Още 7 души обвинени по случая с катастрофата в Своге

Солени парични глоби са наложени на трима бивши шефове на АПИ
18 апр 2019 15:35,
26
Още 7 души обвинени по случая с катастрофата в Своге
Снимка: bTV

Прокуратурата обвини 7 души по случая с тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души, като трима от тях са бивши шефове на АПИ.

Сред обвиняемите стават изпълнителният директор на “Трейс – София“ ЕАД, технически ръководител, началникът на Асфалтовата база и инженерът, съобщиха от прокуратурата.

Дончо Атанасов и Светослав Глосов обвинени за това, че в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, не са изпълнили служебните си задължения, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работата на УС на АПИ, с цел да набавят за ДДЗД „Трейс Своге“ облага и от това са настъпили значителни вредни последици.

Атанасов и Глосов са с мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 10 000 лева, а изпълнителният директор на „Трейс-София” Б. Иванов - 15 000 лева.  2 000 лева е гаранцията за останалите обвиняеми.

Още по темата

Прокуратурата продължава да поддържа обвинението си към водача на автобуса за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е причинил по непредпазливост смъртта на 20 души и телесни повреди на 8 пострадали, и представлява основната причина за настъпване на пътния инцидент, посочват от държавното обвинение.

Скоростта на автобуса към момента на навлизане в завоя е около 53,5 км/час, а с тази скорост водачът на автобуса не е имал техническа възможност при наличното състояние на мократа асфалтова настилка да премине през пътния участък на завоя, без да навлезе в насрещното.

„Такава техническа възможност водачът на автобуса е имал, ако е спазил максимално допустимата скорост от 40 км/ч”, отбелязват от прокуратурата.

От събраните доказателства е установена и техническа причина за възникването на катастрофата – значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество.

"В резултат на нормативно несъответстващата структура на пътната настилка, коефициентът на сцепление е бил силно занижен, което е в причинно-следствена връзка с възникването на ПТП. Грапавостта на пътното покритие по показател дълбочина е оценена като незадоволителна. Съпротивлението на хлъзгане на пътната настилка е по-малко от минимално допустимото”, се казва в съобщението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 4 години
19 жертви и ''правосъдието'' отрежда смешни глоби на богати бюрократи... за жалост има нещо много, ама много сбъркано в Българската реалност!А кметицата на район ''Младост'' и заместничката и ги накиснаха с обвинения за подкуп и сега ще лежат 15-20 години... Това не е държава вече !
24
0
 
5
 
! Отговори
ха сега преди 4 години
Атанасов и Глосов ги е било повече грижа за финансовата стабилност на Трейс, отколкото за безопасността на пътя и хората съответно.Гаранцията, която са спестили на Трейс е 2 млн. лева.Пита се, колко години ще им дадат, ако се има в предвид наказанието на Иванчева???
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че в България шофьорът може да кара с колкото си иска. Винаги някой друг ще е виновен!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всички съобщения за състоянието на нещата в България, едно може да се заключи: всички директори и шефове на държавни учреждения са за затвора или най-малко за сурови наказания! Не се справят със задачите си, а само реват и подкокуросват подчинените си да протестират и повдигат искания за незаслучени привилегии!.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фрапиращи нарушения, хаос, пълна безконтролност и безотчетност. Това са само част от констатациите, които е получил министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, в обобщен анализ за състоянието на администрацията на АПИ.Ама от ГЕРБ лъжеха като дърти ... и прехвърлиха вината на Шофьора.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трейс фалшифицирала документи за ремонта на пътя убиец край Своге.А всички знаят на кого е тази фирма, която прави 90% от ремонтите и краде, пардон усвовя стотици милиони на година.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей доживяхме и Дончо Атанасов да го обвинят за нещо,не че ще го осъдят де.
18
1
 
3
 
! Отговори
Винету-2 преди 5 години
Оказа се че асфалта все пак се яде!
17
1
 
8
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
Преди избори стават чудеса.
16
1
 
14
 
! Отговори
Това преди 5 години
Означава само едно :Йончева е била права, като искаше проверки от чужбина за качеството на асфалта. Обаче строителите даже протестираха, че им уронвала престижа.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ отново ще използват случая да си разчистят сметките с неудобните Както постановката с ИванчеваВсеки нормален човек знае, че вината за жертвите е на ГЕРБ и лично на Премиера, който само разтяга локуми, но не прави нищо
14
2
 
12
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Към момента на навлизане в завоя 53км, в час. Към този момент се опитваш да намалиш на 40 но, асфалта е пързалка и не успяваш. Как може човек да си помисли че новият път е правен с некачествени материали.?Оня Глосов трябва да получи същата присъда каоято ще получи и шофьора. Защото водача със сигурност ще го опраскат. В случая има съвина. Вчера даже казаха че заради дъжда се отворила дупка на магистралата. Тоя асфалт явно е на водна основа.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А баш Тиквите кога ?И оня Костинбродския печатар, дето го издигнахте до министър заради услугата ?К О Г А истинските виновни Суджуци ???Стига имитация на дейност !
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а през това време съда в Кърджали отмени паричната гаранция на Лютвито. Нямали информация за имущественото му състояние и му връщат гаранцията. Колко мило! Хвала на такива достойни съдии! Евала! Като няма кой нищо да им каже ще си правят каквото си искат и ще си играят на правосъдие. Когато почнем да им търсим сметка за наглите глупости, тогава може и да се замислят. Тука няма ред! К0чина! Начело с прасевски и майката му!
11
9
 
7
 
! Отговори
Съвременник преди 5 години
Какви дефекти,какви пет лева бе.Стотици пъти минавам този път,който преди години беше в пъти по кошмарен.Като излезеш от Нови Искър ,през Своге ,до Мездра този път винаги си е бил такъв-живописен но сравнително опасен ,ако не спазваш знаците.Този шофьо се е метнал в лявото платно ударил е две или три коли и след това се е метнал вдясно извън пътя.Няма АПИ,няма БАПИ,хиляди коли и автобуси минават по този път.Оня който хвърли автобуса от моста в Китен,навремето ,този в Бяла кой им беше виновен?
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айдеее още двама министри сега сигурно ще загубят поста си по молба на Б/Гойко.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората са се молили на Нанков, на институциите да се размърдат преди да загине някой, предусещайки какво ще се случи. Но вместо да се загрижат за тях, институциите се грижат за ТРЕЙС и чакат да изтече гаранцията, за да обърнат внимание на дефектите и проблемите на пътя, установени с документи една година и половина преди катастрофата.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писмото започва така Уважаеми г-н министър, пиша за пореден път на васИ завършва искрено се надяваме на вашата своевременна намеса за намиране на начин за обезопасяване на пътя Ребърково Своге, докато не се е случило нещо , което да коства човешки живот! Сигурни сме, че ако се случи такова нещо, ще се вземат незабавни мерки, но дай Боже да не се стига до там! Предварително ви благодарим, надявайки се на вашата отзивчивост и загриженост за живота и здравето ни. Ние също сме граждани н
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛИЧНО Бойко Борисов е бил уведомен и е ЗНАЕЛ за дефектите и проблемите на пътя край Своге и то точно за участъка, където загинаха 20 души при ужасната катастрофа миналата година! ЗНАЕЛ Е половин година преди катастрофата и именно неговото бездействие, както и това на подчинените му е причината за смъртта на 20 българи.
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези са, като ангелчета сравнение със злодеят Иванчева.Защо ли ги безпокоят напразно?