След грипа: Какви са усложненията за сърцето?

От слаби симптоми до сърдечна недостатъчност
22 фев 2019 09:33, Петя Славова
0

Сърцето ни е подложено на редица атаки, които създават рискове за нормалното му функциониране. В края на грипната епидемия през тази година се оказа, че вирусът е засегнал именно този орган при не малък брой пациенти.

Симптомите могат да са от съвсем слаби и незабележими до сърдечна недостатъчност.

Още по темата

Кардиологът доц. Кирил Карамфилов поясни пред Bulgaria ON AIR, че най-застрашени са хората с хронични сърдечно-съдови заболявания, тъй като при тях дори и малки вариации в клиничнотото състояние водят до големи отклонения и сърцето се натоварва значително. По думите му в рисковия контингент влизат и по-младите хора, които често подценяват симптомите.

Кардиологът допълни още, че около от седем до десет дни след боледуването от грип започват да се проявяват симптомите.

"Случва се нещо необичайно. Не е просто мускулна болка, кашлица и висока температура. Пациентът не се чувства добре, има общо изразено нераположение и намален функционален капацитет", обясни доц. Кирил Карамфилов в "България сутрин".

Тази година от грип са били повалени между 800 хиляди и 1 милион българи. По думите на Карамфилов между два и три процента са били засегнати от проблеми със сърцето.

Той препоръча след боледуване първо да засилим имунната си система и едва тогава да се връщаме обратно към по-интензивния си начин на живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари