НЗОК в игра с живота: Лекарства за тежки болести – изчезват!

Причината: Касата орязва обработката на протоколите им
Обновена: 21 яну 2019 19:05 | 21 яну 2019 17:45, Петя Славова
22

592 лекарства, покривани на 100% от НЗОК и лекуващи тежки болести, са на път да изчезнат от огромна част от аптеките в страната. Причината е, че Касата възнамерява да ореже двата лева за обработка на всеки от протоколите и рецептите за тях, които в момента им превежда. Очаква се предложението за това орязване да бъде разгледано на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК днес.

Аптеките, регистрирани на територията на страната, са 4323, като само 2492 от тях имат аптечен софтуер и работят с Касата, обяснява пред "Монитор" Аделина Любенова – експерт във Висшия съвет по фармация.

От въпросните обекти обаче само малко над 1000 предлагат т.нар. "скъпоструващи лекарства". Те са реимбурсирани напълно от хазната и са за особено тежки заболявания, сред които онкологични, автоимунни и редки болести.

"Ако бъде въведена мярката, половината от тези аптеки ще спрат да предлагат илачите и ще останат едва около 500-550 обекта в цялата страна, където те ще могат да бъдат намирани", алармира председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

По изчисления на НЗОК ако въпросните 2 лева за обработка на протоколите и рецептите не бъдат превеждани на аптеките, финансово-осигурителната институция ще пести годишно около 16 млн. лева. Така можело парите да се пренасочат към други пера, например за закупуването на нови скъпоструващи лекарства. Като компенсация за отнемането на стимула Касата предвижда да даде възможност на аптеките да надчисляват до 5% надценка на медикаментите, които реимбурсира частично и са на цена до 10 лева.

В същото време обаче ако се сбъднат прогнозите, че половината от аптеките, предлагащи скъпоструващите илачи, се откажат да ги продават, най-засегнати ще бъдат хората от малките градчета и селата.

Аптеките в населените места с по 500-1000 човека няма да изпълняват рецепти за скъпи лекарства, тъй като те нямат големи печалби, но и немалко от големите вериги също ще откажат да снабдяват и отпускат тези медикаменти, категорична беше Аделина Любенова.

Тази прогноза потвърди и Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки, като подчерта, че проблемът ще засегне особено остро малките населени места.

И в момента трудно човек може да си вземе безплатното скъпо лекарство, реимбурсирано от НЗОК. Колегите просто отказват да ги зареждат, защото от една страна е твърде трудоемко, а от друга не е финансово изгодно да ги предоставят. За да ги осигурят на пациентите, те първо трябва да ги заявят от складовете, да ги платят и да ги заприходят под специален код. След това трябва да обработят протокола и рецептата, преди да ги предоставят на болния, а след това да попълнят още куп документи, с които да се отчетат пред касата. Накрая, тя им възстановява платената сума, а за труда им брои по 2 лева.

Върху тези медикаменти не се слагат надценки за разлика от по-евтините, които се отпускат без или с обикновена рецепта.

След като човек няма заплащане или то е неадекватно, ясно е, че няма стимул да го прави, категоричен беше Николай Костов. Магистър-фармацевтът разказа, че в Германия например за обработка на протокол и рецепта само за една опаковка реимурсирано скъпо лекарства се плаща 8,35 евро, защото се смята, че това е високоотговорна дейност.

Заради този проблем само за четири месеца повече от 30 аптеки, които работеха с НЗОК не само отказаха договори, но и затвориха, твърди пък Аделина Любенова. Те са не само в Северозападна България, който е най-бедният регион в страната, но и в Южна България, където населението е с по-висок стандарт на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Добре преди 5 години
Касата да ги изпраща по пощата, щом ще е по-евтино.А и писането ще си е при тях.
17
0
 
2
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
RABOTATA NE IZGLEZDA HI4 DOBRE.SHTOM I LEKARSTVA VE4E NJAMA....
16
1
 
