Убиха 12 хиляди птици заради птичи грип в Ловешко

Институциите задействат план за действие с болестта
18 мар 2019 17:37,
7
Убиха 12 хиляди птици заради птичи грип в Ловешко
Снимка: Reuters

Близо 12 хиляди птици са били умъртвени по хуманен начин в ловешкото село Лисец, причината е установяването на  "инфлуенца по птиците (H5)", позната като птичи грип, във фермата, съобщава БТА.

Още по темата


Всички предпазни мерки на БАБХ са предприети незабавно, за случаят са известени и всички институции в региона, които започват действие за предпазването от разпространяване на болестта.

До момента няма данни за други огнища в областта.

Птиците са били отглеждани за производство на патешки черен дроб в месопреработвателни предприятия, основно за износ. Няма опасност заразена продукция да е стигнала до потребителите.

Населението е предупредено за мерките, които се предприемат, посочи кметът на Лисец Пламен Върбановски. Той добави, че в селото около 100 души отглеждат птици. Уведомени са да гледат животните си в закрити помещения, да не ги изнасят извън населеното място и да не продават от тях по пазарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предателите на България прогониха 2 ,5 милиона Българи от страната в услуга на колонизаторите , та няма с някакви птици да се оправят. Не спи народе , потърси отговорност на лешоядите..
4
0
 
0
 
! Отговори
Toshko преди 5 години
Laghat laghat laghat . Vsichki go znaiat . Samo usvoiavat pari ot evropa za razni gripove i chumi
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Пекинската юрдечка кога?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това Ловеч и Ловешко само трагедии. А уж дяволите с бели престилки не правят протести. Дървената мафия е прогонена. Свинска чума няма. И люляците се чакат да цъфнат.
1
0
 
18
 
! Отговори
V преди 5 години
Патките имат много грип А дебелото лили заслужава два милиона лева за 5 години като евродупитат .Честито на европейците :)))