Рисковете на Wi-Fi мрежите. Как да се предпазим?

Хакери получават за секунди паролите ни за достъп
16 дек 2018 18:00, Петя Славова
36

Все по-често използваме за достъп обществени или свободни Wi-Fi мрежи. Това пък крие огромни рискове. Екип на Bulgaria ON AIR направи опит, в който хакери получиха паролите за достъп до онлайн банкирането само за секунди.

Вероника пътува често и не рядко и се налага да влиза в обществени или частни отворени Wi-Fi мрежи. Тя обаче е наясно с рисковете, което крие това.

Експертите по киберпрестъпност предупреждават за риска, който крият безплатните Wi-Fi мрежи. Особено ако нямаме антивирусна програма на телефона си.

Когато сме се свързали с безжична мрежа, но имаме съмнения, че някой ни наблюдава е важно да излезем от нея. Най-често хакерските атаки са насочени към финансови операции в онлайн банкиране, конфиденциална информация или достъп до вътрешни системи.

Краденето на пароли и манипулирането на рутера са част от начините на престъпниците, за да влязат в една мрежа с нас. За да избегнем подобни хакерски атаки, трябва да не сваляме съмнителни приложения и задължително да използваме антивирусни програми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-сигурният начин за предпазване е да си топнете телефона в светена вода. Никакви хакери няма да могат да се възползват от информацията в телефона ви!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ае стига веее! Аре моля ти се не ме трий поне докато не напиша скрипта! Така някой случаен заблуден читател може да пропусне величието на поезията ми! Защо да се наслаждават само на глупостите, дето вашите автори ги споделят с нас тука? Не може ли и на нашите глупости да се наслаждават? Хора като вас тук убиват творческия гений на българина! Убийци на жива риба!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стига ве! Авторката на статията трие в реалнбо време ;))Толкова бърза реакция ;)))Потресен съм. Рано пиле рано пее ;))Големи комплекси го гонят някого ;)
22
1
 
0
 
! Отговори
До .. преди 5 години
Пич, точно такава снимка не трябваше да пращаш. Сега ако са феминистки могат да те съдят за сексуално насилие. А ако някоя седне без да иска на снимката може и за изнасилване да те осъди. Иначе, избраната посока е вярна ;)) И аз много се смях ;)-
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не бяхте съчинявали тази...статия, че поне да не ви се смеят..
20
0
 
1
 
! Отговори
Върха си преди 5 години
До ..Пич,така не съм се смяла скоро,поздравления!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото полунадеждно средство се нарича аиргапинг. Ама тогава не можеш да ровиш фейса. Кофти, а е важно. Направо животоспасяващо е да ровиш фейса. Домашен рутер с достатъчно ниво на защита няма. Дори ентерпрайс класа под 1000 кинта не е твърде сигурен. Основната причина е задклавиатурното устройство. А ако отсрещната страна е на правителствено ниво(не визирам българското правителство) няма спасение.Основния проблем е, че:"functionality is equal to vulnerability".
18
2
 
8
 
! Отговори
3dfx преди 5 години
Антивирусните програми няма да помогнат при прихващане на комуникационния канал, защото това се извършва изън системата на мобилното устройство.Най-сигурният начин е просто да не се ползват обществени мрежи от какъвто и да е тип, да се ползва домашен рутер с последна версия на firmware-a и задължително сменена парола за достъп до администраторската му страница. Използването на най-новата технология за криптиране на безжичния трафик е фундаментално изискване също.Не е толкова трудно :)
17
1
 
22
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
аз лично препоръчвам освен 5-6 глави чесън около устройството и алуминиева шапчица на главата, която най-лесно може да се изработи от готварско, алуминиево фолио човек да се заземява, като си потопи краката в леген с хладка, солена вода. съгласете се все пак, че сигурното си е сигурно!
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мене ме беше атакувал някакъв шведски *** от Стокхолм през гугъл хорм преди няколко месеца. Личеше си, че е аматьор щом му лъснаха данните му след атаката. Отне ми година да си запомня собствената парола, а какво оставаше за тоя ***? :DИзобилства от случаен набор на числа, специални символи, главни букви и пунктуационни знаци.
15
1
 
12
 
! Отговори
Azi преди 5 години
Униканлан статия. Но може би заради времето, няма кой да следи и редактира и Петя се е развихрила:))
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах как става.
13
1
 
20
 
! Отговори
hmmm преди 5 години
Тъкмо си помислих, че може да науча нещо ново, а то статия писана от третокласник... смешна работа."Чукча не читател, той писател"
12
1
 
31
 
! Отговори
.. преди 5 години
Наскоро ми хакнаха рутера, пощата и разни програми (така твърдят), които даже ги нямам на компютъра и ми изпратиха писмо, че ако не им преведа $3000 на биткойн адрес, щели да изпратят на всичките ми контакти от компютъра видео как гледам порно. Върнах им отговор с прикачена снимка на оная ми работа и с молба ако може и нея да я добавят към материала, който ще изпращат. Може да клъвне още някоя.
11
1
 
24
 
! Отговори
CIBER FACTOR преди 5 години
Някой може ли да ми посочи някоя "антивирусна" за телефон, която върши работа и не продава данни, че аз не знам? :))))
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Против зловредни хакери и гама и сигма лъчения се слагат 5-6 глави чесън около Ви-Фи устройството, на разстояние около 12 см. След това нямате проблеми.
9
2
 
37
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Когато сме се свързали с безжична мрежа, но имаме съмнения, че някой ни наблюдава е важно да излезем от нея."-ХАХАХАХАХА-ХАХАХАХАХА
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за българия е сложно...защитените от deauth уай фу домашни рутери започват от 400 лв нагоре...ако знаете колко лесно се екслойтва хрома няма нужда да се мъчи някой с уайфито
7
0
 
22
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Шапка от станиол, аз слагам и на кучето и сме ок
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не представлявам интерес за хакерите. Нямам профили в социалните мрежи чрез които да ме изнудват за пари, не ползвам онлайн банкиране, а цялата ми ценна информация се складира под формата на копия на външни носители. Дори при най-лошият сценарий просто ще форматирам и преинсталирам всичко.