Ще стане ли туризмът гръбнак на българската икономика?

На специална церемония бяха връчени годишните награди в сектора
11 дек 2018 21:10, Красимир Ангелов
13
Ще стане ли туризмът гръбнак на българската икономика?
Снимка: БТА

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поиска да бъдат вложени съвместните усилия за превръщането на туризма в гръбнак на българската икономика.

Тя посочи, че прекрасната природа и култура на страната ни са най-големият ни капитал, а туризмът е здраве, памет и дух. Цвета Караянчева каза това на церемония по връчване на третите годишни награди в туризма в Централния военен клуб.

Председателят на НС връчи специалната награда в категория "Избор на българите", като за тази година тя се присъжда на Белоградчишките скали. Караянчева изтъкна, че този туристически обект е наша национална гордост и визитка на България.

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи наградата в категория "Духът на България" на етнографския музей на открито Етъра в Габрово. По време на церемонията тя изтъкна, че за последните три години има 31 на сто ръст на международните туристи в страната, а ръстът на приходите е 38 на сто.

Ангелкова изтъкна, че тези резултати са възможни, само когато се върви в обща посока и се преследва общата цел - България да стане целогодишна туристическа дестинация. Тя съобщи, че следващата седмица предстои откриване на зимния сезон в ски курортите и пожела той да е успешен с постигането на заложения ръст от пет на сто.

В тази надпревара за годишните награди, които са в 16 категории, са се включили 125 участника, а над 122 000 души са гласували, като има ръст на интереса спрямо предходните издания на конкурса, информира още министър Ангелкова.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов връчи награда в категорията "Специализиран туризъм" на Българския съюза по балнеология и спа туризъм, министърът на спорта Красен Кралев - в категория "Община на 2018 г. за морски туризъм" на община Приморско, председателят на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев - в категория "Община на 2018 за планински туризъм" на община Банско, а вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова - в категорията "Туристическо събитие", на ултракрос триатлон "Лъвско сърце". Николова изтъкна, че днешното събитие е и показател за успешното развитие на туризъма. Социалният министър Бисер Петков връчи наградата в категория "Община на 2018 за балнео и спа туризъм" на община Велинград, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Хубаво е да се развива, но не за сметка на останалите отрасли. Трябва да има данъци и ДДС като на останалите.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма развита държава, която да залага на туризма. Той може да е помощен сектор, но не и основен. Развитите държави залагат на продукти с висока добавена стойност, а туризма, особено българския, не е такъв.
6
0
 
3
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Туризмът трябва да е допълнителна заетост на студентите през лятото и малък да речем 10% хора поддръжката извън сезона.Нормално е Ангелкова като пряко ангажирана, да дърпа чергата към себе си. Това трябва да се приема "с разбиране" и да не се правят глупости.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що да не стане, все пак това е гръбнака на повечето държави от третия свят, каквато скоро ще сме и ние заради тивуний .... дали някой ще дойде на почивка в слънчака ако сервитьора взима 2000 евро заплата ?
4
0
 
12
 
! Отговори
От лошо по-лошо преди 5 години
Продължават лъжите и глупостите на управляващите, за това как на България и трябват само туризъм и селско стопанство! Резултатите се виждат - липса на икономика и обезлюдяване! Глупостта погребва България.
3
0
 
8
 
! Отговори
Балкантурист преди 5 години
Не, няма да стане. Причината са бетонните градини които унищожиха черноморието.
2
2
 
4
 
! Отговори
Пича преди 5 години
Може и да стане. Ако не дойде някой отвън да си остави парите на гърба на българската природа, кой ще произведе нещо за износ?
1
1
 
8
 
! Отговори
гост преди 5 години
то ако това ще е водещото на сегашното си положение значи вече няма нищо друго