Левче, но не за кефче с автобуса из вдигналия се леко смог над София

Отровите са в пъти над нормата, а е началото на отоплителния сезон
87


В последните няколко дни на отделни места от страната беше отчетено превишаване на нормите на фини прахови частици във въздуха в пъти.

Според данни на Агенция "Околна среда" въздухът е бил мръсен в около 16 български града. Един от тях е и София.

Още по темата

Заради това Столичната община пусна днес зеления билет за обществения транспорт.  Цената му е левче. Този билет беше въведен миналата година отново заради замърсяването над нормата с фини прахови частици.

Зеленият билет се продава на пунктовете на Центъра за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от шофьорите на превозните средства на градския транспорт и с него може да се пътува в цялата транспортна мрежа на София.

Според Петър Киров от airbg.info все още сме в началото на отоплителния сезон и общо взето сега почват големите показания на станциите, но положението никак не е розово.

"Не може да кажем дали има големи разлики с минали години. В края на зимата ще отчетем какво е положението. Вчера данните бяха значително високи, но имаше мъгла, а тя кондензира всички прахови частици. На обяд започна да се разсейва. Това обаче не означава, че мръсотията над София е изчезнала", обясни в "България сутрин" Киров.

Инициативата airbg.info стартира в края на миналата година. След близо година и половина съществуване, организацията вече има около 780 работещи станции на територията на цялата страна, от които около 380 са разположени в столицата.

"Нашите станции не струват на данъкоплатеца нищо, а държавните са на стойност милиони левове. В същото време нашите са по-достоверни, защото може информацията да се вземе от много места", сигурен е той.

Киров все пак е категоричен, че 3-та поредна година се говори за проблема със замърсения въздух, но от всичко видяно досега става ясно, че не се работи методично и с ясна визия.

Тодорка Петкова от Агенция "Околна среда" заяви пред Bulgaria ON AIR, че в момента индекса на замърсяването в София е около 250-300.

"Данните за фини прахови частици се осреднява. Моментните стойности се осредняват за целия период. Максималната стойност е 50. Данните от 3-ти декември ще бъдат публикувани на страницата на агенцията след 10:30 часа. От данните от 2-ри декември са регистрирани превишени норми в 16 града", допълни Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Видение преди 5 години
Из Софийското лекосможие нежно проплува млада фиданка с вдигната коса и делфинче вместо амулет
80
0
 
3
 
! Отговори
НРБ преди 5 години
А къде е Кунева да закрие атомните реактори и тока да се увеличи??? С две атомни централи всички щяха да се отопляват на ток !!!
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Климатик, как пък не. Сега преди да пуснат парното се отоплявах с климатици. Денонощно работеха и едва-едва успяваха да стоплят, а навън си беше доста топло. Сега в този студ, едва ли ще ми качат повече от 12-14 градуса. Когато ги купувах преди 5 години, това беше най-доброто и най-скъпото, от това, което фирмата ми предлагаше.
78
0
 
1
 
! Отговори
До 79 наблюдател преди 5 години
Fujitsu, кой модел, на каква цена. Просто така Fujitsu, никаква информация не носи.Аз съм на парно, имам и климатици, но се топля с парното, а климатиците са за лятото. Повече от 130 лева за парно и топла вода на месец не съм плащал миналата зима, за апартамент от 146 квадрата жилищна площ, като за топлата вода плащам много.. За тока плащам по около 60 лева на месец, целогодишно, но не се топля на ток с изключение на кратките периоди преди пускането на парното и евентуално след като го спрат.
77
1
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
До До Жода споделя за климатиците - отоплявам се вече 5 години само на климатици - Fujitsu не помня модела но бяха професионални,икономични абе най-доброто тогава...100 квадрата жилище, 3 климатика, бойлер, ВСИЧКО на ток и сметки до сега под 150 лв на месец и ми е ТОПЛО, като не се чувствам като крепостен селянин за топлофикация
76
0
 
2
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
В София автомобилният трафик е малък, но изглежда голям заради задръстванията предизвикани от Фандъкова и нейната безумна организация на движението и паркирането в София.За другото си прав - пеките на твърдо гориво трябва да се забранят, но ен виждам как ГЕРБ ще го забрани на платените си избиратели, които са основните замърсители на въздуха в София. После са селата около София, станали квартали на София и в които сега на практика алтернатива на дървата и въглищата няма. Климатиците не стават.
75
1
 
