От скъпи към по-скъпи: Цените на жилищата скачат до 3%

Ръстът обаче остава по-нисък спрямо предходните години
11 яну 2019 15:15, Екип на Bloomberg
49
От скъпи към по-скъпи: Цените на жилищата скачат до 3%
Снимка: Pixabay

Очаква се ръст от 2-3% на годишна база на цените на жилищни имоти у нас, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Данните на НСИ отчетоха съвсем слаб спад на ръста на цените на пазара на имоти у нас. Подобни са очакванията и за следващата година. Предвижда се ръстът да бъде 2-3% на годишна база за цените на жилищните имоти. Прогнозите и макропараметрите за тази година са свързани и с покачването на лихвите по кредитите. Темпът на инфлацията може да подпомогне интереса на дребните инвеститори към покупката на имоти, за да запазят стойността на спестяванията си".

Разрешенията за строеж са важен фактор, уточни Добромир Ганев. "Вече има достатъчно предлагане и затова виждаме забавяне на ръста. Това е нормално поведение на инвеститорите и играчите на пазара. Първото деветмесечие регистрира 140% ръст на разрешенията в София. Или около милион и 100 квадратни метра РЗП. Това е добре за купувачите, защото изборът се увеличава, но от друга страна - банки, купувачи и инвеститори трябва да бъдат внимателни", посочи той.

"Деветмесечието на 2018 г. показа ръст на обема на сделките в България с 1%, в София – с 2%, по-нисък спрямо предходни години. Във Варна например ръстът за деветмесечието е в размер на 12%. В Пловдив - в рамките на 5%. Има платежоспособно търсене и има логика в него, доходите са добри. Много българи виждат смисъл и в покупката на ваканционни имоти на морето. Цените са вълнуващи и затова e тази активност. Те закупуват имоти и с инвестиционна цел".

Приоритетите на Национално сдружение „Недвижими имоти“ са свързани с убеждаване на всички страни, институции, организации в създаване на регистър и либерална демокрация, спомена Добромир Ганев. "Подписахме две важни споразумения. Подписахме MLS. Второто споразумение е с Националната асоциация на реалторите в САЩ", разкри още той. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
1
 
! Отговори
от 45 преди 5 години
Иначе индивидуални случай много ,миналата година си спомням един случай, продава си апартамент в Надежда , купува си апартамент за 30000 лв в Перник 28 км от София, а разликата от парите ги използва да си подреди живота, благодарение на което има вече и много добри доходи.В момента може да си купи от качествените имоти в София но не го интересува.Но това са индивидуални случай.
43
0
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Добро описание което показва че няма как да вървят цените нагоре,защото те продават и купуват в единия случай свалят цените надолу, в другия случай ги повишават.Т.е. не повишават цените на имотите а вдигат цената на жилищата с добра локация и качествено строителство.Подбрани клиенти получават качествени имоти на съревновавайки се в цената.Но останалия имотен пазар е блокиран .
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още малко, после много надолу.
41
0
 
6
 
! Отговори
Gost преди 5 години
Гладните брокери спирачки нямат. Навсякъде икономиките забавят ръст, а този ръст в имотите вижда. С оглед на увеличаващите се ток вода и парно, при ЧСИ-тата може да има 2-3% ръст.
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който смята че апартаментите трябва да са по 400Евра, да намира имот да се договори с банката за пари и да почва да строи, ама то да говориш ще се окаже по лесно. Хората с пари не марморат а си плащат, предприемчивите не философстват а се справят сами тия дето много знаят не участват в играта.......
39
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината коментиращи живеят още в соц-а. Цените се определят от търсенето и предлагането. Аз познавам доста хора които си продадоха евтино панелките по Левски-Г, Надежда и Овча Купел и си взеха ново строителство, тъй като им се увеличиха приходите. В София новото строителство ще расте като цена а по панелните ЖК-та цените ще се задържат. След 10г. ще има сериозна разлика между живеещите в различните квартали. Просто има много млади хора с доста високи заплати а преди те липсваха от пазара.
38
2
 
