За втора година: В Сливенско очакват по-слаба реколта от праскови

Реколтата ще бъде с по-лошо качество заради градушките
22 май 2019 15:58, Анисия Иванова
6
За втора година: В Сливенско очакват по-слаба реколта от праскови
Архив: Булфото

За втора година в Сливенско се очаква по-слаба реколта от праскови, съобщи председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров.

Причини за това са лошите метеорологични условия - падналите в края на миналата седмица градушки и сланите в началото на април.

Повече поражения от градушки имат стопаните от района на селата Ковачите, Старо село и Злати войвода. Близо 50 процента по-малко са очакваните количества праскови. По думите на Петров, освен като количество, реколтата ще бъде с по-лошо качество, защото плодовете са били натъртени. Те ще бъдат използвани за сокове и ракия.

Голяма част от производителите не са застраховали продукцията си, посочи Коста Петров. Според тях, застрахователните фирми, които са много, не са коректни и не изплащат адекватни суми.

В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 декара, като през миналата година са били засадени нови прасковени дръвчета, предимно компотни сортове, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Местните индианци ще изядат прассовите още зелени.
5
0
 
6
 
! Отговори
Гошу преди 4 години
Подготвят хората за високите цени. Важното е да са високи. Няма нищо общо с добива. Ако има богат добив... Цената пак е висока.. Няма значение с какво ще се оправдаят. Дали с цената на бензина, тока, разходите за заплати, тол системата, долара, международното положение...
4
2
 
10
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 4 години
И тия като черешаджиите от Кюстендилско - от 20 години все слаба реколта...
3
1
 
10
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Добре мама му да з а е ба ,всяка година едно и също пролет бури градушки лоши реколти помощи... ам дайте им няква помощ да сложат мрежи и за тия ракети да не виждам всяка пролет едно и също хората без слънце произвеждат масово ние нищо само тъпотии. Тва като асвалта щото от зима ставало лято и се напуквал аманакодум само тука ли е топло и студено стига глупости без желание няма как да промениш нещо ,но и без акъл не става
2
0
 
4
 
! Отговори
Ганчо преди 4 години
Те скоро шопите няма да пътуват по тази магистрала, а по магистрала Струма. За да им е гадно на черноморските хиени и жалките им хотрлчета и кръчми.
1
0
 
3
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 4 години
И силна и слаба, все ще им виси в щайгите край пътя, шопите отдавна не минават по пътя край градините им... Магистралата им изяде хляба.