Без пари и осигуровки.... Бездомни намират подслон в болница

Лекарите от спешното в Бургас редовно полагат грижи за тях
18 мар 2019 17:00,
11
Без пари и осигуровки.... Бездомни намират подслон в болница
Атанаска има близки, но никой не полага грижи за нея. Снимка: Кадър Нова тв

Бездомни хора намират подслон в отделенията на университетската болница в Бургас, въпреки че нямат здравни осигуровки, но и нямат право да бъдат настанени в социален дом.

Такъв е и случаят на 60-годишната Атанаска. Лекарите разказват, че жената е изгонена от близките си и оставена на произвола на съдбата. Намира поне малко милосърдие пред болницата.

"Аз бях снощи нощна смяна, отидох да проверя как е, контактна и адекватна беше, но мисля, че за едно животно някой би се загрижил повече, отколкото за жив човек", обясни пред "Нова тв" неврохирургът д-р Светослав Тодоров.

Пациенти и близки на хора, настанени за лечение в болницата, минават всеки ден покрай жената.

"Нямам думи, пред Спешното да не й помогнат, не знам. Направо ми се реве" споделя Мая.

От Спешното обаче, разказват, че Атанаска вече е била в болницата. Приели я в кардиологията, въпреки че няма заболяване, което да налага лечението ѝ там, но така ѝ осигурили временен подслон. След изписването ѝ жената останала пред болницата.

"Жената е в този район, защото колеги, милосърдни от Спешно отделение я хранят, дават й вода и понякога тя влиза и вътре", добави д-р Тодоров.

Случаят на Атанаска не е прецедент. В района на болницата е открит и Наско - също без дом. Екипите на Спешно отделение разказват, че са се превърнали в благотворителна организация

"Свидетели сме ние дежурящите и лекарите от Спешно отделение как многократно се е налагало пияни и бездомни хора, лягайки някъде на улицата, да бъдат докарани. Те нямат нужда от медицинска помощ. Те биват преглеждани и след това просто институциите трябва да си вършат работата и да ги приберат в социалните домове", добавя неврорхиругът.

"Уведомена е на предходен етап Районна прокуратура, тъй като тя има близки. Да се направи проучване, каква е възможността те да полагат грижи за нея", заяви Алина Конкьова от Агенцията за социално подпомагане в Бургас. Според нея няма възможност тази жена да бъде настанена в социален дом, защото нямала експертно решение на ТЕЛК и е в трудоспособна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
България съществува само на картата. Не сме в европа, ние сме страната Геноцид.По добре живеят и в африка. Само данъци и налози прибират.. тук
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак,има добросърдечни хора у нас,което е радващо.Но и социалните трябва да си вършат работата и да помагат на хората.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦИГАНИЯДа изгониш родителите си от вас и за капак в коментарите в сайтове като днес.бг обвиняват някой друг, а не теб.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всичко сме на първо място, бе! Цъфтим и връзваме! Всичките ги изпреварихме, аз ви го казвам, аз, борисов!
7
3
 
9
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 5 години
НЯМА РАБОТА НЯМА НЯМА НЯМА ---ТАЗИ ДУМА Я НЯМАШЕ В БЪЛГАРИЯ 45 ГОДИНИ А СЕГА---НАВСЯКЪДЕ--- ЩЕ ТЪРСИТЕ СОЦИАЛИЗЪМ НО ПЪРВО ТРЯБВА ДА ПРЕМАХНЕТЕ ЕВРОКАПИТАЛИЗЪМА ЗА КОЕТО Е НУЖНА----РЕВОЛЮЦИЯ НЕ ИЗБОРИ
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е велик член на Европейския съюз и НАТО. Това е важното.
5
3
 
18
 
! Отговори
Бургазлия преди 5 години
Скъпи - моля ВИ не идвайте в Бургас- Той не е най добрият град за живеене - а е най-...ният град за живот !!!
4
3
 
15
 
! Отговори
рекламапотелевизията преди 5 години
не можете да си платите тока ? ние ще ви отпуснем бърз кредит .
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Похвално е милосърдието на работещите в тази болница. Тъжно е, че сме се превърнали в народ от бездушници и някъде има някакъв малоум ен правилник, заради който на такива изпаднали от обществото хора не се помага. Има повече приюти за животни (отново скандално мизерни, но все пак ги има), отколкото за бездомни и безпомощни хора. Позорно е за това да се сигнализира в прокуратура, а не в отдел за социални грижи. Срамно е, че ежедневно стотици хора виждат тази жена и не предприемат нищо...
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В държавата е пълно с млади хора след гимназия,Вуз, дори и с пенсионери дето са малко или много десетки години без работа и гладуват или емигрират.Дори и на най-малките заплати се слагат само техни ,познати,близки и любовници.А по телевизийте всеки ден виждате как назначават на еди коя си мъжа, на еди кой си жената,на еди кой си дъщерята,на еди коя си сина, и тнт случайните са безработни ,слаби и емигрират или се мъчат тук.Или емигрираш или си на улицата това е .Масово и млади и стари наулицата
1
2
 
25
 
! Отговори
Кредит 666 преди 5 години
Аз бездомен от малцинството не съм визждал с години, въпреки, че напрактика са безимотни 99%.