8
 
! Отговори
Защооо? преди 5 години
Защо да заявяват лекарства, които са в пъти по-евтини и ги има при потърсване при съседите, в Турция и Гърция? Пази, Боже да се еазболееш в България от спешната помощ, през лечението в болница, та до лекарствата, които са ти нужни!!! Да не пропускаме, че се изписват купища ненужни и безсмислени лекарства, отделно колко ти вредят или те правят зависим... страхотия.
15
5
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Петя, какво е "илач"?Инсулините спадат ли към тези медикаменти?
14
6
 
1
 
! Отговори
MNENIE преди 5 години
Здравната Каса е Права - тези Лекарства не се купуват на Улицата - в случая ще се дават в Болници и с Куриер .Няма как Лекарства за рак да се продават в кварталната аптека .
13
3
 
15
 
! Отговори
www преди 5 години
ЛЕКАРСТВЕНАТА МАФИЯ НАДВИ СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ... КАКТО МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ СИ ИМА ДЪРЖАВА...
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко трябва да бъде свален и съден! Това е просто геноцид и умишлено обезбългаряване на страната! Кой ги докара тези шизофреноидиоти на власт!??!!!!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойчо , жалък си !
10
0
 
27
 
! Отговори
odpo преди 5 години
Ами отворете Държавни аптеки! Мамка му, дайте да умираме понеже 2-та лв ще оправят Държавата и сектора... ПИСНА МИ
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДНО ВРЕМЕ ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ ДЪРЖАВАТА ПОСТРОИ ПЪТ ДО ВСЯКО НАСЕЛЕНО МЯСТО ВЪВ ВСЯКО СЕЛО ПОСТРОИ УЧИЛИЩЕ ПРЕКАРА ТЕЛЕФОНИ И ВОДА ЗА ВСЕКИ ДОМ.ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ БЪЛГАРИЯ БЕШЕ 9 МИЛИОНА .НА ВСЯКО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО ДЪРЖАВАТА ОТПУСКАШЕ БЕЗЛИХВЕН ЗАЕМ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ЖИЛИЩЕ .ПРИ РАЖДАНЕТО НА ПЪРВО ДЕТЕ ДЪРЖАВАТА ОПРОЩАВАШЕ 30 5 ОТ ЗАЕМА ЗА ЖИЛИЩЕТО,ПРИ ВТОРО ДЕТЕ 50 % ,А ПРИ ТРЕТО СЕ ОПРОЩАВАШЕ ЦЯЛАТА СУМА,ЗАТОВА 976 $ ОТ НАРОДА ИМАХМЕ СОБСТВЕНИ ЖИЛИЩА ,А СЕГА ПРИ ДЕМОКРАТИТЕ НЯМА ДАЖЕ ЛЕКАРСТВА
8
0
 
19
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Тройната коалиция ГЕРБ, ДПС, Патриоти= Геноцид !
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4Поредната стъпка към ликвидирането на българското племе!---съдейки по изказа ти, ти си от ликвидиращото племе на "богоизбраните"
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарства за тежки болести изчезват!---Мдаа ... таз годишният "The Еconomist" е с изцяло черна корица ... няма ги масонските "сигнални" картинки ... и то се вижда, че се спуска "черното" .... добра "реколта" ще имат централните гробища...9 млрд са много!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аптеките в никакъв случай не разчитат на тези 2 лева. Все пак само магистър Фармацевт може да ти я обслужи. Има си изискване, ако аптеката не го покрива няма право да ти предлага.А от друго няма ли какво да се спести? примерно от измислени лежания в болниците? Масово на пациенти им се водят че са спали по 3 дни въпреки че те дори не са сядали там.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната стъпка към ликвидирането на българското племе!
3
2
 
22
 
! Отговори
Аптекар преди 5 години
Никоя аптека не чака на тия 2 лева! Измамници мръсни
2
2
 
22
 
! Отговори
GERBER преди 5 години
ZA F 16 NALI IMA URAAA
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глоби на аптеките тогава. Всеки месец глоби,и ще започнат да предлагат лекарствата без 2-та лева за обработа на протоколите.