Всеки пети с ТЕЛК - с намалена пенсия

Потърпевши - хората с реални увреждания
Обновена: 19 фев 2019 08:02 | 19 фев 2019 08:00, Петя Славова
54
Всеки пети с ТЕЛК - с намалена пенсия
Снимка: архив, Булфото

7 337 от общо 38 887 или всеки пети преосвидетелстван през системата ТЕЛК е с намалени показатели на работоспособност или степен на увреждане, предаде "Монитор". Поради тази причина вече имат по-нисък размер на пенсията, както и нацелевите помощи.Това се случва след прилагането на изменената Наредба за медицинска експертиза в периода от 3.08.2018 - 18.12.2018 г., сочат данни на Национално представителните организации на и за хора с увреждания.

Още по темата

Данните от анализа показват, че за шест месеца през комисия минават 35 368 лица над 16 г. От тях с намалената степен на увреждане или работоспособност са общо 6 777 или 19,2%.  На 1 690 от тях пък процентът е намален до 50, с което са обявени за трудоспособни и са загубили изцяло правата си.

При лицата на под 16 г. ощетените от новата наредба са 560 или 16% от всички 3 519, явили се на комисия от август до декември. В същото време промените в наредбата са повишили степента на 5 805 лица.

От тях 5 140 лица над 16 г. са преминали в по-горна група, докато при децата те са 665. Без промяна в степента на увреждане или намалена работоспособност при преосвидетелстван са над 65% и в двете възрастови групи. За лицата над 16г. това са 23 451 души, а при хлапетата 2 294.

От Съюза на военноинвалидите посочиха също посочиха, че има проблем с наредбата и обясниха, че от 94 души, 20 намаляват процента си.

Председателят на управителния съвет на Съюза на слепите Васил Долапчиев коментира, че данните дават основание за тревога."Новата методика няма да удари прословутите менте ТЕЛК-ове, защото онзи, решил да тръгне по тази пътека - дали човек, решил да плати или лекар, решил да вземе сумата, те са решили проблема генерално с безсрочен ТЕЛК", заяви той. Според него потърпевши ще бъдат хората, които се нуждаят от подкрепа и са с реални увреждания.

Национално представителните организации предлагат два варианта за решаване на проблемите. Според първия при няколко увреждания довели до 50% и над 50% независимо дали са за заболявания от общ характер или с причинна връзка се взема процента на водещото заболяване и към него се добавя 20% от сбора на процентите на всички останали увреждания. Така ако един пациент има три заболявания и най-тежкото увреждане е 60%, а останалите две по 50%, то в експертното решение на ТЕЛК трябва да бъдат вписани 80% (60% от най-тежкото и 20 от другите 2). Долапчиев обясни, че то има известна степен подкрепата на министър Кирил Ананиев.

Вторият вариант се отнася до заболяванията с причинна-следствена връзка. Тогава се взема тежкото увреждане, а процентите на последващите се събират и умножават по 10%. Така ако водещото е 60%, а другите две съответно по 30% и 40%, то общият в експертизата ще са записани 67% (60 % от основното+7% другите).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
До дядо Йоцо преди 5 години
Не пиши глупости. МС има и доброкачествени форми. Някой неграмотен с доброкачествен МС като обяви как се излекувал, само защото може и с години да не получи пристъп, понеже такава е формата на болестта му и по него колко неграмотни със злокачествен МС си патят, мъка е. И ти наливаш акъл, та още някой да пострада.
47
6
 
4
 
! Отговори
Дядо Йоцо Гледа преди 5 години
До коментар 48МС се лекува! Бързо и без странични нежелани ефекти. За информация твоя човек е Rick Simpson. Лекарството ще си направиш сам! ....ако искаш да живееш. За максимум 4-5 месеца си ОК.
46
6
 
3
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 5 години
ТОВА Е РЕАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ИНВАЛИДИЗАЧИЯ, ВСИЧКО ДРУГО Е НОСЕНЕ ОТ 3 КЛАДЕНЕЦА ВОДА,ЗА ДА СЕ ВЗЕМЕ ПЕНСИЯ.
45
4
 
15
 
! Отговори
И аз с МС преди 5 години
МС е нелечимо към момента. Вървя с бодра крачка към това да стана и аз на зеленчук. Държавата гледа да ми помогне в това. =))) Ако успея да се съхраня да мърдам, малко преди да стана на нищо, ще съм до положение да прося пари за достойна смърт в швейцарска клиника, понеже там дават право на асистирано самоубийство (подготвят една напитка, пиеш и забравяш за света, а светът забравя за теб). Тук дори право на достойна смърт не ми се осигурява. Та какво остава за достоен живот. Така са нещата.
44
3
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега, не знаех, че 12-годишните ги допускат да воюват. 86 - 74 = 12, освен ако аз грешно съм сметнал.
43
5
 
19
 
! Отговори
тотко преди 5 години
БГ *** на деца инвалиди ,четете ли ?Ние няма да станем на годините на вашите деца ,но те ще пораснат и ще дойдат на нашите години.Честито ,майки.Вие получихте повече пари за сметка на нас останалите инвалиди.
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората с ТРАЙНИ увреждания са принудени да се явяват всяка година на ТЕЛК. Защото ги освидетелстват за 1 год. Де факто не са ангажирани само 8-9 месеца в годината. През останалите 3-4 месеца от годината- прегледи, комисии, срокове, документи, молби, чакане на решения, обжалвания, бюрокрация... Тормоз. И получават пенсия, добавки, гледат си здравето или работят спокойно само 8-9 месеца, след това- пак 3-4 месеца по институции, лекари, комисии... Това се повтаря всяка година. Пак и пак, и пак...
41
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промените, които направиха миналата година бяха в интерес на децата под 16 год. и в ущърб на пълнолетните граждани. Взеха от едните и дадоха на другите, а министър Петков се хвали колко много пари отпускат за хората в неравностойно положение. А хората в неравностойно положение над 16 год. не виждат нищо от тези много пари. Взеха последния залък хляб на най- беззащитните хора.
40
3
 
