Родното производство смачкано, ядем 89% вносни плодове и зеленчуци

Стока от Македония и Сърбия се пакетира и продава за българска
Обновена: 16 фев 2019 07:36 | 16 фев 2019 07:30, Елка Василева
277
Родното производство смачкано, ядем 89% вносни плодове и зеленчуци
Снимка: архив, Булфото

Близо 89% от зеленчуците и плодовете, които ядем, са вносни, а родното производство е напълно смачкано. Това пише "Труд", като цитира Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

В официалната агростатистика се отчита увеличение на производството и търговията с български плодове и зеленчуци, защото е включен и реекспортът от Сърбия и Македония, което изкривява данните, посочи той.

„Ще ви дам само един пример – у нас има заявени 6 000 дка с круши, а реално има само петима производители. На практика всеки, който има някаква градина, я заявява във Фонд „Земеделие” и така се изкривяват данните. Това обаче не са градини, които отговарят на добрите земеделски практики. В една градина се правят от 26 до 34 пръскания на година, което, разбира се, са разходи за фермера. Но те не го правят”, посочи Маринов.

Ябълките на пазара са основно внос от ЕС и то най-вече от Полша, обясни председателят на асоциацията. Те влизат на цена 34 евроцента за килограм, пакетирани плюс транспорт.

Другият голям внос идва от Сърбия и Македония и даже се предлага за български по пазарите. Причината е слабият митнически контрол, категоричен беше Маринов.

По оценки на Център за икономически анализи на селското стопанство около 60% от реализираните домати чрез различните търговски канали, извън преработката, идват от внос, докато при пипера и краставиците импортът представляват приблизително 35 на сто.

Данните на националната статистика отчитат, че за десетте месеца на миналата година вносът на пресни зеленчуци е нараснал с 11,7% за година и стига 226,7 хил. тона, а този на пресни плодове -с 9,4%, до 255,3 хил. тона. Увеличението при зеленчуците се дължи основно на ръст на доставките на домати с 8,9 хил. тона или 13,7%, на чушки – със 7,4 хил. тона или 36,4% и на краставици – с 6,2 хил. тона или 43,7%. Съществено повишение има и при вноса на моркови и репи (с 18%), зеле(с 8,8%), лук (с 9,2%) и тикви(с 26,8%).

Според Чавдар Маринов вносните плодове и зеленчуци, които идват от страни извън ЕС, са опасни, защото там приетата допустима норма за остатъци от пестициди е по-висока. Затова големите вериги изискват сертификат Global G.A.P., който гарантира качеството на продукта от полето до крайния потребител, посочи Маринов.

По думите му вносът, освен на пазара, отива и в детските градини и училищата. „6 пъти предлагаме на министерство на земеделието такъв сертификат да се изисква за плодовете и зеленчуците, които се предлагат в училищата и детските градини, но ни отказват. На практика набутваме пестициди на децата си. Сега Българската агенция по безопасност на храните прави само качествен анализ – една ябълка например да няма петна по-големи от 3 милиметра, но това не е достатъчно”, допълни председателят на асоциацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
32
 
! Отговори
Експреса преди 5 години
До ТеоремаИскаш ли теб да качим на експреса !
194
1
 
33
 
! Отговори
Батка преди 5 години
Не е проблема в обезлюдяването на селата. Земеделието отдавна се работи със съвременна техника която замества много хора. Проблема е в политиката и алчността. Защо да ни дават хубавата храна като я продават навънка на добра печалба и ни внасят ефтиния ментак?
193
3
 
35
 
! Отговори
Теорема преди 5 години
На който България не му харесва-потурите,феса и на Ориент експреса!
192
0
 
39
 
! Отговори
шматка преди 5 години
При 24 до 36 пръскания по добре въобще да няма производство.Ябълките се пръскат най много по 4-5 пъти а крушите-"хич".Какви плодове ни пробутвате
191
1
 
42
 
! Отговори
Тодик преди 5 години
Така ще е докато всеки върши по нещо което всъщност никак не може да прави . В Плевен е развито лозарството чудесни сортове грозде има селектирани институт за това има там в Добруджа институт по пшеница и слънчоглед не зная къде селектират други продукти но Шабленската капия трудно някой може да произведе без химия . Вкуса на добруджанската диня може да се сравни само с Узбекистанската и за да останат тези вкусове за поколенията трябва да се съхрани първообраза а не ГМО
190
6
 
