Стара Загора почете жертвите на Старозагорското клане

Навършват се 142 години от опожаряването на града
19 юли 2019 22:10, Красимир Ангелов
43
Стара Загора почете жертвите на Старозагорското клане
Снимка: Община Стара Загора

В Стара Загора се проведе общоградско възпоменание на загиналите мирни жители на града при опожаряването на града и старозагорското клане през 1877 г.

Старозагорци се събраха днес в 17.00 часа в църквата "Света Троица", където Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха вечерна служба. След това тръгна литийно шествие до Мавзолей–костница "19 юлий 1877", където бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града старозагорци.

Венци бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора и Областен управител на област Стара Загора, цветя поднесоха и много граждани.

По време на драматичните събития в града и района през юли 1877 година са избити над 14 хиляди българи, а повече от 1000 местни жители умират от глад и гонения. Отвлечени са над 10 хиляди млади жени, момчета и момичета, а Стара Загора се превръща от 25 хиляден град в  град пепелище. Само в църквата "Св. Троица" са изклани близо 3000 души.

През 2019 г. се навършват 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война. Община Стара Загора ще отбележи годишнината със специална програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
От всичко разбираме че родата на Богомил се е сдобила с имоти по втория начин след освобождението, напреднала в материала при националните катастрофи, но шумкарите им завидяли и ги националилирали. След това били достойни граждани на РСО, но след демокрацията се писали репресирани и реституирали в реални граници между блоковете на комплекса, където продали скъпо нивите. Сега учат в САЩ за министри.
34
0
 
1
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До БогомилИзвинете за грешката, вместо "Терора", да се чете "Терорът".
33
0
 
1
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Waffen SSНюрнбергският международен трибунал срещу нацистите осъди на смърт 12 души, за всичко случило се във ВСВ. Българските комунисти, по заповед от Москва осъждат на смърт 2730 души, защото българите са 225 пъти по-виновни за зверствата на войната, отколкото нацистите, въпреки че спасиха евреите си?!какъв народен съд, това е било болшевистки диктат и пряка намеса на Москва във вътрешните работи на България? Извинете, забравих, че тогава няма България, а една окупирана Задун. губерния.
32
0
 
0
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До СкептикРусофилите мразят Стамболов и го убиха защото отряза руските мераци към България, защото е българофил.Насилието, политическите убийства и опитите за вземане на властта чрез военен метеж в България са въведени от Русия/СССР. Септемврийското възстание и атентатът в църквата са платени с руски пари.Троцкизъм в действие. Руското влияние отвори кутията на Пандора в България.Не се вайкайте, че някой също ви е отговорил адекватно.Каквото повикало това се обадило.Терора започва от русофилите
31
1
 