8
 
! Отговори
МС преди 5 години
Това е до желание. Може би вече не искам да се боря. Просто съм го приел. Подготвил съм се и така. Не бих останал и зеленчук - и за това съм се подготвил.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МСИ аз бях така. Вземи мерки навреме! Ако може състоянието ти да се запази поне на това ниво, иначе може да стане безвъзвратно и оттам нататък ще ти е много трудно дори в ежедневието за съвсем елементарни човешки дейности. Това ще се отразява и на психическото ти здраве. Но все пак решението е твое.
38
2
 
16
 
! Отговори
Траяна Мавродиева преди 5 години
Аз съм една от потърпевшите ,не с намалена, а с отменена пенсия от ТЕЛК Бургас. През 2016 преживях инсулт. Дадоха ми 62 %. След 2 години я намалиха на 56%. До тук горе-долу понятно. Междувременно претърпях операция на гръбнака . Имам 4 дискови хернии, оперираха 2 и скулиоза на гръбнака,която ми причинява денонощни болки в торса. След като ползвах 6 месеца болничен,се явих на ТЕЛК комисия за влошено състояние и д-р Петров от втора ТЕЛК комисия Бургас ми определи 30% инвалидност. Отчаяна съм!
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо хората с увреден слух, които са безработни, трябва да доплащат немалка сума за слухов апарат? Хора, останали без работа заради увреждането си, ще бъдат ощетени и от Социалното министерство, което няма да им предоставя безплатно помощно средство. Безработният как ще доплати 300лв за апарат, че да може да си потърси работа? Обричате инвалидите на изолация, социално изключване, остават затворени в домовете си или ще затъват в дългове.
36
6
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Долу ГЕРБ
35
2
 
8
 
! Отговори
МС преди 5 години
Да, нещо такова се получава. Беше заварено положение. В смисъл - от 10 години работех в този офис. И продължавам да си работя и реално и никой не знае за това. Но скоро ще се разбере за съжаление. Постепенно предавам занаята :).
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МС 36Чисто морално, защото си на добра работа, където работодател и колеги са те приели и работата не пречи на дефицита ти. Но да си без работа и работодател и колеги да не те приемат заради увреждането ти, тогава искаш- не искаш, ще опреш до ТЕЛК, освен, ако има кой да те издържа. И аз работех с увреждане, докато състоянието ми не се влоши. Предполагам си на държавна работа или в офис. Иначе не би издържал/а.
33
5
 
20
 
! Отговори
ТЕЛК- 1 година??? преди 5 години
Защо на глухите, загубили слуха си преди 10- 15 год. им се издава ТЕЛК за 1 год? През тази 1 год. глухият ще започне ли да чува? Или ще му израсне трето ухо, чуващо? Слух не се възстановява току-така. Няма лекарства, лекуващи безвъзвратно загубен, увреден слух. На инвалидите без ръка или крак няма да им поникне нова ръка или крак, а на глухия ще му поникне ново ухо??? Защо ТЕЛК за глухите е за 1 год.?
32
5
 
14
 
! Отговори
МС преди 5 години
Аз пък обратно - официално съм диагностициран с Множествена склероза от 5 години. Имам определен дефицит със зрението (мисля че ще е поне 71% инвалидност), но никога и не съм пристъпвал към ТЕЛК - просто ми е неудобно - здрав прав човек с добра работа... То се знае че след още 5 години няма да съм адекватен и в движение, но чисто морално не мога да го направя.
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Потърпевши - хората с реални увреждания", разбира се че те ще са потърпевши! Другите плащат и карат коли слепи!*** д/ва, *** управници! Пушилката с изборния кодекс е за това, за да не се шуми за важното: заплатите, пенсиите, цените и пр. битовизми!
30
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за глухите нещо ще се каже ли? При изчисляване на глухотата, намаляват с 20% заради изписан слухов апарат. Дават 1 скапана машинка най- нисък клас и ти казват, че машинката те прави здрав. А вече ще трябва да доплащат за слухов апарат, отпаднаха безплатните апарати за глухи хора. На инвалида като му дадат патерица, по- работоспособен ли става? Слуховият апарат НЕ ЛЕКУВА глухотата, НЕ Я ВЪЗСТАНОВЯВА, той се слага временно и може да се повреди, може и да не върши работа.
29
3
 
34
 
! Отговори
no name преди 5 години
Как не ги е срам! Имаше случай с жена болна от диабет, която от усложненията беше с атрофия на мускули и в инвалидна количка, но понеже основното заболяване е диабет не й дават степен на инвалидност.Друг случай пак от диабет-пълно ослепяване, но основното заболяване не предполага пълно инвалидизиране и човекът хем е ослепял хем не получава пълна инвалидност,помощи и придружител.На какво прилича това??Господ да ги накаже всички, които се подиграват с реално болни хора и ги обричат на мизерия!!