Протест заради еко катастрофата в Западните покрайнини

Министърът на околната среда и водите прие протестиращите на среща
16 яну 2019 12:00,
10

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 20 души се събраха на протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите, провокирани от екологичната катастрофа в Западните покрайнини и заплахата за българските територии, съобщава БНР.

Организатори на протестната проява са инициативен комитет "За чиста природа" - Кюстендил и сдружение "Балканка" - София.

Протестиращите упрекват екоминистерството в бездействие по отношение на кризата в Босилеград и подчертават, че мина "Караманица" използва "убийствени технологии за добив на олово, мед и цинк".

"Това е директна атака на сръбската държава срещу здравето на хората и другото е здравето на природата. Питейната вода на Долно Тлъмино, село от другата страна на границата, е 13 пъти над нормата съдържание на арсен", заяви Димитър Куманов от сдружение "Балканка" - София.

Затова гражданите призовават:

"На най-високо държавно ниво, ниво министър-председател, да се срещат със сръбските власти и не да си говорят за това как ще организират световното първенство по футбол през 2030 година, ами да си говорят затова как сърбите тровят нашите хора".

"Нашите, с безотговорните изявления на министър Димов, дадоха оръжие в ръцете на сърбите, които в момента навсякъде казват, че според българския министър няма никакъв проблем в района. В реката не тече вода, там тече бяла каша, която вдига пяна от химическите елементи, които вътре се използват за тази флотация директно. Няма никакво пречистване. Искаме да имаме нормални условия на живот. Хубаво е да имаме ракова болница, но е по хубаво да не сме болни от рак".

Сред исканията на протестиращите попадат още - незабавното прекратяване на работата на ВЕЦ "Пчелина" и отмяна на решението за проучване за добив на злато в мина "Злогош", която според гражданите ще отрови питейните водоизточници край Кюстендилско.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов прие протестиращите на среща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите никога в Европа - гадове!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нено Димов е най-мръсната и презряна отреепка на всички времена в Бг.
7
2
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Готви се разработка и на златна мина на 20 км от Кщстендил-овощната градина на България !!! Слава ! Слава ! Слава !На ГЕРБ...
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рзабира се че е важна, убиват хора и то по гнусен начин. Печелят за кюфтета убивайки хора.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парата развращава. Тия дето са богати си мислят че бедните са глупави, но един ден ще разберат че всъщност глупавите са те
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че темата е много важна, но ни й се обръща достатъчно внимание.
3
1
 
13
 
! Отговори
Off преди 5 години
Ненко, оставка!
2
1
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Чети, после пиши!
1
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хората си направиха планините курорите за чудо и приказ ние тук се правим на големите еколози.