Парите не достигат: Все повече пенсионери работят

146 000 българи, вместо да почиват, са на трудовия пазар
19 мар 2019 13:10, Петя Славова
65
Парите не достигат: Все повече пенсионери работят
Снимка: архив, Булфото

Броят на пернсионерите, които продължават да работят у нас постоянно расте от 2014 г., като само за последните две години желаещите са се увеличили с 18 500, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). В момента у нас 146 000 българи, излезли в пенсия са на трудовия пазар, предава "Монитор".

"Задължително търсещите работа пенсионери държат да бъдат осигурявани за пенсия, с което целят да повишат размера на отпусканата им вече“, обясняват от Агенцията по заетостта.

Още по темата
Всеки месец по 1871 пенсионери търсят работа чрез бюрото по труда. Жените, които продължават да се осигуряват за пенсия и след излизането си в заслужена почивка, взимат превес над мъжете.

Малко над 1200 от всички, които се записват месечно на борсата, са именно от нежния пол. Дамите най-често намира работа в детски заведения, като продавачи, помощник-готвачи, хлебопроизводители, шивачки, медицински сестри или фармацевти.

Мъжете пък обикновено започват като охранители. Веднага след тях се нареждат шофьорите, строителните работници и животновъдите. От Агенцията по заетостта уточняват още, че пенсионерите предпочитат гъвкавото работно време или непълния работен ден.

По данни на осигурителния институт от всички почти 150 000 нашенци, които са останали на трудовия пазар, малко над 100 000 са с пенсия за стаж и възраст. Всеки четвърти българин от третата възраст, който продължава да работи, е намерил препитание в столицата.

Веднага след София се нарежда Пловдив. В дъното на класацията са Силистра, Търговище и Кърджали. Освен тях още 34 482-ма под пагон продължават да се трудят. Това означава, че 23 на сто от всички работещи пенсионери са полицаи, военни или пожарникари.

Средната възраст на служителите на МВР е 57 г., а възнаграждението около 800 лв. Най-високи заплати след пенсиониране нашенци под пагон взимат в София - 1221 лв., а най-ниски в Благоевград – 795 лв. Възнагражденията на военните и полицаите във Варна, Пловдив, Шумен и Стара Загора са най-близки до тези в столицата – по около 1000 лв.

Същевременно единствено в София жените под пагон успяват да достигнат хилядарка. Подобна е и ситуацията при работещите, които взимат пенсия за осигурителен стаж и възраст – най-ниски са предлаганите възнаграждения в Благоевград, следвани от Кюстендил и Ловеч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнооого негативизъм към военните бе господа и дами. Имайте предвид че става въпрос за военни и полицаи служили на демокрацията, т. е на капитализма. Службата знаете е 25-27 години, демокрацията ни на 30 години. Ами да ни оставят да служиме до 70 години, ама не искат. Цивилните политици да направят една война, та да ни поизбият малко, ама и това не! Е тогава ще работиме докато можем, и ще си вземаме и пенсиите. Песията е обезщетение, че не ни дават да служиме до 70 години че и повече, защо не?
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто се помня,пенсионерите винаги търсят нещо допълнително за работа,особено онези,които са здрави! Така че нищо ново не казвате!
56
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като имат мерак рано пенсиониралите се, нека бачкат. Но да взимат само заплата, а не да цицат от двете места - и пенсия, и заплата. Това и при соца го нямаше...
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бачкат нали техните муунджовци управляват още държавата. Набор 50 60 70 ...дето мн кадри правил соца. Ей ви ги кадрите ;) Яжте сега мляко и бачкайте до ковчегаа.
54
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Малко са работещите пенсионери и не могат да комепнсират разликата между пенсиониращите се и започващите работа млади хора. При това има разлика в знанията и образованието - младите сега са масово неграмотни и не стават за арбота.
53
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 5 години
Няма логика да се дават 20 брутни заплати на военни при пенсиониране за това, че паразитират върху бг народ от 1945год.ТО ,АКО ИМАШЕ СВЯСНА АРМИЯ ТАЯ ДЪРЖАВА НЯМАШЕ ДА Е ПОЛОЖЕНИЕТО В КАКВОТО СЕ НАМИРА.
52
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Президента имайки вероятно това чеЕС предупреди да се оптимисират служителите в ДА в която работят не малко пенсионери и забрани да се заемат служби от такива с АПЗ И кс МУ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ И ОТМЕНИ ТАЗИ НЕГОВА ЗАПОВЕД КОЯТО ТРЯБВАШЕ ДА Е В СИЛА ОТ 01.01 2019Г.Екак се източва бюджета на НОИ Едни мизерстват и гладуват други повръщат от прияждане Тези коментари са много реални но едва ли някой ще ги прочете и вземат подвнимание
51
1
 
