Равнопоставеност!? На 1000 мъже се падат 1060 жени в България

Българката вече ражда първото си дете след 27-та си годишнина
18 дек 2018 17:45,
75
Равнопоставеност!? На 1000 мъже се падат 1060 жени в България
Снимка: Reuters

На 1000 мъже в България се падат 1060 жени. Жените и мъжете у нас сключват брак все по-късно – съответно на 28,4 и 31,4 години.

Това сочат данните на Националния статистически институт в специална разработка, посветена на двата пола, съобщи БНР.

За сравнение, през 1960 година средната възраст за сключване на първи брак и при двата пола е с около 7 години по-ниска.

Още по темата

Според данните на националната статистика мъжете в България са малко над три милиона и 400 хиляди, а жените над три милиона и 600 хиляди. За сравнение през 1960 година на хиляда мъже са се падали хиляда и три жени, тоест разпределението по пол тогава е било по-равномерно.

Средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава от почти 22 години през 1980-а, на малко над 27 години през 2017 година.

През 2017 средният брой живородени деца от една жена е 1,56. За сравнение през 1900 година той е бил почти седем деца.

През учебната 2017-2018 година близо 42 хиляди от учителите от първи до 12 клас са жени, а мъжете са малко над осем хиляди.

По последни данни, средната заплата на жените е 842 лева, а на мъжете 1054 лева. Разпределението на наетите по икономически дейности и класове професии е основната причина за различието на заплатите в полза на мъжете.

Например в хуманното здравеопазване около 35 на сто от жените са акушерки и медицински сестри, а 34 процента от мъжете са лекари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
1
 
! Отговори
Мъжеядка преди 5 години
От тези мъже голяма част са джендераси, наркомани, алкохолици, комарджии, насилници, психопати.... А малкото, които стават са женени, но жените им не дават да им изневеряват...
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всичко зависи от жените ако бяха кокетки с мъжете можеше да има повече деца а те са алчни и зли *** искат много повече от това което заслужават.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 1000 мъже се падат 1060 жени!Продължителност на живота на жените е по голяма от на мъжете. Така, че от тия 1060 жени на възраст от 18 - 35 г. са не повече от 20 % а 80 % са СТАРИ
58
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59 ГошуЧалгата ти е много моето момче, да знаеш. Което е "грозно" за теб, е хубаво за някой друг. Разни вкусове, различни хора. Не съм видяла никой да се "избива" за "кралици на красотата". Не познавам и жена, колкото и да не е атрактивна, която да няма или да не може да си намери мъж.
57
2
 
5
 
! Отговори
До Жена преди 5 години
Прави,кой ти пречи. Надявам се да допринесеш не само за собственото си добро, а и за доброто на човечеството като цяло. Лошо няма. Иначе феминизма си е зло. Феминизъм и женска кариера не са едно и също. Феминизма е нечестна и вредна за обществото борба за власт. Женската кариера е нещо, което е добро и щом го имаш значи си го заслужила.
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципът на Парето или правилото за 20/80 гласи че 20% от хората притежават 80% от имотите. 20% от работниците вършат 80% от работата, останалите 20% си клатят краката и ползват наготово, са пресдино жени.... 80% от жените харесват 20% от мъжете и т.н.
55
7
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Да де, но въпроса не е в бройката. От тези 1060 жени, дето се падат на 1000 мъже само 60 са наистина хубави, като 1 е истинска кралица на красотата. И за тази една са способни да се избият 10 000 мъже. Всичко останало е шкарто. При мъжете е същата работа
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябват повече роби за плантацията, тези пенсии няма сами да се изплащат и инвалидните колички сами да се бутат. Това е договора межу поколенията, въпреки че да те родят вече подписал договор който не желаеш наследявайки държавните заеми е насилствено най-малкото. Каквото изкарва мъжът харчи 80% по жени и деца, така че тези пари не са негови. А каквото изкарва жената всичко си харчи за себе си. За какво равенство става въпрос.
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 55Проблемът си е техен.Сестра ми има две деца и чака трето.Аз също имам две деца и мисля догодина да правя трето дете.Няма нищо по-хубаво от къща,пълна с деца.
52
6
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
"Женските" професии плащат по-малко, щото по-лека работа или с по-ниска квалификация.Освен това жените се пенсионират по-рано и живеят по-дълго.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко от познатите ви и роднините ви имат деца? Повечето ми познати са на около 30 и едно 10-20% са с деца, и тук говорим за хора с доста добри доходи. Хайде после да очакваме да няма демографска криза. И се оплакваме от ниски заплати, а всяка година сме в чужбина на почивка. Да, все другите са ни виновни.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Те не си дават жените, само ние го правим и после що изчезваме.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова жените трябва да ни се умилкват, да се разхождат по шоу сцената, да си изберем коя ни харесва, а не да ни прегазва на зебрата с *** газ и пълна глава за феминизъм, затова, че видите ли жените са си самодостатъчни и могат да се оплождат от епруветки, да отглеждат деца без бащи.
48
5
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Поредната стъкмистика на управляващата хунта.Жените в България прогресивно намаляват, особено младите.А, хубавите отдавна избягаха в чужбина търсейки лесен и богат живот.Тук има остър недостиг на жени в репродуктивна възраст и ако не са ромките нещата съвсем ще загрубеят.Вместо да вземе някакви мерки и да внесе жени (от Украйна примерно), властта разпространява подобни стъкмистики нямащи нищо общо с истината.
47
8
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Българските жени станаха такива "принцески", че не е истина. Колко по-дебела и грозна, толкова по-голямо самочувствие. Истината е, че един мъж, ако няма парички, дори и да е убавец, трудно може да топва чушчицата в България ;0 Може да са най-големите к**рви в Европа, но пак не пускат лесно без кинта ;) След този пост може да ме плювате и да казвате, че съм всякакъв. Но повечето мъже в БГ са ч**джии и без кинта ;) Ошетал съм свят последните 5 години и се видях разликите! Жените там са друго нещо!
46
4
 
1
 
! Отговори
тм преди 5 години
До mtта?какво е разпределението м/ж към момента на раждането?
45
5
 
3
 
! Отговори
mt преди 5 години
Защо долупишещите изкривяват темата. Тук не става въпрос, след като се родиш, за какъв се самоопределяш, а към момента на раждането какво е разпределението по пол. Иначе съотношението щеше да бъде 1060 жени на 500 мъже.
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До е им вярвайтеТи колко хомосексуалисти си виждал през живота си, че толкова усърдно плюеш по тях?
43
10
 
4
 
! Отговори
пуф преди 5 години
Повечето мъже са шизофреници, мразят да разчиташ на тях започват да крякат че си златотърсачка. Ако не са хомо, то са някакви сводници наркомани. Ми, коя е луда - да ражда та да хленчи за 5 лева на няква откачалка и той да я сиктердосва.
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нямям думиТи ако мислиш, че в другите държави ( включително Русия ) положението с белите хора е по различно, много се лъжеш.В Западна Европа се размножават *** и арабите.В русия се размножават дагестанците.Ти междувпрочем колко деца имаш и що се сърдиш на другите?