През зимата – търновци се отказват от "Топлофикация"!?

Хората получили шокиращи цени – до 70 лева за кубик
17 дек 2018 11:30, Петя Славова
43
През зимата – търновци се отказват от "Топлофикация"!?
Снимка: архив, Булфото

През най-студения сезон жители на Велико Търново се отказват от услугите на "Топлофикация".

Причината - получиха шокиращо огромни сметки за топла вода. В някои домакинства цената достига до 70 лева за кубик. 

Владислава Андреева от града показа фактура, при която кубик топла вода излиза около 30 лева, като трябва да плати сметка от близо 240 лева за 9 кубика топла вода за месец ноември. Тя уточнява, че за този месец в дома й е имало топла вода за около 15 дни.

"Основният проблем е, че ние не се информирани по никакъв начин за това, че има промяна в начина на образуване на цените. Ако досега цената е били фиксирана на 10,80 лева/куб. м независимо от сезона, сега вече се изчислява на база на топлинна енергия, подавана за загряване на 1 куб./м топла вода. Така, че ако направим сметка за нас, излиза, че ние плащаме по 26,45 лева/куб./м. На други места в града цената достига 45-70 лева за куб./м", обясни Андреева пред Нова тв.

Хората са изпратили жалба до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за промяната в ценообразуването, сезирали са омбудсмана, а днес изпращат и жалба в Комисията за защита на личните данни, тъй като фактурите с всички лични данни се пускат в пощенските кутии без от хората да е искано разрешение за тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Ана Тема,Ай дуци преди 5 години
Не могат току-така да се откажат! Кого търтеите(монополисти,КЕВР,политици,гербераси,***..си....)ще стрижат за да осигурят и за в бъдеще охолството си!?Децата им живеят във ФАЩ, а там е скъп живота!Само когато внезапно изчезнат всички павета пред"Коня"и на следващия ден затворите започнат да пращат по шевовете от питомци,само тогава може да се предполага,че държавата върви към демокрация!
39
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Нещо не ми се връзва, освен ако нямаш хъб от мазе, към първи, втори, трети етаж да са се вързали тарикатите.А това става само при купуване на апартамент на шпакловка и замазка, като предриемачът си е затворил очите и органите след акт 15 и 16!Хъб с подово ако си на първи, а в мазето ти минават тръби.А бе не ми се връзва, ако тръбата е в мазето и да си направил отклонение на първи етаж над мазе.Абе комунистическа работа общи водомери!Да го правят на кубатура и брой хора, и да погнат подовите
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой каквото ще да ми разправя, но с парно и топла вода от ТЕЦ си е най-добре. Ако прекалено много станат съседите, на които им плащам сметките, продавам жилището и се местя в друга сграда. 70 лева за кубик топла вода е типичен случай на съседи, които ползват, но не плащат, а за тях плащат тези дето имат по 70 лева на кубик топла вода.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много мрънкат срещу Топлофикация тези, които най-много крадат от съседите си, но когато на съседите им писне да ги крадат, крадците не разрешават сградата да се откачи от Топлофикация, защото тогава и те ще трябва да си плащат и то доста повече.
36
0
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Лъжеш!С 77 млн. евро е глобен БЕХ и двете му дъщерни дружества - Булгаргаз и Булгартрансгаз.Топлофикация няма нищо общо с това.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е топофикация мине ли на приватизация се разпада на часа.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глобена е Топлофикация и Холдинга с 77 мил. ? от ЕС. За това че няма конкуренция. И е монопол.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31. Такава реклама направи на топлофикация , че тия от долната част на кв. Лозенец. в София който никога не са ползвали услугата на топлофикацшя ще се" включат моментално" но на ужким.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искаме нормални сметки за парно, трябва да се върнем към плащане според кубатурата на жилището, както си беше преди 1989 година. Така ще отпаднат и паразитните фирми за дялово разпределение и плащането за измервателните уреди.
31
2
 
6
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 5 години
Проблемът с тези високи сметки е друг - в законите няма подходящ механизъм, по кохйто да се хванат и санкционират съседите, които крадат от топлото. Истината е, че Топлофикация доставя своята услуга до абонатната стабция, зимерва я точно и си иска с право парите за услугата. Проблемът е в разпределението на сумата за плащане между съседите в сградата. Затова първоначалния вариант за плащане беше най-добър - според кубатурата на жилището. При топлата вода обаче е по-сложно.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В квартала има малка сграда необитаема. Абонатната и работи. Всички които имат собственост плащат сградна инсталация. Без да обитават имотите. Въпреки това загубата е налице. Да циркулира топла вода на километри зада обърне в това мазе и да потегли обратно за ТЕЦ
29
4
 
2
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 5 години
Топлофикация отдавна не се дотира, а сметките им колко трябва да се плати от живеещите в една сграда с точни - показанията на общия топломер умножени по цената за единица топлоенергия определена от КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране). Големи сметки за парно и/или топла вода има само когато има съседи, които крадат "топло", т.е. уредите им не отчитат потреблението. Бил съм и с печка на дърва/въглища, нафтова печка, електрически печки и радиатори, климатици и парно и парното е най-добро
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самата топлофикация *** клиентите си като за последно. Тя не се старае да бъде коректна. Защото знае , че е невъзможно да транспортираш стотици кубици топла вода на километри и да не претърпи загуби. Но се крият зад гърба на партии , под фуражки. Отпускат бонуси на свой хора. Мълчът за собствената си некадърност и не се приватизират.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съседите крадат, но за онези 80% Топлофикация крадяла и затова плащали високи сметки!
26
0
 
4
 
! Отговори
Съседите крадат преди 5 години
ОчевАдно в случая има съседи, които по някакъв начин крадат - ползват топла вода, която водомерите им не отчитат. Всеки сам може да се досетои как става това - нямам намерение да обучавам крадци тук, като им кажа как да крадат. За да е 70 лева кубик топла вода, най-вероятно плащат сметките на 6-7 съседи, които ползват за тяхна сметка, т.е. над 85% от съседите там крадат за сметка на останалите.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еееха, добре де, тия от ТЕЦ-а или който им прави фактурите, като видят 50лв за кубик не ги ли хваща някак си срам?направо да си ликвидират фирмата, да закрият ТЕЦ-а и да се приключва.1 кубик на ток, ако влиза 10 градуса от системата, до 70 ще е 14лв. за мен всичко над тези цифри си е кражба.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой то се е отказал от ноплофикация. Никога не се връща за да потърси услугата и.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация е рекетьор с протекция на съответната партия. Затова омбудсман М. Манолова нищо не направи с топлофикация. Тя мисли хората , че са в някакво начална учичище и ги мави, че ще отподне сградната.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикция! Крадци и рекетьори!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До22. Има водомери за топла вода. Всеки имот си е с партида за топла вода. Сигурно не си чул , но се опитваш да лъжеш. Второ когато има общо сметка кой и как разпределя отчета??? Ет. Собственост си има каса и нормално е от общата каса общите части. Чети закона за ЕТ. СОБСТВЕНОСТ.