Експерт: Състоянието на българските пътища е притеснително

Институтът по безопасност алармирал за пътя край Своге месец преди трагедията
Обновена: 23 май 2019 22:16 | 23 май 2019 22:10, Анисия Иванова
21
Експерт: Състоянието на българските пътища е притеснително
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Състоянието на повечето пътища у нас е доста притеснително. Това обяви в "Денят ON AIR" Диана Русинова от Института за пътна безопасност. Тя допълни, че в момента в България липсват достатъчно инспектори, които да дават независимо мнение за качеството на пътищата.

Русинова също така обясни, че за да имаме добра пътна инфраструктура трябва да се инвестират много пари.

"Превенцията е единственият начин да намалим произшествията. Преди няколко седмици стартирахме инспекция на пътищата и се оказа, че състоянието им е доста притеснително. Трябва да работим много, за да достигнем до промени, които да спасяват човешкия живот. 30 години у нас се опитвахме да променим шофьора, като обяснявахме, че е лош и некомпетентен. Вниманието обаче трябва да бъде насочено към пътната инфраструктура и средата. С тяхната промяна ще се промени и манталитета на шофьорите. Пътната среда трябва да бъде пригодена към условията и потребностите на българите. Докато не повлияем на средата и не променим хората, няма да достигнем до целта да нямаме жертви на пътя. За да имаме хубави пътища, трябва да плащаме за тях", каза тя.

Русинова разкри, че в момента у нас няма достатъчно експерти по пътна безопасност. Тя бе категорична, че Институтът по безопасност е алармирал за евентуален инцидент на пътя край Своге месец преди да се случи трагедията, при която загинаха 20 души.

"Човешкият живот няма цена и такава не би трябвало да му бъде слагана. Ние като общество трябва да направим така, че да не се стига никога до това да изплащаме обезщетения за загинали в катастрофи. Експертите на Института за пътна безопасност алармираха месец преди инцидента край Своге, че там може да се случи подобно нещо. Нямаме инспектори по пътна безопасност, които да обхождат опасните участъци и да дават препоръки какво трябва да бъде поправено, за да не се стига до подобни инциденти. Европейската директива ни задължава да имаме такива специалисти, които са независими и да дават своето мнение. Трябва ни методика по която да ги обучаваме и програма за работата им", обясни Русинова пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
На никой нему пука преди 4 години
Само имитират дейност а на практика на никой нему пука пътищата са в окаяно състояние
17
0
 
4
 
! Отговори
Един преди 4 години
Че за какво ви е експерт, да установи толкова очевадно нещо!?С просто око се вижда!Голямо откритие, няма що!
16
0
 
6
 
! Отговори
Преминаващ преди 4 години
Експерт ?! На тоя трябва да му дадат "Нобелова награда" за откриване на колелото ... ! Останалите да не се чудят още къде им се топят парите от данъците ?! За заплати на подобни търтеи !
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въздух под налягане , са нашите уж европейски пътища!!!
14
0
 
14
 
! Отговори
Истината преди 4 години
30 години онези от КАТ и останалите 80% ни облъчват, че винаги за всяка катастрофа са виновни шофьорите. От 30 години в България експерти по пътна безопасност няма, а тези които сега ги представят за експерти не са такива. На 80% от българите е внушено, че вината е винаги в шофьорите и ще трябва да минат десетки години, докато и тези 80% започнат да осъзнават истината. Истината е проста - нормална инфраструктура, нормални пътище, което изключва ГЕРБ и фирмите им, контрол и организация на движени
13
2
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Катастрофално, не "доста притеснително". По-лоши са само пътищата в Индия и Тибет - в Хималаите, или в Боливия - в Андите.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mnogo mrasen vazduha nad sofia....hepten mnogo samoleti minavat otgore nad sofia i hvarliat mrasna gaz i pada gaza varhu mladost, nadejda, lulin, darvenica, lozenec, dragalevovo, oboriste, ovcha kupel, krasno selo, boyana, kalina, poduene, suhata reka, mokrata reka, uranovo, uzundjovo, bezmer, novosel, starosel, provadia, park rossen, aksakovo, velkotarnovo, kirkovo, bansko, samokov, devin....aaaaa....mnogo mrasen vazduh....kade ima protivogazi?
11
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Петър Янчев. Колега, пари са давани достатъчно, даже и повече, от колкото трябва. Проблемът е философията, с която Герб дава обществените поръчки, не само при стриежа на пътища-Тяхна фирма спечелва често пъти нагласен конкурс, избира подизпълнители, дава им до 50% от сумата, и казва-оправяйте се! Така е навсякъде. И за да се построи пътя, се икономисва от заплати и материали...Иначе-пари има, но отиват не където трябва, а в някоя сметка ...
10
0
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Не думай! Нещо, строено от Герб-некачествено???? Абсурд!!!!
9
0
 
8
 
! Отговори
Вилито преди 4 години
В другите държави пътищата да супер защото управата ги поддържа,а не гледат как да си присвоят колкото може повече.Ако някой който живее в Прага например дойде да кара тук сигурно ще използва лафа "то е за вярване не е за разправяне"
8
1
 
7
 
! Отговори
Вилито преди 4 години
Госпожо Русенова като експерт може ли да ми отговорите на това?След като се отпускат толкова много европари за ремонтни дейности на пътищата защо се строят с най-боклушкия и некачествен материал?Нормално е след кратко време тези пътища да стават на швейцарско сирене.Къде отиват парите ни от данъци и винетки?Лично аз се притеснявам да карам по време на дъжд защото колата ми е много ниска и ако оцеля някоя запълнена голяма дупка с вода и ще си остана там.
7
6
 
8
 
! Отговори
Петър Янчев преди 4 години
Само ,че хубави пътища се строят с много пари.А вие спорите за цена на винетки.Данаците ги определяте на база цената на автомобила.Така ,че госпожо експерт тези НПО и Агенции.за нищо не ставате.Освен за Лапачка
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази седмица съм в Карлсруе, град по малък от варна и пловдив като население, но на площ по голям от софия. В България инфраструктурата не е притеснителна, тя е извън този континент. За да заприлича на немска населението тук трябва да се изсели,ВСИЧКО ДА СЕ СЪБОРИ и да се строи наново при три правила, на широко, до 5 етажа и други материали. След 50 г при тези условия софия ще прилича на Карлсруе от 2019 не от 2069!
5
1
 
9
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 4 години
Русинова разкри, че в момента у нас няма достатъчно експерти по пътна безопасност."Нострадамус е предрекъл , че светът ще се свърши, когато се свършат статиите за откритията на британските учЕни и експертите в България. След твърдението на Русинова почвам да се притеснявам.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че Милиционерия е спокойна!
3
1
 
11
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Нещо взе да ми писва всякакви самозванци да се провъзгласяват за "институт". Та кой ги е признал за "институт" та не знам. Ако тези там са специалисти по пътна безопастност , аз съм Великия Гуро по сексология за всички времена:). Да ама не! Смърди ми на политически поръчки.........
2
0
 
21
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Тиквочите от ПП ГЕРП откраднаха парите и си направиха къщичка за гости.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fake news. bg vazdushni patista sa bezcenni....poneje sa hubavi i gratis kato viarata ...