Откриха гроб на неизвестен аристократ от рода Палеолог

Господин Георги Палеолог е погребан с почести и богати дарове
15 авг 2019 22:10,
14

Масивен златен пръстен Снимка: НИМ

При редовните археологически проучвания на Калиакра е открито богато погребение от XIV век на неизвестен до момента аристократ –  Господин Георги Палеолог, съобщава НИМ.
Още по темата

Крепостта Русокастро разкри ценни венециански монети

Разкопките се провеждат под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Тя проучва средновековната морска столица на България от 2004 година.

За последните 16 сезона са откривани множество богати погребения на калиакренската аристокрация, но за пръв път се открива погребение на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век).

В гроба археологическият екип разкри богати дарове, които дават възможност да се възстанови ритуала по изпращането на младия покойник. Погребението е извършено през втората половина на XIV век, като ямата е оформена върху скалата с ограждане от камъни. Благородникът е бил положен в ковчег, от който има добре запазени следи. Лицето му е било покрито с луксозна материя, върху тялото му са поставени дарове и стъклен съд, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките. Най – впечатляващият предмет от гробните дарове е масивен златен пръстен, който разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по–детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.

Проучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август, като през 2019 година Националният исторически музей ще публикува каталог на миналогодишната находка от Калиакра –„Татарска плячка“, която съдържа 950 предмета от злато и сребро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
5
 
! Отговори
Граф Собиески преди 4 години
До Ахмед МусаАхметчо мойто момче - виж сега какво ще ти кажа ! Ного си *** да даваш тук мнение ! Парите от Саудитска арабия може да са те направили радикален ислямист от обикновен сигаанин от гетото но не си поумнял батьовото ! *** си като куха тенекия ! Стой си в гетото и яж пилаф! И не давай акъл че ще те преценят много бързо и ще станеш за смях !
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VХайде, пийни си петата или шестата ракия, след това изпей една серенада на комшийката вместо да пишеш щуротии тук.После си лягай да спиш. Утре е работен ден все пак, а ти ще си махмурлия.
9
11
 
15
 
! Отговори
V преди 4 години
Мурат много хитро успява да раздели България .Той предлага членство у нато и ЕС .И веднага дебелогъзите феодали се надупват забравяйки че са българи .Сега имаме същата ситуация .И резултата ще е същия .Надупването от типа ефшестнаисти не е добър за България ;) Затова европеици като чехите си имат техен много по маневрен самолет от ф16 а за по бърз купуват грипен ,а не ф16 .Това означава че България никога няма да стане дори като Чехия ;)
8
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цивилизацията в Европа е тръгнала от Долината, която сега е Черно Море. Американците го "откриха" малко след като наши учени им го показаха. Там се е ляло първото злато в Европа, хилядолетия преди другите. От там са и българите. А ония който се обади нещо за гърците, те са откраднали всичко от Миньойците, които пък са траки. Турците нищо не са оставили освен ракети, няма и да оставят. Каквото имат и те е тракийско.
7
10
 
18
 
! Отговори
Ььььь преди 4 години
Ти луд ли си, на кой му е притрябвало да краде гръцка история, кое гръцко сме откраднали от историята им и дай пример. От разкопаните гробове на прото българи и в сегашните генетични тестове, няма открити остатъци от хаплогрупа на монголоиди. Няма дори един античен летопис или препис, където да пише, че българите идват от земите на татари и монголци. Нашите земи са далеч от на древните гърци и полиси, също така ги владеем от доста по дълъг период.
6
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ВИЕ БЪЛГЪРИТЕ-МОНГОЛЦИ ЗНАЕТЕ САМО ДА КРАДЕТЕ ГРЪЦКАТА СЛАВА И ГРЪЦКИТЕ ЗЕМИ .. УМИРАТЕ ОТ ЗАВИСТ"Знаем и да инкрустираме гръцки черепи в ритуални чаши. Не изнаглявай да не ти припомням.
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ахмед Муса Глупости приказваш.Ромеите са латинците управлявали тези места.Това ясно си личи по статуите в Константинопол.Те не притежават елински антропологически белези.А цар Шишман като дебелогъзия пожарникар признава василитет към Мурат и му дава сестра си за жена .Не воюва срещу шопия ,но и не дава подкрепа на християнската коалиция при косово поле.Не е съюзник и на Византия срещу султана.А Добруджа е последната превзета българска земя и оказва реална съпротива .Нито шопия нито надуп. Шиш
4
24
 
13
 
! Отговори
Ахмед Муса преди 4 години
ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРСКА ДЪРЖАВА Е ГРЪЦКА НАРОДНА И ЕТНОСТНА НАЦИОНАЛНА СРЕДНОВЕКОВНА ДЪРЖАВА НА ГЪРЦИТЕ , ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ ЕТНОСС ''РОМЕЙН'' НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО !ВИЕ БЪЛГЪРИТЕ-МОНГОЛЦИ ЗНАЕТЕ САМО ДА КРАДЕТЕ ГРЪЦКАТА СЛАВА И ГРЪЦКИТЕ ЗЕМИ .. УМИРАТЕ ОТ ЗАВИСТ .
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VАман от *** селски *** като тебе.
2
21
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Цар Шишман и шопските предатели са били нагъзени дупе.давци квито са и сега .И за Добротица не е останало нищо друго освен съюз с Византия против султана и дебелогъзите шопи .А източната римска империя е имала два големи проблема .Гръцкото влияние в културата и писменоста и липсата на възможности за всички за да развият население както сега това го правят някой азиатски народи ;)
1
7
 
12
 
! Отговори
Шшш, алоууу преди 4 години
Заглавието е обида за интелекта на читателите.