Ничиите деца: Все по-малко осиновявания. Защо?

На осиновените деца и приемните семейства се гледа с лошо око
12 дек 2018 20:52,
34
Ничиите деца: Все по-малко осиновявания. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Осиновените деца стават все по-малко, а притеснителните данни идват от статистика на Агенцията за социално подпомагане. Процедурата е твърде дъллга, а приемните родители се изправят пред много предизвикателства и влизат в тежка борба с институциите.

Ако през 2011 година 720 деца без родители са намерили дом, то през 2016-та те са едва 555. Към 2017 година около 2500 деца все още са били в списъка на чакащите ново семейство, а тенденцията сякаш се запазва и тази година. Резултатите - все повече деца растат в институциите, лишени от майчина и бащина любов.

Колко са приемните деца у нас и защо приемните семейства в София са малко - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Милена Първанова и Бела Чолакова.

"Много деца чакат своето семейство и много семейства чакат своите деца. По темата трябва да се говори и то да се говори позитивно, за да може осиновяването да стане привлекателно", коментира журналистът и автор на книгата "Осиновени истории" Бела Чолакова.

По нейни думи подготовката на родителите е много важна, но курсовете, които съществуват не са достатъчни.

"При осиновителите е много изострено, защото те не знаят кога ще станат родители. Идва едно дете, което малко или много носи травма, но с правилната подготовка тя може да бъде смекчена и излекувана", добави още Чолакова.

Осиновителите, обаче, се изправят пред множество трудности. Основната пречка е всъщност мнението на обществото, коментира журналистката.

"Все още се гледа с лошо око на хората, които са станали приемни родители. Те искат да има едно нормално отношение от институциите и обществото към тези деца", добави още Бела Чолакова.

За предизвикателствата да бъдеш приемен родител? - говори председателят на Асоциацията за приемна грижа Мирослав Долапчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
istinata преди 5 години
защото социалната ни политика е тотално сбъркана, нашите институти дето я диктуват я копират директно от запада/сащ, а *** ценности ги видяхме, а самите управници не само че си нямат понятие от тази политика ами и не ги интерсува, размърдват се само ако има протести колкото да спасят кожата и хич не ги интересува кое стои в основата..Иначе сега има повече опции за собствено, а за чуждото хората предпочитат да го гледат до пълнолетие и да получаваш заплата, което е целта на социалната политика, също имат механизми да принуждават майките да не оставят децата, но после да и го вземат кат
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генетичният материал от анонимни донори крие много рискове. Затова кандидатите да станат родители предпочитат да платят за яйцеклетка и за семенна течност от здрави, интелигентни, добре изглеждащи хора, които те са избрали и са се споразумели с тях.Защо наистина се пречи на такъв вариант?Защо се налага силово, по законен път, изискването сурогатната майка да е близка роднина на жената, която не може да износи дете?Защо са всички тези ограничения?
20
1
 
8
 
! Отговори
Изход има,но законът преди 5 години
е калпав и ще минат години, докато той престане да се съобразява с лицемернитеуж-морални съображения.Много семейства,които не могат да създадат свое дете, биха платили на сурогатна майка, за да износи донорска яйцеклетка от жена, с която те биха се споразумели дори и срещу заплащане, а семето да е от съпруга кандидат-осиновител или, ако и той е с някакво заболяване, да е от мъж, когото те са избрали. Ако законът не пречи на такава опция, само за година-две ще се родят десетки хиляди желани деца
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През последните няколко десетилетия, откакто стана модерно младите хора да се събират да живеят без да са сключили брак, вече не се гледа с лошо око на самотните майки. Затова вече почти няма изоставено за осиновяване българче. За такова се чака с години, търсят се връзки, дават се големи подкупи и пак не е сигурно дали желаещите ще успеят да се уредят за здраво българче.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не ще да осинови ромче, освен може би само ромските семейства. Намират се много рядко и не-роми, които се съгласяват да вземат такова дете и в повечето случаи впоследствие си имат големи неприятности.
17
10
 
