Танева гарантира: Бързо решение за пострадателите от градушките

Министърът на земеделието пристигна в село Морава
Обновена: 21 май 2019 12:35 | 21 май 2019 12:35,
19
Танева гарантира: Бързо решение за пострадателите от градушките
Снимка: БулФото

Гарантирам бързината на службите и на взимане на решението за обезщетение на пострадалите от градушката. Това каза министърът на земеделето и храните Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в село Морава, съобщава Агенция Фокус.

Вчера изключително силна градушка удари почти цяла Северна България. Ледените късове унищожиха посевите, повредиха пътната настилка и инфраструктура, наводниха и много къщи.

Десислава Танева обеща, че в момента, в който приключи обследването на пострадалите земеделски земи и дойдат протоколите за обработка, решението за обезщетение ще бъде взето веднага.

Още по темата

Министерството на земеделието е предвидило и увеличение на бройката екипи, които ще изследват щетите.

Според експертите, са възможни още тежки градушки поне до средата на месец юни.

"Ще изчакаме да видим дали ще има още подобни събития, дано да няма. Тази помощ като компенсация ще я гласуваме веднага. Има бюджет за това и той бе гласуван още в петък", изтъкна министър Танева.

Тя уточни, че в петък по време на сесия на Управилтения съвет на Държавен Фонд "Земеделие" са гласувани 4 милиона лева по държавна помощ, която се прилага всяка година за обезщетение при 100% пропаднали площи при бедствие.

"В тази сутиация трябва да видим и добрата страна, че все пак човешкият живот е съхранен. В този случай всичко изглежда поправимо. Искам да използвам случая да поздравя земеделските производители за съпричастността към обществените проблеми. Сега по селата, по които минаваме основните хора, които и с техника помагаха на кметовете на населените места, са земеделците. Така става и през зимата", категорична беше Танева.

Тя отчете, че като цяло за страната към момента са пострадали по-малко земеделски земи, отколкото предходни години.

"От градушките са пострадали към момента около 70 хил. дка. Помощта и компенсацията е по-висока, когато има застраховки", допълни министърът на земеделието и храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Zemedelskoto ministerstvo e za masova dezinformacia i fake news.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се получава - братовчед ми в Кюстендил инвестира със заем срещу ипотека миналата година в машина срещу градушки и вече втора година няма проблеми с производството, но видиш ли тези дето не искат да инвестират в собственият си бизнес трябвало министреството да ги обезщети. На мен ако не в заведението ми се развалят сандвичите някой от БАБХ ще ме обезщети ли или ще ми наложат глоба. Чудно ми е колко от обещетените имат дори и минимална застраховка, бас ловя че процента клони към едноцифрено
15
0
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Предизборна пропаганда на убавицата ! След изборите че забрави...
14
0
 
5
 
! Отговори
герб турци преди 4 години
На едни раздават пачки а на други няма и лев.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Земята протестира Терористите са в Парламента ,където коват такива задължения . А ти ,аз ,ние ,полицаите сме изпълнители на тези задължения
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига с тези глупости, разбивали се облаците едно време-да ама после, че се изсипваше брутална градушка на друго място (което никой не може да предвиди) що никой не споменава? Гробавите се чудят ква службица да измислят, че да назначават калинки. И пак държавата ще компенсира най-вече големите земеделци, де са партийни кадри, за дребните стопани, които разчитат на тази продукция да не седят гладни - няма.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филма бързо решение, съм го гледал иго знам наизуст.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като данъкоплатец, при това редовен и пожизнен, съм против отново да плащам за нещо, за което вече съм платил.Тия обезщетения тази калинка недоучила от джоба си ли ще ги плати? Не, разбира се! Пак от нас ще вземе! Без да обясни къде отиват парите за борба с градушките. И защо не се работи за превенция.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който се е застраховал - има право на обезщетение. Застрахователно.Незастрахования да води иск срещу държавата, че не си е свършила работата с разбиването на градоносните облаци, каквото има и за което данъкоплатците плащаме постоянно доста пари. Които освен за заплати на калинки и бръмбари май за друго не отиват.Искаме да видим виновните и те да бъдат наказани!Как можеше през 80-те години да се разбиват редовно облаците и да не ставаме свидетели на такива бедствия?! Как?!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов да прати сметката във Ватикана. Кой е виновен за градушката?
7
8
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Какво решение - държавата да не е детегледачка? Който си е направил застраховка - няма проблеми, който не е - значи сам си е поел риска. Всеки сам си решава как ще си харчи парите. Друг е въпроса ако държавата има агенция, която да осъществява превенция за цялото население.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво бързо решение гарантираш бе калинке? С какво се занимава подопечната Изпълнителна агенция за борба с градушките?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В тази сутиация трябва да видим и добрата страна, че все пак човешкият живот е съхранен."Тази с какво се е друсала?
4
2
 
4
 
! Отговори
СПАзвайте ЗАКОНА преди 4 години
ЗАкона /ЗДП Изрично ЗАБРАНЯВА лепенето на предни стъкла на отвличащи вниманието на водача лепенки.НАгли престъпници на власт чрез полицейски рекет/зверски глоби принудиха водачите да лепят тежко вредни холограмни оръжия на предни стъкла.Всички ЗАБРАНИ В ЗАКОНА са записани с КРЪВ /ЗДП 1968 година .УВрежданията причинявани от автомобили с включени фарове денем са видими лесни за доказване с наличната техника вкл>Природата има само няколко лечебни средства които позлва умерено дъжд сняг ...
3
1
 
4
 
! Отговори
Земята протестира преди 4 години
Пробивите в атмосферния океан над нас са видими ясно вкл снимани от космоса или самолети.Виждат се огромни обеми над магистрали,пътища градове и села.Терористите на власт чрез полицията принудиха всички водачи на МПС да НАРУШАВАТ ЗАКОНА ЗА движение по пътищата и да УВРЕЖДАТ ТЕЖКО ЗЕМЯТА И КЛИМАТА С включени фарове през деня .терористите с униформи от МВР принуждават водачите да увреждат климата и земята с включени скенери против мъгла денем в слънчево време.
2
0
 
3
 
! Отговори
Опити за ЛЕЧЕНИЕ преди 4 години
ИМа огромни пробиви в биосферната ни охрана ./Подават лекуваните с градушки и дъжд региони/. Нагли наркомани на власт принудиха милиони водачи на автомобили да увреждат контактни зони денем и нощем с включени фарове през деня и тежко терористични нагло престъпни холограмни оръжия.Трайни увреждания на биосферaтa правят всички станции инсталирaни по програма "цифровизация на ефира "
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо фондът за борба с градушките не отдели пари за разбиване на градоносните облаци,както у нас се постъпваше редовно преди 30-40 години?Защо се позволява той и хрантутниците държавни да лапат заплати,като с бездействията си причиняват огромни щети и на държавата,и на стопаните? Уволнения и глоби трябва да има, плюс наказателна отговорност за виновните, които не са свършили работата, за която им се плаща! Сега ще плаща държавата обезщетения, по-скъпи от ракетите, които щяха да разбият облаците!