Работим по 9 г. за жилище в София, в Стара Загора – малко над 7 г.

Стара Загора и Варна – в двата полюса по достъпност на жилище
23 май 2019 07:00,
127
Работим по 9 г. за жилище в София, в Стара Загора – малко над 7 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

7 години и 4 месеца работа - толкова са нужни на жител на Стара Загора да си купи жилище от 80 квадрата в града, ако получава средната работна заплата. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа.

Стара Загора и Варна са на двата полюса на класацията за достъпност на жилищата Много близо до резултата на Стара Загора е Русе, където са необходими 8 г. и 6 месеца работа, за да се купи аналогично по големина жилище, пише "24часа".

София и Пловдив - двете населени места с най-оживен пазар на жилища, са някъде по средата.

Още по темата

И в двата града е необходимо местният жител да получава средната за града работна заплата в продължение на 9 години и 2 месеца и, разбира се, да не я харчи за нищо друго, за да си купи с натрупаните пари дом от 80 кв. м. Бургас е непосредствено преди Варна - там са необходими 10 години и 4 месеца.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Макар че между София и Пловдив няма разлика в достъпността на жилищата, всъщност цените на имотите в двата града далеч не са еднакви. Според последните данни на НСИ в столицата средната цена на квадратен метър апартамент в момента е 1999 лв., докато в Пловдив е 1247 лв. Става въпрос за средна цена между ново и съществуващо строителство.

Но и средните заплати в двата най-големи града се различават съществено: в столицата тя е 1433 лв., докато в Пловдив е 897 лв. Освен това столицата има доста голям пазар на имоти и цените в някои квартали се различават двойно от цените в други. Разликата в средната цена между квартала около Докторския паметник и “Обеля” може да стигне и три пъти.

МРРБ: Жилищата у нас са повече от домакинствата

Броят на жилищата в България е много по-голям от този на домакинствата. По статистика има средно 550 жилища на 1000 души, а броят на необитаемите е около 31%.

Според него 97% от собствеността на жилищата в страната е частна. Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове.

“Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони”, каза Йовев.

Един от приоритетите на МРРБ е подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации, за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, стана ясно още от думите на зам.-министъра. Той допълни, че се предвижда и подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаването на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
3
 
! Отговори
запознат преди 4 години
До анонимен 116,Ти хубаво си направил, ама аз 1989 съм бил на 7 години!
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
'що ли ги чета тези измишльотини?
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работете, работете,... Аз си купих през 1989 година двустайната панелка от 65 квадрата в София за 12800 лева при заплата 380 лева плюс премии. Да я изплатя ми стигаше заплатата за 2 години, но въпреки това си взех заем 11500 лева. Живях в тази панелка 30 години и миналата година я продадох за 70 хиляди евро.
110
5
 
3
 
! Отговори
запознат преди 4 години
За Стара Загора не знам, ама Пловдив със сигурност има по-добра инфраструктура от София, по добър център, по-добра градска среда и всичко останало. Що се отнася до цените на жилищата- явно тези, дето са я писали тази статия са по жилище са имали в предвид панелка за ремонт, понеже сметката жилище 65квадрата за Пловдив например е следната- средна заплата 900лв, за 10години стават 108хил.лв- е то вече и панелките в добро състояние за тези пари са кът. То зависи и от етажа де.
109
5
 
12
 
! Отговори
Седем звяра преди 4 години
Стара Загора винаги в новата история на България е била най-развит град. Дори спрямо София има по-добра инфраструктура и по-висок стандарт. За съжаление обаче ГЕРБаджиите не искат да направят спортна зала там. Една сграда не са построили от ГЕРБ. Градът се развива въпреки тях. Затова искаме деценталиация.
108
1
 
18
 
! Отговори
40 години преди 4 години
За жилище в София:е нужна средната заплата за 9 години и 2 месеца и, разбира се, да не я харчи за нищо друго, за да си купи с натрупаните пари дом от 80 кв. м.Също ако:- не е взел кредит, с лихвите за 9 години, те вече стават 12- ако го купи за 600 евро квадрата и при това отремонтирано (понеже разходите почват след покупната цена)Но, разбира се нашите смятат по декларирани цени в Агенцията по вписванията. Те не са реални. Със средната заплата и оставащи пари за живот - около 40 години..
107
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това се казва глупава статия.
106
1
 
