в Бърно. На неговата къща, и на всички околни, задължително има 30 см. външен студопор и троен стъклопакет. Гледах лично как го монтират през януари тази година тъй като квартала се строеше. Който иска може да си направи 50см. изолация. След това подава заявление в кметството и 10г. не плаща данък сгради, но общината има право всяка година да проверява изолацията има ли я и дали не е повредена.
90
7
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Ман.гализация и ченгенизация от мафията герб и еврогейския съюз ;)Средна работна заплата не може да се изчисли .Само минималната може да се изчисли ;) Хубавото е че системата почва да се разпада от към запад .Ако се установи свободен пазар и права България има потенциала да стане производствен лидер на континента.Само мафията герб и еврогейския съюз пречат
89
3
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Срещу 20 палки еднократно всеки може да си осигури ток и топло до края на живота си. Дори лятото ще има излишък и ще може да топли басейн или да копае биткойни например.Искам да видя много плюсове и ще ви кажа как стават нещата.
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 89. Е как като толкова печели от ток, вода абонати. До сега никой в ЕС не е взел тая идея за ЦЕНТРАЛНО отопленше. И сато толкона печели, защо *** абонатите си с тая сградна исталация???
87
3
 
19
 
! Отговори
<<< преди 5 години
До Анониментоплофикация-ДОЛНИ МО-ШЕ..НИ...ЦИ
86
6
 
21
 
! Отговори
дарение преди 5 години
Някой пита ли ни кога топлофикация спонсорира Елена Йончева за несъществуващ документален филм за 700 000 лв.
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Зимата си монтирам двата свалени радиатора и не пускам никой."Точно зашото не пускаш да измерят, ти праскат максимално потребление и накрая на сезона ти идва сметка от 1500 лева и сметките на съседите ти намаляват заради твоята глупост.
84
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация изобщо не я мислете.Тя първо печели от произвеждания ток. Печели яко!После с отпадъчната пара печели втори път от абонатите на парното, които го ползватТрети път печели от измислените такси (по същество това е рекет) и от онези, които изобщо не ползват парно и топла вода.Това, че Топлофикация ще фалира е пълна измишльотина за да се плаши обръгнатото народонаселение и то да е готово да плаща всяко следващо увеличение!
83
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Икономията е майка на мизерията.."Това е изказването на главните спонсори на Топлофикация. Хората с 300 лева месечни сметки за парно.
82
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Каквото и да ви лъжат - на парно си е най-евтино."А на порно е още по-евтино. Може да ми спрат парното, но важното е да не ми спират порното.
81
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономията е майка на мизерията.. Освен мизерия друго не остана тук!
80
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апартамента ми в Германия има 20см изолация и троен стъклопакет. Имаме подово с топла вода но няма нужда да го включваме. Телевизора, рутера и други постоянно включени прибори поддържат 23 градуса. Като готви жената или пусне сушилнята отваряме прозореца че става горещо. Добрата изолация е решаваща. Във Варна съм на газ. Около 200 лева на месец за 2 етажа към 230 м2 (когато сме там). Защото изолацията е само 5см и стъклопакета е само двоен.
79
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
докато на топлофикация се позволява да събира такси и от тия дето не са им абонати, никога няма да повиши ефективноста си, да не говорим пък за изграждане на хоризонтални инсталации
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До81. При нас е още по лошо. И тръбите ги няма . Вкопани дълбоко в стената и добре изолирани да не отделят лъчисто отопление.