3
 
! Отговори
до35 преди 5 години
Мръсния въздух е проблем на големите градове.Да важен фактор е затова навсякъде мястото което е най близо до Голем град и е чист въздуха са луксозните имоти.София не прави изключение.Същото важи и за другите столици и мега градове.
37
2
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
Цените са зависими от заплатите на новите жители на града и от повишаване на заплатите на жителите които нямат жилища.Заплатите в София нарастват въпроса е за кои тези които имат имоти или за тези които нямат.Освен това има и друг параметър на изгодност на инвестиция която до 15г. , наема които плащат за 15г трябва да е повече от цената на жилището (включително банкови разходи лихви.)Тогава има инвестиция .В България повече купуват не инвестиционно а емоционално.
36
4
 
5
 
! Отговори
Яхве преди 5 години
Много скъпи шъ станат гарсониерите по един милион пара.
35
1
 
18
 
! Отговори
интересни хора преди 5 години
из Европата почнаха да съкращават хора, цял свтя се готви за криза, а нашите надуват цени- я на ток, я на апартаменти...
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Следиш дръжки.От предишният бум и пукане на балона през 2009г досега населението на София се е увеличило с 76 хиляди души.А броят на жилищата с 78 хиляди.Т.е има нови жилища, колкото е нараснало и населението.Ама средно в жилище живеят по трима души,не по един.Така че има три пъти повече нови жилища, отколкото потенциални живущи в тях.
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска да се самоунищожи и да унищожи децата си да си купува прескъпо жилище жилище.София е мръсен и неприветлив град, особено през зимата. През лятото зеленината малко скрива мръсотията.Повечето от половина дни през годината въздухът е замърсен над здравословните нива, а при мъгливо време става 10 -15 пъти над нормата. Осигурени са за вас и децата ви алергии, астма, затруднено дишане, белодробни проблеми. А след тях идват и такива със сърцето!
32
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следя имотния пазар в София повече от 10 г. и ще ви кажа ,че 80% от коментарите са направени от хора, не вземащи си редовно хапчетата. Цените на жилищата в София ще станат средно над 2 хил. евро м2 и ще се изравнят с Будапеща и Белград. Пък някой си мечтаят за 200-300 еуро....
31
3
 
28
 
! Отговори
ретро преди 5 години
да надуем балона като за последно..че скоро ше се пука..
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не се носи отговорност, що да не се правят пари от будалите или вече оглупели хора? Същите сте като тези, които карат изкуфелите старци да си хвърлят парите от балконите. С такива статии сте не и фирматори, а манипулатори. Нито вие, нито вашите псевдо-експерти си влагате парите в имоти. При разход на строителя от 200-400Е за квадрат, цени в шъти по-високи са измама. Вие дрога ли продавате? Какво щи пишете на измамените догодина - "Извинете." ли?
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двамата трольовци-голтаци пак са яхнали форума и го умирисват на мизерния си циментен манталитет. Не берете грижа, пазар има, ако нещо са заседи някъде, то просто не се продава - чака си времето, а като не ви стигат силиците дори за панелените коптори или новите "защитени" комплекси като тоя на картинката - ами толкова ви е акъла, продължавайте да си хейтите на гол корем, куха глава и пет човека в панелка нейде из "Люлин".
28
20
 
10
 
! Отговори
не съм в пазара, но преди 5 години
Цените на потребителските стоки са изравнени с западноевропейските. Страната ни е с добри природни дадености и е спокойна. Логично е и цените на имотите да се поизравнят с тези в Прага, Будапеща и пр.
27
12
 
13
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Като няма работа по селата, а само кулаци всички ще са в градовете.Цените няма как да падат като продават всичко на село и се тъпчат в София и няколко други града.
26
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скачат дръжки! Пълно е с нови сгради дето не могат да ги продадат, а старите коптори стоят по 2-3 години на обява!
25
5
 
19
 
! Отговори
Сен бурда бен кортму преди 5 години
Сметни населението намалява сумати празни жилища цените на горе .... ако беше обратно населението да нараства имоти да няма сиг цените яко на долу щяха да са... .. нека някой изучен депУтат ми го обясни тва .се1 за самолетите имали гаранция 80 години щото нямаме пари да летят повече нашите летци годишно