18
 
! Отговори
реплика до 110 преди 4 години
Проблемът на емигрантите е в самите тях - искат да живеят като англичани, но забравят, че UK е владеела и владее все още половината свят и точи ресурси. Англия все още диктува световния ред чрез щатите и другите и колонии. Не може да се сравнява Бг със UK. Може би ако българите не се бяха разбягали като *** а се бяха стегнали да си подредят държавата , България сега щеше да бъде друга.
105
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има, който си има. Колко хора с натрупани лихвоточки изгоряха.Колко хора построиха къщи отделяйки от залъка си, а днес децата им работят нейде в чужбина и целият им труд е отишъл напразно. Ех, човек, ако знае как да живее хем честно, хем да взема най - правилните решения. Но, не би. Държавата ни винаги ни поставя в стресови ситуации, в които правилно решение няма.
104
2
 
19
 
! Отговори
допълнение към 109 преди 4 години
При правилна експлоатация и саниране, така наречениет панелки са много качествени жилища със съответната изолация. Ако има и ТЕЦ е перфектно, защото има топла вода без лимит на бойлер и т.н. Новото строителство с редки изключения е некачествено, с извинение към излъганите.
103
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за жилище с асансьор в "Изток" и още шест апартамента колко време трябва да се работи?
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При намаляващо население , при над 85 % собствени жилища, да пишете , че трябвало да се работи за жилище е меко казано неправилно. Повечето са наследствени. Но ако родителите са живяли нашироко , пушили, пили , хазарт и екскурзии, може и нищо да не са оставили на наследниците. Жилищния фонд е разпределен равномерно - и по села и градове, повечето са собственици със изплатени жилища, може да им викат панелки , но са масивни сгради със приблизително 100 години срок на експлоатация .
101
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да ви стигнат ако спрете със зависимостите като цигари алкохол и жени, и спрете лошите храни, които само минават и заминават или трупат болести. перфектно се оцелява с 250 грама хляб и леща на ден. останалото е на печалба в зависимост какви умения имате.
100
2
 
33
 
! Отговори
Възможно ли е преди 4 години
да пишете такива глупости? От Варна съм и живея във Варна. Не 11 години, а 101 няма да ми стигнат, за да си купя собствено жилище. Със средна заплата.
99
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето млади семейства, които имат и малки деца, купуват жилище с кредит, който обикновено с малки изключения изплащат за двайсет, трийсет години. С честен труд си обречен и закрепостен.
98
0
 
33
 
! Отговори
Бърза сметка преди 4 години
Апартамент в София със площ 65 кв м (двустаен) струва около 65 000 евро или 130 хил лв плюс около 30 000 лв за ремонт това прави 160 хил разделено на 9 години излиза,че на месец човек или семейство трябва да заделя средно по 1500 лв.В задачата се пита колко домакинства успяват да заделят по 1500 лв за да си купят жилище след 9 год?
97
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Моля ви журналисти правете си по добри справки. Мисля че, много неща не са ви ясни. Статистиката малко ви куца. Пишете реални неща, а не глупости.
96
21
 
4
 
! Отговори
програмист преди 4 години
аз пък си изплатих апартамента за 5 години (при това е голям)
95
4
 
7
 
! Отговори
до 95 преди 4 години
отделяш по 100лв на месец и ги слагаш в касичка. Преди велик ден купуваш яйца, боядисваш ги и ги продаваш двойно.след 20 години си мулти мулти мулти милионер!
94
18
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До ???Сметката със заплатите не ти излиза, защото простолюдието никога не си е изкарвало парите с труд, а с кражби и измамни схеми. Повечето хора официално получават заплата от 800 лв. но имат по 2 автомобила, телефон за 1300 лв. изплащат жилищен кредит по 600 лв. на месец и ходят на почивка по 10 пъти в годината.