40
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Изводът: При пазарната икономика, никой производител не се интересува непременно да произвежда неща, които са полезни за обществото. Интересът на производителите се движи единствено от възможността за максимална печалба. Екзотичните растения и билки, не са важна част от менюто ни, но някой богаташ би дал цяло състояние, за да си подправя гозбите с тях. Ето защо тази система е врадна за човечеството!
189
1
 
38
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До соц сълзиЗа съжаление си прав! Това е един от парадоксите на пазарната икономика... Ивестира се там където има най-голяма печалба. В производството на лавандула и други рядко срещани билки и подправки печалбата е голяма, затова и производителите се ориентират предимно към тяхното производство. Спомняте ли си, в не далечното минало, каква беше цената на килограм домати? Някакви стотинки беше, под един лев най-често... Сега цената е съвсем различна, точно защото се произвеждат по-малко.
188
11
 
45
 
! Отговори
по въпроса преди 5 години
През 1944 - 1950 изгониха трудолюбивото българско население за да им откраднат земята.1950 - 1989 ученици ходеха да прибират безплатно реколтата. Не само работеха безплатно, ами и си носеха храна от къщи защото не им се полагаше.Войниците работеха за една боб чорба, малко хрупкава за да не преяждат . . .След 10 Х 1989 няма бригади, уволниха войниците и сега се жалват.Имало е българско селско стопанство преди 75 години.
187
0
 
37
 
! Отговори
до въх завалъ преди 5 години
И турска и сръбска, че и гръцка. Ти да не мислиш че само руснаците четат нашите вестници?
186
3
 
51
 
! Отговори
???? преди 5 години
Няма подходящ "климат" :) за дребен и среден бизнес в България. Има куп изисквания и наредби (постоянно се променят и се за $ става дума, ходене по мъките (институциите), отвсякъде те "дебнат" рекетьори - било то държ. служители, местни бабаити или "конкуренцията". Отделно пък цените се подбиват от чужбина - вкарват *** на ниски цени. И така, мъки, мъки и накрая ти го и "бегаш бате" :)
185
13
 
42
 
! Отговори
ай заваалъ преди 5 години
Много руска *** във форума. Даже не се и прикриват.Очевидно в Русия единствения начин за препитание е да висят по чуждите форуми.Те затуй са я докарали до това дередже.
184
2
 
38
 
! Отговори
до97 преди 5 години
То щото в Добруджа е добре затуй няма добруджанци.И затова има автобуси като ходят до дадени села на 3 дни веднъж
183
3
 
39
 
! Отговори
Данчев преди 5 години
Заради няколко митничари милионери съсипват прехраната на хиляди българи. И после се чудят "Защо емигрират тези българи?"
182
10
 
49
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Всичко отгледано в България се изнася! Давам ви пример, пшеницата се изнася за Милите ни другари от европата а на нас ни внасят от радиоактивната пшеница от Украйна! Не се бойте... от там идва и над 50% от олиото за България! Да ви е сладко, да сте живи и здрави... Будали такива
181
6
 
42
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Българина му е писнало от многото агенции да го рекетират.За какво да влага средства за производство,като няма сигурност .
180
5
 
54
 
! Отговори
Цецо Закуската преди 5 години
Пак фалшиви новини,при производство на тикви сме номер 1 в Европа!!!
179
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До соц сълзиНе се 'аби, нема те разберат.Всички искат да ядат български домати, български краставици и български ябълки, но никой не иска да ходи да ги отглежда.
178
11
 
44
 
! Отговори
КОМУНИСТИЧЕСКА МЕЧТА преди 5 години
Това мечтаеха комунистите и ни казваха през 90г. че ще ни накарат да ядем камъни за това че не гласуваме за тях . След това оплячкосаха търговията със зеленчуци и плодове като станаха монополисти в изхранването ни . Школата за престолонаследници АОНСУ завладя и оплячкоса всичко от което се печелеха пари . Производителите и тогава и сега много пречат на безогледната и безконтролна комунистическа търговия . За това няма производители на нищо , само търговци от цк на бкп и аонсу завладяли всичко .
177
20
 
43
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Докато българина го мързи да гледа , така ще бъде! Колко от вас са отгледали поне един домат? Защо не си отглеждате зеленчуците сами, калпазани такива? Ама да пиеш кафета по-лесно нали , по цял ден мързелувате! Голямо реване, но никой не взема мотиката и засади поне за себе си!
176
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите показаха, че са нагодни едни картофи и ябълки да отгледат.