1
 
! Отговори
До Жо преди 5 години
Какво значи марков климатик?Примерно моя Mitsubishi SRK/SRC 35 ZM-S, марков ли е и става ли за отопление през зимата?
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия дори да имате котле на газ,всеки месец идват от съответните служби да ви измерват количеството вредни емисии от комина и ако превишават допустимите норми има големи санкции.Тук на аборигените никой нищо не може да направи или не иска.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фъндъкова да не се прави,че не знае откъде идва проблема.Нали тя раздава пари на малоимотните да си купуват дърва.А кои са те,всички ги знаем.Да намалят цената на тока и да дават пари за отопление с климатици на който има нужда.А печките на твърдо гориво да се забранят.Особено в София,където и без това автом.трафик е много голям и допълнително замърсява въздуха.
72
2
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
От парното по-добро отопление няма. Климатиците не могат да стоплят, а и при наистина много студено време, не се знае дали изобщо ще могат да работят.
71
1
 
3
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До ЗаркоОТОПЛЕНИЕТО с камина е по-скоро демонстрация на материално благополучие но е свързано с мъкнене на дърва и чистене на пепел..Най-икономично при сегашните цени на енергията е да се отопляваш с климатик. Важно е, обаче, какъв климатик ще купиш. Евтините не могат да отопляват при температура под нулата.Купи си марков инверторен климатик, на който пише, че платката е с насторйка Nord (Север). Той работи без проблеми и при минус 15 градуса.
70
1
 
4
 
! Отговори
ракче преди 5 години
айде честито, рак на белите дробове от бокича!
69
2
 
1
 
! Отговори
Зарко преди 5 години
Живея в областен град, в сравнително нов жилищен блок. Масово съседите изграждат отоплителна система тип "камина" с водна риза и радиатори и се отопляват на твърдо гориво. Не зная дали икономически е по-изгодно, не съм калкулирал разходите при първоначална инвестиция за такова отопление и климатик и последващите такива, но било "много яко вечер да запалиш камината" (думи на съсед).
68
1
 
8
 
! Отговори
сф преди 5 години
В блокове с таплоснабдяване има "граждани", които се отопляват на твърдо гориво. Това трябва да се забрани ! Ако не искаш да имаш парно не живей в град !
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С този зелен билет и нередовен градския транспорт, ако се съберат много хора по спирките, ще дишат дълго време ФПЧ, докато чакат следващия автобус да ги побере. По-добре с колите, така ще си навредим по-малко на самите нас. А общината и държавата да помислят как да помогнат на хората да не горят дърва и въглища, а да ползват например газ или ток
66
3
 
2
 
! Отговори
ZUZPA преди 5 години
Сега тая мъгла е вредна. Не е като мъглата преди 3 години. Ония прахови частици да ги бяхте видели и дишали. Полезни, даже се препоръчваха за вегани. Ех , какви времена бяха....
65
0
 
4
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
Еййй, съсипаха я тая държава :)
64
1
 
12
 
! Отговори
сф преди 5 години
Минаваш по южната дъга на оловръстното. Талази лютив дим се изсипват над града от северните склонове на Витоша, където живеят богатите. После минаваш през кв. Хр.Ботев. Дима не е толкова интензивен, но има нотки на гума, пласмаса, битови отпадъци...там живеят бедните. А ние т.н. средна класа им дишаме темерутските решения за отопление...
63
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 5 години
За такива дни трябва Синята и Зелената зона да не работят, за да може хората да не дишат замърсеният въздух и да отидат на работа с кола. Много добре се знае, че автомобилите са пренебрежимо малък замърсител в случая.
62
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
В такива дни градският транспорт е най-добре да се спре, а не да ни карат да го ползваме и да дишаме силно замърсен въздух. При отиване на работа с градския транспорт, човек вдишва много кратно повече фини прахови частици, в сравнение с отиване на работа с кола, вкл. и с такси. Много добре се знае, че колите са много малък замърсител с ФПЧ, но ни лъжат, че колите са виновни, защото Фандъкова нищо не прави да спре замърсяването от горенето на гуми, дърва, въглища и всякакви отпадъчни материали.