Половината фирми в страната – ЕТ, в офиса само шеф

Експерти: Сивата ни икономика изсветлявала
17 юни 2019 10:02, Петя Славова
18

Половината от всички фирми в страната са еднолични търговци и в офисите им стоят само техните собственици. Това показват данните на НОИ.  Повечето от новорегистрираните семейни фирми за търговия и след тях се нареждат онези, които са само с двама - трима служители. 20% от тези фирми умират една година след раждането си. Дали тези фирми се създават, заради точно определена задача или бизнес средата у нас е толкова сурова, коментират експерти.

Сивата икономика в родния бизнес изсветлява. Това мнение изразиха в "България сутрин" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и икономистът Кольо Парамов. Според тях все по-трудно у нас може да бъде регистрирана малка фирма с един служител, която да се използва за трансформиране на паричен капитал.

Той обясни, че за 2018 година 349 700 фирми са подали данъчни декларации, като от тях 750 са големи - с над 250 души персонал. Там работят 25% от всички наети. Останалите са свързани с дребния и средния бизнес, като те формират по-голямата БВП.

"Налице е процес на изсветляване на икономиката и тези явления свързани с укриване на собственост и данъци намаляват. Умираща фирма е тази, която 2 години поред няма назначен служител или не извършва дейност. Има обаче много случаи, в които в тези фирми работят техните собственици и реализират проекти в дребния бизнес. Много фирми не са еднолични търговци, а са капиталови дружества - те просто държат собствеността на работещо предприятие. За 2018 година данъчни декларации са подали 349 700 фирми в страната. При нас преобладава малкият и средният бизнес", каза той.

Велев допълни, че демографията на предприятията по друг начин класифицира предприятията. По думите му, икономиката е в тези фирми, в които има 10 и повече заети. Там са продажбите и наетите хора. Другата класификация е микропредприятия до 10 служители, малки предприятия - до 50 и средни - до 250 и последната е с над 250 наети служители. Колкото са по-големи предприятията, толкова са по-рентабилни. Т.е. по-малко хора произвеждат повече. Той уточни, че това не значи, че бизнес средата е станала много по-добра. Не се прави лесно бизнес, за сметка на административни трудности.

Що се отнася до укриване на осигурителни вноски, то това е криминално престъпление, уточниха още специалистите. "Прави се, защото имаме администриране на пазара на труда, вместо да има социално партньорство и договаряне между работодатели и синдикати. Не може да бъдем сигурни дали има укрити доходи и плащания или това е състоянието на фирмата.", заяви Велев.

Експертите също така коментираха, че голям проблем е изтласкването на малките фирми от големите. "Такъв процес тече безспорно и затова има допуснати грешки. В много от европейските страни, тези хипермаркети са изнесени извън града и оставят място за малките магазинчета. Също така в западните страни има промотиране на родно производство", допълни още Велев.

Парамов пък допълни, че българският бизнес е в много тежко състояние. Според него, обаче причина за по-добрият контрол върху учредяването на "кухи" фирми е работата на системата за данъчен контрол и регистрационния режим в социалното осигуряване. Той също така изрази недоумението си как едва 589 души у нас разпределят около 1 милиард, които се отпускат за земеделие.

"Схемата с учредяване на малка фирма, за да се използва за незаконна дейност отива в историята. Системата за данъчен контрол вече е двуяка. Регистрационният режим в социалното осигуряване също работи сериозно. Затова не може да се използва фирма за трансформация на паричен капитал. Българският бизнес е в много тежко състояние. Не трябва да се учудваме, че много малки фирми са в постоянен фалит. Трябва да помислим как да подобрим ситуацията. Абсурдно е 589 души да рзпределят 1 милиард за земеделие", разясни Парамов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Защо така говориш? И ти ли си от тея, дето искренно вярват и проповядват, за неспособността и недекватността на българина.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Половината фирми в страната ЕТ, в офиса само шеф"Не че нещо ... ама собственика на фирмата си има офис (често е домашният адрес) и това е.Вече някакви хора подивяват и пощуряват, когаот всчко не е масивна корпорация ...
16
0
 