8
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 5 години
Наложителна е преразглеждане и изменение на КСО ЗА ПЕНСИОНИРВАНЕ ПО ЧЛ.69 напълниха администрацията и полицията и армията с такива които заемат местата на млади безработни вОЕННИТЕ И ПОЛИЦИЯТА ГИ ПЕНСИОНИРВАТ по рано защото службатаим е била тежка труда отговорен и т.н .-дават им отделно на куп 20 заплати и куп други облаги .Вместо да ги освободят те ги задържат едвали са незаменими .След като продължават на същите места значи чене са изчерпали възможностите при тежък труд ине трябва да са о1 К
50
1
 
13
 
! Отговори
Мими до 48 преди 5 години
Има различен вид труд.Понякога пенсионирането се очаква с облекчение .В общ смисъл българина е амортизиран от изнурителния труд.Всичко е субективно.Не всеки е бил служител зад бюро , в ММ и МВР
49
0
 
14
 
! Отговори
... преди 5 години
Ми майка ми и баща ми вземат общо 470лв пенсия! Един тон въглища за огрев с превоза и прибирането струва между 420-440лв. Един кубик нарязани и нацепени дърва с превоза между към 130-150лв. За цялата зима, ако искаш в къщи да ти е към 18 градуса им е необходимо към 4 тона въглища и поне същото количество дърва! Та сметката по евтините тарифи е 2200лв за зимата значи требе 5 месеца да не ядът да не пият и лекарства и всичко за да изкарат зимата на не много топло! Еми ...
48
1
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Зоро 32-Най голямото недоразумение при Б2 бе параграф 49 от ПР наЗИД на КСОлицата по ЧЛ69 ОТ ксо които имат осиг .стаж за придобиване право на пенсия да се пенсионирват без да се изисква осв.отслужба съотв.уволнениеили прекратяване на правоотношениеТази разпоредба е в сила от 15 август 2015г.Отпадна изискването на чл.94ал.2 от КСО ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА осигуряването за да може да бъде отпусната пенсия за осиг-стаж и въздраст .Исега има над 32000 сАПЗ ЗАЕМАТ Р.М ЗА МЛАДИ ХОРА .Нужна промяна на КСО.
47
1
 
4
 
! Отговори
35 000 преди 5 години
Военни и полицай продължават да работят -- ама каква част продължават да работят като полицай и военни защото има и такива....
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв е извода ..... абсолютно е безмисленно да се осигурявате . така или иначе ще взимаш минимална пенсия, което всъщност не е много сигурно:) по добре парите които даваш за осигуровки да си ги заделяш сам а не да ги оствяш в ръцете на държавата . Когато си на 65 години ще разполагаш с няколко пъти по висока пенсия.
45
2
 
14
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Пълна измама е българския НОИ. На жена ми откраднаха 3-4 пенсии при първата й пенсия. Отделно колко я излъгаха при изчисленията.Каква е тая врътка бе Бойко Борисов ? При бюджетната процедура били премахнати 3 години (1997, 1998 и 1999 ) от тези за които кандидат-пенсионерите имат право да им се определя пенсията по 3 избрани от тях години. Как Бойко отнема права получени в изпълнение на закона - като приеме нов. Тогава каква европейска държава е България? Та тя е по-долу от африканска.
44
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска пари да работи, пенсията е минимум, с мързел и простотия толкова. Работещите пенсионери са добър пример, на активни и отговорни хора, а не явление което трябва да се елиминира.
43
1
 
12
 
! Отговори
Мими до 43 преди 5 години
Ще ги вземе от същия джоб , от който мисли да плати на Мюфтийството и на др. свои приближени.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МимиИ как се актуализират пенсии Мими? От къде ще ги вземеш тези пари? С 50 лева да вдегнеш пенсиите на 600 хил. души, това са 360 млн., със 100 лева 720 млн. - ти ли ще ги извадеш тези пари?
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е пенсионер трябва да напусне държавната хранилка. Ако иска може да работи в частния сектор. Имаше един учител на 86 години и още ходеше на работа.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военните и полицаите като се пенсионират работят често, като охрана или нещо подобно, но те се пенсионират рано.
39
1
 
23
 
! Отговори
Мими преди 5 години
Факт ли е , че близо 600 000 у нас вземат 200-250 лв., факт е. Има ли значение от кое време са тези пенсии - от бай Тошово или от бай Бойково ? Няма. Бойко , ако мислеше трезво , да ги беше актуализирал тези пенсии.Сега " късно е либе за китка".