4
 
! Отговори
Мъж на 28 преди 5 години
Хубаво нещо са децата, ама са си разход. Трябват си презервативи. Купуваш кутия и ти стига за една седмица, ама немаш разходи и главоболия.
16
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз самата съм самотна майка и от 4 месеца си имам дъщеря - осиновена .Много съм щастлива .
15
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото хората предпочитат да си имат свое. А тези които не могат да имат се обръщат към инвитро то. Последното нещо е вече осиновяването. Първо че става трудно, мудно а и опасно, на какво ще попаднеш и като порасне дали няма да си скубиш косите, че въобще си му подал ръка. Това с осиновяването е нож с две остриета. По добре инвитро до дупка отколкото осиновяване.
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нещо не се 15Напротив, прави се огромна разлика между осиновяване и приемна грижа - тъкмо затова шведите стават "приемни родители", никога не осиновяват.
13
1
 
35
 
! Отговори
Нещо не се преди 5 години
прави голяма разлика в статията между приемни родители и осиновявания ???!!! Приемната грижа е срещу ежемесечно заплащане , а осиновяването е др.нещо - никой не иска да осиновява миризливи сига-ни
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самотна жена съм. Бих си взела едно бебе да си го от гледам. Не знам към кого да се обърна. А и ако трябва да имам мъж трябва тепърва да търся.
11
10
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
дали еснафщината у нас контролира до голяма степен живота в комбинация от предразсъдъци и стереотипи оформили се в манталитета ни предимно в годините преди 89-та?свалям шапка на благодродните хора които минават през трудностите за да осиновят дете да го отгледат и дадат всичко за него,това евъзможно само за най добрите от нас,едва ли можем да видим егоисти да го направят
10
5
 
28
 
! Отговори
мен преди 5 години
Исках да осиновя дете като самотен родител!!!Невъзможно е!в *** държава като БГ!!!Не става!Предпочитат да ги продадат на *** от Сащ, Германия и т.н.Пълен абсурд!!!Мразя ,че съм оттук и трябва да живея тук!!!
9
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Културна" особеност на родните шведи е да родят 5-6 шведчета и да заминат за Германия по професионални причини; шведчетата остават при местните баба и дядо, които по правило нямат брак и сформират две "приемни" семейства, което осигурява над 1 000 лв. месечно за всеки от бабодядовците. Цели села си осигуряват нелош "поминък" от "грижата" за млади банкомати.
8
3
 
48
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Всички знаем отговора. 1.Р-омите не осиновяват деца. 2.Р-омите стават все повече. 3. Българите не желаят да осиновяват р-оми. 4. Българите намаляват .
7
1
 
47
 
! Отговори
609 преди 5 години
Може да се избира между *** или българче с увреждане. Процедурата е толкова усложнена и двулична, че не е за разправяне. Ще трябва да молите познати и приятели за препоръка, че сте добър човек. Ще ви накарат веднага да кажете на детето че е осиновено и че вие не сте мама и татко, а чичо и леля и сте го взели, за да му помогнете. Иначе казано вечен спонсор.
6
0
 
36
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Глупости на търкалета. Първо, както навсякъде има корупция. Второ-знаем какви деца са голямата част. Вместо да се възпират б*клуците които произвеждат б*клуци, очакваме нещастни хора да ги вземат да ги отглеждат и насила да ходят на протести после.
5
23
 
8
 
! Отговори
Do 2 преди 5 години
Този "продукт" е всъщност ДЕТЕ. По всичко личи, че ти нямаш деца, иначе отношението ти навярно щеше да е друго. Ако имаш, значи ги съжалявам точно толкова, колкото сираците. Дали ще израстнеш по приемни семейства или с родител като теб е все едно.
4
3
 
38
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Че кой нормален българин ще иска да гледа змия ( ром ) в пазвата си
3
0
 
43
 
! Отговори
Ива преди 5 години
Това за негативното отношение са пълни глупости. Най-добрата ми приятелка е осиновена още от както е родена, сега е на 23. Никой не и се е подигравал за това, а всички които я познаваме знаем, че е осиновена.