Дете с диабет в детска градина: Кой да поставя инсулина?

Родители призовават за повече медицински персонал
21 май 2019 11:00, Петя Славова
15

Родителите на деца с диабет продължават да се сблъскват с проблемите на родната образователна система. Все още са рядкост медицинските лица в детски градини, които са обучени да се грижат за деца с подобни проблеми. А възпитателите много често отказват да поставят инсулин на децата.

124-а детска градина е единствената в столицата, в която има смесена група с деца с диабет, която съществува над 20 години. В нея три медицински сестри се грижат за малчуганите.

"Основен проблем се явява липсата на обучен медицински персонал. Така родителите са принудени или да взимат децата си по-рано, или да молят възпитателите, както и да разчитат на децата си. В момента апелираме към назначаването на четвърти медицински служител", посочи директорът на детската градина г-жа Димитрова.

"Дискриминацията и нежеланието за обгрижване на децата с диабет често се изразяват в страх и отказ от отговорност. На практика обаче няма нищо сложно нито в поставянето на инсулин, нито в измерването на кръвната захар", обясни пред Bulgaria ON AIR Мария Караунова, която е майка на дете с диабет.

В студиото на "България сутрин" ендокринологът проф. Мая Константинова бе категорична, че е крайно недостатъчно на територията на цяла София да има само една такава детска градина, тъй като броят на децата с диабет се увеличава.

"Освен това става въпрос за малки деца, до 6-годишна възраст, които неминуемо имат нужда от подкрепата на обществото", допълни още тя.

"И за родителите, и за децата шокът от диагнозата е огромен. Едва когато я приеме човек, успява да вдъхне на детето си надежда и да му покаже, че може да води напълно нормален начин на живот", обясни Наталия Иванова, която също е майка на дете с диабет.

В студиото на Златимир Йочев и Гергана Венкова Майя Викторова от Асоциация "Диабет" пък коментира, че е много важно обществото да бъде информирано за подобни здравословни проблеми, за да знае, че това не е някаква заразна болест и няма нищо страшно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
МАЙКА НА ДЕТЕ преди 4 години
проблема е доста по -сериозен ,отколкото се представя.Всяко дете е с различен вид инсулин ,яде различни количества храна ,усвоява я различно,не е ясно какви течности е приело и т.н.Как една мед.сестра ще разбере индивидуалните нужди на всяко дете във всеки един момент ,освен ако не става въпрос за критично състояние - хипо или хипер гликемия ?
11
1
 
1
 
! Отговори
Крис преди 4 години
Бонго, в ком. 3,ви го е написал най точно! Много минуси, сте дали, защото така ви изнася, навсякъде, да ви решават хилядите лични проблеми и претенции безплатно! А кой от вас, тарикати/ки, които само плюете и се оплаквате, пусна някой лев в джоба на учителка, за доп. грижи, плюс декларация за отказ от претенции, ако нещо стане?
10
1
 
9
 
! Отговори
Ивана преди 4 години
До ВанкатаВ градината работи И медицинска сестра. Която всяка година изисква картоните на децата с ваксини, бележки, че са здрави и нямат въшки и подобни тъпотии. Но им се види сложно да поставят инсулин? Самите деца на 6 ако са още градински деца-могат да си поставят, какво остава за медицинска сестра? Или само да пискат за въшки им е работата?
9
0
 
9
 
! Отговори
Ивана преди 4 години
До БонгоБонго, това е тотална простотия. Децата с диабет свикват още от втория ден от диагнозата с постоянно и много бодене и повярвай-пискането от убождане е последното нещо, което можеш да видиш/чуеш от тях. Абориген!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е много просто - детето има специфична нужда. Ако градината не може да я задоволи, това се нарича дискриминация.Съветвам майката да съди детското заведение, докато не постави детето и в равнопоставеност спрямо другите. Не живеем в средата миналия век, когато "дефектния" се отделяше настрани. Ако трябва сестра ще идва в градината ежедневно само заради това дете, нямам нищо против от моите данъци средства да се разходват за това.
7
4
 
4
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Жалка държава. Никога няма да стигнем и Румъния даже... Пълна неадекватност и липса на грижа дори за децата. Оставени сме всички на произвола. Как да не заминеш в чужбина...
6
0
 
14
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Страна на абсурдите.При три мед.сестри да искаш от възпитателките да бият инсулин.НеАм думи.Тези сестри със завършено образование защо са там?
5
6
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До освен това .. ЗАЩОВ градина и забавачка работят учители , а не сестри - нямат право, знания и умения да правят медицински манипулации! И милосърдни сестри са се казвали преди първата световна, когато за болните са се грижили монахини и доброволки, най-често войнишки булки и вдовици.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И мед. сестри ли няма в детските градини?
3
13
 
8
 
! Отговори
Бонго преди 4 години
То вече няма сестри в болниците, където е жизненоважна тяхната работа. Майката няма право нито да иска, нито да обвинява други, че не желаят да поемат допълнителна грижа и отговорност за детето ѝ, щом това не им е в задълженията. Нали същата после ще писне, че детето го е заболяло като го боцнали и ще тръгне да раздава юмручна справедливост, да се снима по телевизора и да съди...
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
tova sega borba za socialna darjavna medinska gratis pomost li e ili sami ste si plastat za tochno opredelen medicinski service po vreme, kolichestvo, lichno jelanie plus service za zadaljitelno gratis darjavno ili chastno obrazovanie i obuchenie? tova moje da stane naprimer i s chastna medicinska mobilna sestra ili feldsher ili plus taksimetrov shofior, kato vseki ste poluchi pari za truda si, s chervenia krast...
1
4
 
15
 
! Отговори
освен това .. ЗАЩО преди 4 години
едно време се казваха МИЛОСЪРДНИ сестри ! освен това - нали са учили как се поставя инжекция ? освен това - за какво получават заплата ? освен това - защо е задължителна детската градина, ако никой не отговаря и не се грижи за децата?