2
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
народният съд издава, 9155 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 души, 1 305 души получават доживотен затвор, а останалите затвор от 1 до 20 години.И какво общо има той със Старозагорското клане-ами нищо.Народният съд е висша мярка за справедливост и осъждане на виновните за въвличането на България във ВСВ
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избитите българи по време на "народния съд" са в пъти повече от турските кланета.Поклон пред всички жертви дадени от българският народ !
29
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Това го пиша защото е нагледен пример как пролята невинна кръв на нашите прадеди в Стара Загора се превръща в нечие благосъстояние. За щастие накрая всеки си получава заслуженото.
28
1
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Пропускаш да споменеш, че Раковски си е действащ офицер от Австро-Унгарската армия. Що се отнася до службогонсъвото най-големия службогонец е Ст. Стамболов. Него не го виждаме с чутовен подвиг при Стара Загора и Шипка, но като главен снабдител на Руската армия. Човекът при Старозагорското въстание е командирован да запали Цариград с 2 тенекии газ. През Априлското е по важни комитетски дела, а при Дряновскя манастир е в дълбока нелегалност. За идеологическите Русофили както и Американофили си пра
27
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Някак Старозагорското клане остава в сянката на Баташкото клане, но Старозагорското е много по-мащабно и е извършено от редовна османска (турска) армия! Причината вероятно са репортажите на Макгахан, отразил Баташкото клане и отзвука след него. Мир на душите на загиналите! Страшни зверства! За съжаление Турция не намери сили пони да се извини! ДПС почетоха ли жертвите ?
26
4
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До СкептикА основа на русофилството и неговите идеолози е периода след 1878г, когато с руска помощ службогонци и мошенници се вреждат във властта, но особено силно е това след 1944г, когато и цинични убийци стават комунисти и управляващи върху руските щикове!А падането на Плевен е в резултат на пробива на румънците! Кофти, а? Още Раковски пише за "Пагубната за българите руска политика". Виждал съм документ от времето на Стамболов, за безвъзмездно даване на имот за железарска фабрика. Патриот!!
25
0
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Waffen SSВ различните части на страната е било различно, но основно това е вършел башибозукът, черкези, татари и всякакви преселени от Русия мюсулмани, на мястото на изселените в Русия българи. Интересен е случаят в Русе.Редовната турска армия е на лагер извън града, а башибозукът се готви да разграби града.Основателят на масонството в България, Иван Ведър отива при коменданта на турския гарнизон, който също е масон и се разбират аскерът да влезе в града и да го защити. Русе е спасен.
24
0
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Следва предаването на Плевен. Следва коледното преминаване на Балкана и шеметната победа на Скобелев при Шейново.Такива бляскави победи. Турците където могат се преселват. Имотите им се заграбват от кликата на Стефан Стамболов. Новоизпечените чифликчии формират новата Софийска буржоазия. Имотите са платени от Русия, която си иска парите от Българската държава. Това е базата на русофобията в България. Нещо подобно на днешното разграбване.
23
0
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
На народния паметник на Шипка пише Ст.Загора, Шипка, Шейново, Плевен. Ген. Столетов слиза почти до Одрин. Турския щаб е в паника. Грешат при определяне на главния удар. В полето край Стара Загора 8000 спират 40000. Докато турците обстрелват с оръдия хората в черквата, опълченците се изтеглят и окопават на Шипка. Турците обкръжават методично върха. Миг преди да падне заветния хълм идва резерва от Търново.
22
0
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Намерих нещо: ""От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш - евреин, завършил Сорбоната) с участието на албански башибозук, черкези, командвани от Дай Ахмед, и чирпански ***.""
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в статията не се споменава че турците са извършили това жестоко клане над мирни хора.Ужасите от страна на турчулята са били неописуемо жестоки.това трябва да се помни
20
1
 
6
 
! Отговори
сака преди 4 години
За т,нар. "Сюлейман паша":Иззет-Фулд паша отбелязва в книгата си: Бяха му обещали, че, ако той превземе позицията на вр. Свети Никола (Шипка), ще го назначат военен министър, а заедно с това ще го наградят с всичко на каквото въобще може да се надява човек, комуто се е паднал в ръце случаят. И затова именно Шипченският палач желаеше да действа отделно, та да извърши самичък успеха, който той считаше за възможен, без да искаше да види, че подобен успех беше невъзможен.
19
1
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Любопитно е,кой извършва престъпленията.Редовната армия,или различни бандитски шайки и паравоенни организации и защо армията,ако тя не е участвувала не ги е спряла.Ако армията не е участвувала,нейното държание прилича на държанието на частите на ООН,при геноцида в Руанда,когато вместо да създадат зони за сигурност,те кротка са стояли в казармите си,защо ООН,под давление на Франция и САЩ е решило те да не се намесват.Там вследствие на тяхната активна пасивност биват убити за 3 месеца 900 000 чове
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старозагорското клане е най-жестокото в човешката история. Хора са печени на чеверме, изкормвани са бременни жени, варили са кафе върху въглени сложени на корема на жертвите, драли са кожите на хората окачени на ченгел. Ужасии, които човешкото въображение не може да си представи.
17
1
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Поклон пред жертвите .Турците останали в пределите на България трябва да са благодарни,че не е последвало отмъщение от българите след освобождението.В знак на благодарност и те трябва да почитат жертвите на Старозагорското клане ,за опрощаване греховете на техните деди.
16
1
 
8
 
! Отговори
още по- преди 4 години
До ПолиткоректнаА дали не е писано от някой знаещ кои са били помагачите им - местните евpeи и братовчедите им, зига-ните от околността, което налага още по-строга политкоректност?