5
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
И колко души да има в ЕТ, което упражнява дейност продажба на плодове и зешенчуци примерно? Един шофьор за микробуса и един зад щанда и готово. Познавам човек, който направи ЕТ с 250 лв. и вече 3 години си работи (не са го надушили още чакалите).
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен13Да бе. Те в чужбина чакаха твоите приятели да идат там да отворят магазини та при тях да си дават парите.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е като са ЕТ колко души е нормално да има в офиса? Особено ако дейността е наистина като за ЕТ!Ми нормално е това, за тази цел - бизнес с малък оборот и дейност, е предвидена именно тази форма на търговец.Голяма новина, големи статии. Смукане от пръстите.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами фалират с Беден народ търгоявия въртили се. Трима приятели си отвориха магазини на вторта година фалираха. В момента са в чужбина отвориха си магазини но там народа е с висока покупателна способност и магазините им процъфтяват.
12
4
 
2
 
! Отговори
Мирчо Паричков преди 4 години
На кой му пука за някакви измислени фирми ? ОДГГ. Девойките по фирмите си бъркат по дуп*ките , за тях ли да мислят хората ? От запада ви показват един мазен среден пръст пък вие се радвайте.
11
4
 
7
 
! Отговори
програмист преди 4 години
аз съм регистриран като ЕТ за да мога да се пиша на минимална заплата и да плащам много по-малко данъци и осигуровки. Нищо ,че изкарвам хиляди.
10
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив българите от ден на ден забогатяват. Факт. Коли, екскурзии в чужбина, пари, апартаменти и глад за недвижими имоти и техники са в пъти повече отколкото когато и да било...
9
1
 
31
 
! Отговори
Край преди 4 години
Какви ЕТ бе. От как направиха капиталови дружества без капитал кой ще е луд да отговаря с всичко което има като може да регистрира ЕООД - България е страната на неограничено безотговорните търговци.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е тая икономика, сигурно където и държавата....
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ ще погребе държавата ни.Скоро.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Грузия където цареше огромна престъпност, Саакашвили за половин година премахна корупция и престъпност и направи супер бизнес среда, като в ЮК. Друг е въпросът след това какво стана с него но повече от 5г имаше 0 корупция а за да отвориш фирма и да почнеш бизнес трябваха 200лв и половин ден.У нас трябват няколко месеца ходене по мъките и плащане на рушвети, различни службички и чиновници и разрешителни и на хартия и като почнеш се почват проверки особено ако не си платил или ако някой не те х
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еее как, нали бяхме ток и жица, сега било зле във фирмите.Ами като на всеки работник се получава по 2-*** държавни служители, няма как да станат нещата.
4
0
 
38
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Икономиката не изсветлява.Тя се сгромолясва,Тя виси като Дамоклеев меч над страната и всеки момент, косъма ще се скъса!!!
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те абсурдите са много.Като почнем от невежите които управляват, раздута и неработеща администрация и стигнем до назначените бизнесмени и специалисти като Велчев , Дянков и т.н.Не е ли абсурд разпределянето на милиарди за пътища между няколко фирми, които използват само подизпълнители, а те подизпълнители и накрая парите се стопяват докато стигнат до реалния изпълнител .Тоест едни пари се усвояват и потъват в джобовете на Винету и компания.Кой нормален човек не член на герб може да получи фин
2
0
 
21
 
! Отговори
мно'о ясно преди 4 години
Като най-личният сред всички еднолични търговци е "ББ" ЕТ , следван плътно от други като "Цв Цв" ЕТ
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми место да ме занимават с глупости да мислят как да ни държат бре ние сме средния бизнес какви укривания на данъци клиенти кои ни гарантира боико Сигорно трябва да теглим кредити или да ходим по сто места на работа