Размерът има значение! Малко или много са 560 лв. минимална заплата?

Бизнес и синдикати с гледните си точки пред Bulgaria ON AIR
19 дек 2018 10:45,
298

За пореден път работодателските организации се обявиха срещу увеличението на минималното възнаграждение за работещите с аргумент, че няма ясна методика за нарастването му. Бизнесът не хареса и предложението на синдикатите за по-високо заплащане на нощния труд.

Спорните теми бяха предизвикани от заложеното увеличение в Бюджет 2019, което предвижда минималната работна заплата да се вдигне от 510 на 560 лв.

"Четем средносрочната бюджетна прогноза, там пише колко ще бъде минималната заплата. Отдавна сме разбрали, че каквото и да си приказваме за минималната заплата, ще става това, което е написано в средносрочната прогноза", обяви Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че е важен размерът не на минималната заплата в нормативния документа, а средната заплата, която е в размер на 1200 лв и коментира още, че има отделни отрасли в много по-лошо положение, които сриват общата сметка на средната заплата.

Любослав Костов, който е икономически експерт от КНСБ, посочи, че преговорите в НСТС не вървят много бързо и договарянето може да отнеме няколко години. Той е категоричен, че бизнесът може да понесе и по-голям от предвидения ръст на минималната работна заплата.

Костов се позова на доклад на Европейската комисия в който се казва, че производителността на труда у нас е много по-висока от ръста на работните заплати и по думите му имаме пропуснати ползи.

"В държавния сектор има позиции, за които заплата 510 лева е подигравка. Но когато чистачката в БАН идва с нейния дългогодишен стаж и получава повече от младия астроном, не съм съгласен, че са ѝ малко на чистачката", даде пример Теодор Дечев от АИКБ.

"Казваме на тези хора, че 510 лева са им много. Новината е, че чистачките не заслужават 510 лева заплата. Да не забравяме, че тази заплата се облага", отговори Костов и попита риторично: "Как така българският работник не произвежда достатъчно в България, а като отиде в Германия изведнъж става производителен?"

"От 11 години дремят някакви 25 стотинки добавка, защото никого не го интересува. Единственият проблем е при държавата", коментира Дечев относно спорния въпрос за нощния труд.

А според икономическия експерт от КНСБ служителите не само не печелят, но и губят пари по време на нощна смяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До В. МагриотовЩом са ти безполезни, освобождавай ги и си бачкай сам!? Аааа, не щеш....
243
1
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Хайде, оставяйте ги да фалират тия иззедници като накрая останат без персонал! Тука и африканци и *** да вкарат няма кой да се гърби за тия подаяния. Иначе добре са се оборудвали с маркови дрехи, скъпи чепици, немски лимузини и по две три либовници връткат...а за екскурзии да не говорим, дубай, малдиви, и тем подобни...а работниците им кучета ги яли. За това навремето е имало народен съд и са им взели всичко до стотинка, щото това заслужава тая ***!!! Чорбаджилари крастави!!!
242
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Размерът има значение! ...24см Х 6,5см е истинския размер!Да ви го .......... в журналистическите заглавия? Кога ще научите истински български беееее?
241
0
 
18
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Ваша мама капиталистическа
240
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Тикволандците са им много.
239
19
 
5
 
! Отговори
В. Магриотов преди 5 години
До Анонимен Какво ще ти увеличавам бе, лобута с колана ли? Много ви знаят балалайките нощем по форумите ама на сутринта ми се мъкнете подсмърчащи и измънквате : "Бат Венциии, днеска ще работим ли?". Много са ви 560 лева, безполезни некадърници!
238
1
 
12
 
! Отговори
Капиталис преди 5 години
Ами да фалират тогас работодатели ха ( чисти ***) на пазара празно място не остава Друг ще го заеме несме в робовладелския строй я
237
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези работодатели(робовладейци) трябва да се пробват да живеят с 560лв. на месец и тогава да филосовстват. Робските времена си отидоха, време е да увеличите заплатите ЗНАЧИТЕЛНО или тепърва ще сърбате каквото си надробифте.
236
0
 
13
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Сит на аден не вярва
235
0
 
15
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Малко или много са 560 - малко по-мако от нищо!
234
1
 
24
 
! Отговори
Миро преди 5 години
От София съм, работя като инжинер по електроника за 1100лв. (нето)Угнетително е! Аз се подложих на това, но децата ми НИКОГА!
233
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните държави всеки месец се изкарват по 20000 50000 евро дори и много повече
232
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Сащ тия пари ги прават за половин ден или за ден
231
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите месеци/години търсят работа за поне 3000 4000 лв не искат да ги дават емигрират и като емигрират там им дават много повече
230
16
 
4
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Ама, много са ви тия пар, бееее....!Я, как кака ви Корни, за без пари гушна целия Техноимпекс.... И забогатя!!!!Ами, опитайте и вие.....!!!Я, що пари ви даваме!!!
229
2
 
20
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Ами, това е то--комунистическия-капитализъм!!!На Запад--Нема такива тарикатлъци!ТОЧНО ЗАТОВА ОТИВАМ ТАМ!!ТУКА ШЕ СЕ МРЕ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ!!!
228
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз в САЩ ги правя за 3 дена
227
1
 
29
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
560 са нищо! Минималната трябва да бъде 1000лв. и също така цените трябва да спрът да растът.
226
3
 
16
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
Ей лъжеш в кол центрове и програмисти получават по 1300 1700 лв къде ги гават тия 3000 стартово бе смешен на мен не искат да ми дават 1500 лв с няколко редки езика а на програмисти на java не им дават повече от 1800 лв
225
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роден "бизнесмен" = чорбаджия - изедник! Нали ги гледам какво правят.За тях криза няма.Ходят редовно в чужбина, през година си сменя колата с нова - все БМВ, последната е седма серия , похвали се че била къде 250 хил.лв., отделно на жена си купи също БМВ - Х6 за около 160 хил.лв. , за нас за Коледа - нищо - криза било, а те ще ходят в Дубай. Ами оставям на вас да си направите изводи що за хора са това, каквото и да кажете все ще е слабо