Ново огнище на африканска чума - пострада комплекс с 17 000 свине

Забраниха движението на животни към и от обекта
35
Ново огнище на африканска чума - пострада комплекс с 17 000 свине
Снимка: Pixabay

Ново огнище на африканска чума е открито в свинекомплекс в русенското село Николово, съобщават от БАХБ.

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния.

Още по темата

Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса. Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 броя свине от различна възрастова категория.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала забрана за движение на свине към и от обекта.

Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.

От БАБХ уточняват, че са взети мерки за ликвидиране на болестта. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона.

В 10 км надзорна зона се намира една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти – тип „лично стопанство“.

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона.

От Областната дирекция по безопасност на храните ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места.

Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и/или на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви е срам вкарват всякакви болести за да можем да ви копуване ***. Месото вкарно от чужди държави е по годно за ядене натъпкани със химикали и всяки *** за трайнос. Няма да се оправи тази Държава и все повече ще затъва. Ще ни докарат до мизерия и глад
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До муспиЗа тази гадория в Германия, Австрия и Франция, знам със сигурност, щеше да станеш булка на рецедивистите на някой затвор!
25
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Убийци
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забавяне при първите случаи след които задължително трябваше да вземат драконови мерки въпреки, че фейбук българите протестират срещу такива мерки. Но при това забавяне което е въпрос на часове, се плаща висока цена. Е дано българите не платят твърде висока цена като пълно унищожаване
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе как никой не разбра как Тъпата чума я внасят Румънците! Те като минат границата и веднага огладняват, и още не излязли от Русе спират където им падне, и почват да вадят едни бохчи с ядене по капаците на автомобила и си хапват каквото си носят, а отпадъците на нивата.Толквав ли е трудно това да се пресече.Добре Дошли Но Без Закуски!
22
2
 
6
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Стига с това "африканска чумa"! Чу$ата може да бъде само еврейска. Който може прави. Ще излезе като с Холокоста - големи страдания, 6 милиона избити?! Но евреите не са дали никакви жертви в този гешефт, концлагери не е имало, а юдейската мишца е избила 20 милиона германци и 50 руснаци. Избила е и безброй други, ето сега убива и българите. Има два варианта: еврейски бази като американски и на територията на България изпробват биологичното оръжие, и че всичко е само медийна операция по геноцида.
21
0
 
3
 
! Отговори
РУСЕ преди 4 години
Държавата знае от преди повече от година и трябваше да вземе 2 много прости мерки:1. ПРЪСКАНЕ ПРОТИВ КОМАРИ заедно с Румъния още в края на март и началото на април.2. Пълно обещетяване на всички пострадали независимо дали са регистрирали стопанствата си или не. Само тогава нямаше да има извозване на заклани прасета
20
3
 
26
 
! Отговори
b преди 4 години
Унищожаването на всичко произведено в България продължава. Трябва да се направи пълно разследване на агенцията по храните - защото те са приносителя на заразата. От показаните по телевизията кадри на тяхното действие се вижда , че те се движат със едни и същи дрехи и ботуши от едно "огнище" до друго. Явно изпълняват чужда заповед - трябва купуваме л...та на Европа.
19
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ако имаше наистина чумa ща ще тая жандармерия по селата насила ще ни отървават от болеста ли
18
2
 
24
 
! Отговори
ostap преди 4 години
В момента никой не може да препари до комплекса и подлежи на пълно изтребление.Аве аланкоолу, ти занаеш ли какво е да унищожиш 17 000 свене.Кой ще плати масрафа.
17
3
 
7
 
! Отговори
ТреПерКел преди 4 години
Всичко от Африка е Уилкомен, Европа Обича Африка, искамве Още, АфРопейският Союз Ще ПреБъде!
16
0
 
13
 
! Отговори
До Истина преди 4 години
Лъжец такъв, престанете с глупостите и лъжите. Относно кой ще го изяде - в момента никой не може да препари до комплекса и подлежи на пълно изтребление. Относно "вноса" в Европа - Българиа внася от Европа, а не изнася към нея.
15
11
 
3
 
! Отговори
123 преди 4 години
Заповед,, Да се наруши ембаргото и всичкото свинско да заминава за РУСИЯ и ЕВРАЗИЯ
14
1
 
14
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Прилича на пандемия! Додре ще е да бъдат проверени и рботещите в Агенцията по безопасност на храните, както и по- изявените ни политици...
13
13
 
5
 
! Отговори
Истина преди 4 години
Тези 17 000 прасета ще ги ИЗЯДЕ българският народ НИЩО ,,ЧЕ СА ЗАРАЗЕНИЕВРОПА незабавно трябва да прекрати вноса на свинско месо от България,,,,,,,
12
3
 
20
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Няма страшно: приемете исляма и откажете свинското.България на 6 морета
11
3
 
9
 
! Отговори
Баронеса Урсула преди 4 години
Да Живее ТреПелКел, Която е Толкова ИзПеркел, че вече е явен разпада на Евр (оп) ейският Съюз!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РазликатаДа де , ама вече с банан в задникa и тоалетна хартия под мишница ,всеки умен и красив може да ходи на майната си свободно по света.Това искаха умните и красивите-банана в задникa го нямаше тогава.
9
2
 
18
 
! Отговори
Политически Корект преди 4 години
Какво е Това Расистко име на Болеста, Да я Наричаме АфроПейска Радост за Прасетата. Щастливи Кокошки, Щастливи Прасета! АфроПейският Съюз е Велик!!
8
6
 
41
 
! Отговори
Разликата преди 4 години
По времето на лошия социализъм България беше почти 9 милиона население, нямаше такива масови епидемии по животните и бяхме нетен износител на храни. Тоест произвеждахме много повече от колкото консумирахме, храните бяха качествени и струваха стотинки.А сега по времето на добрата демокрация България намаля до 7 милиона, всяка година има епидемии по животните и вече сме нетен вносител на основни храни. Вече произвеждаме по малко от колкото консумираме. Освен това храни е скъпа и некачествена.