Препитват кандидат чиновници, трябват им поне 100 т. на теста

Хора с дислексия ще имат 20% повече време за решаване
19 авг 2019 12:13, Петя Славова
30
Препитват кандидат чиновници, трябват им поне 100 т. на теста
Снимка: архив, Булфото

Минимум 100 точки на теста трябва да е изкарал всеки кандидат за чиновник, за да влезе в държавната администрация. Това става ясно от наредбата за конкурсите и подбора при мобилност на държавните служители.

Още през 2015 година бяха въведени два етапа на подбор за бъдещите чиновници – централизиран тест, който е задължителен за всички, и отделно препитване и интервю в съответното ведомство за успешно преминалите. Преди две години въвеждането на двете цедки за желаещите да работят в администрацията беше отложено за октомври 2019-а. През това време бяха пускани няколко обществени поръчки – как да изглеждат самите тестове, какви точно компетенции да проверяват, самото им изработване.

Сега с наредбата се създава самият ред за провеждането на тестовете и вторият етап на подбор за пост в администрацията. Самите тестове ще се провеждат от Института за публична администрация (ИПА), ще са в три модула, а времето за решаване ще е точно два часа.

Нивото на трудност на задачите в модулите пък е съобразено с групата длъжности, за които се кандидатства – за експерти или за висши служители. Първо се проверява общата им компетентност, после какви познания имат в административната уредба, а накрая и компютърните им познания.

Сега от наредбата става ясно, че кандидатите с дислексия ще имат 20% повече време, за да се справят с решаването на задачите. Те обаче трябва да докажат с медицински документ, че имат подобно състояние. Квесторите пък задължително трябва да са минали тест за лоялност – т.нар. тест за интегритет. Преди всяко препитване те ще трябва да попълват декларация за липса на конфликт на интереси с някои от кандидатите. Освен служители на ИПА те могат да бъдат и външни лица, с които институтът е сключил договор. В залите, където ще се провеждат централизираните тестове, може да има и камери е записано в наредбата. Всички, които са минали успешно теста, отиват на второ препитване в съответното ведомство.

Там в зависимост от длъжността, за която се кандидатства, може отново да държат тест, писмена разработка или предлагане на концепция, като последните две работи ще се проверяват от изпитна комисия, а оценките ще са по 5-степенна скала. Следващата стъпка е интервю, но до него стигат само онези кандидати, които на писмената си работа имат поне резултат 4.

Близо 12 000 са свободните щатни бройки в администрацията, като близо 5000 от тях са останали незаети повече от 6 месеца, показват данните в доклада за състоянието на администрацията за 2018-а. Реално чиновниците са малко над 130 000, като по-голямата част от тях са в централната администрация – министерства, агенции и др. Общинските и областните чиновници са малко над 35 000.

Най-високата заплата в администрацията е 4320 лева и тя е за директор на дирекция. Mинимaлнo възнaгpaждeниe oт 460 лeвa мoже дa пoлyчaвaт cпeциaлиcтитe, глaвнитe cпeциaлиcти, cтapшитe cпeциaлиcти, тexничecĸитe cътpyдници, изпълнитeлитe, млaдшитe eĸcпepти и финaнcoвитe ĸoнтpoльopи. Oт oбoбщeнитe дaнни cтaвa яcнo, чe 7278 cлyжитeли в дъpжaвнaтa aдминиcтpaция пoлyчaвaт оcнoвнa мeceчнa зaплaтa дo 550 лeвa.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
продължение преди 4 години
... досега с нищо не се е проявило, защото е скромно. На изпитите в университета се е притеснявало, затова не е сред отличниците."И точно това момче или момиче печели конкурса. Е, мрънкало на устния изпит, а на писмения написало една страница, но това е, защото се е притеснило от скромност.Отличникът е като попарен, на победителчето в конкурса са дали темата, по която той от години работи. На него му възлагат служебна задача - да досъбере и анализира материала, а онова да направи изводите!
28
0
 
1
 
! Отговори
27 - продължетние преди 4 години
"Какво като има публикации по тази тема? Какво като е работил няколко години по проекта, свързан с темата, по която е обявен конкурсът? Какво като е отличник? Всеки ще каже, този конкурс е обявен за него! Не, това не бива да се допуска! Трябва да агитираме колкото е възможно повече млади хора да участват в този конкурс!"И разни млади наивници, неориентирани в интригите на този институт, подават документи. Сред тях е някое момче или момиче "от професорски сой, ама много скромно, досега с нищо...
27
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 4 години
Да, и еталон за това е БАН.Но там има и вариант.За доста конкурси предварително се знае победителят.В някои случаи обаче, когато има млад човек, който е със силни изяви (публикации, работа по проекти и т.н.) по темата,по която е обявен конкурсът, но този млад човек е без протекции или в конкурса участва някой с по-силен гръб, тогава услужливи БАН-ски лелки месеци преди конкурса започват шумно да се възмущават по адрес на изявения млад човек "Ама как ще участва в конкурса? За него ли е обявен?"
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обявите за IT специалисти през 2019 година са за 510 лева заплата - минималната от 2018 година. Защо ли 12 хиляди места в държавната администрация са незаети?
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестът скоро няма да проработи - и без това няма желащеи за 460 лева заплата.
24
1
 
5
 
! Отговори
Калинки преди 4 години
Първите 10 въпроса с по 10 т. са да си напишат личните данни.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мдаааа 2Ако се съди по "пунктуалността" на пунктоацията ти, ти няма да издържиш изпита дори за гъсеница, да не говорим за калинка.
22
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Истината е, че общественият сектор заплатите са доста ниски с изключение на началническите заплати. Затова и няма желаещи и 12000 места са незаети. Правят се непрекъснато конкурси, но когато кандидата чуе, че ще е на минималната работна заплата, само пита "защо ми губите времето" и си заминава. Само в някои малки населени места, където друга работа няма, се съгласяват да работят на минималната работна заплата.
21
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 4 години
2018 година - минимална работна заплата 510 лева. Как успяват да плащат по 460 лева на cпeциaлиcтитe, глaвнитe cпeциaлиcти, cтapшитe cпeциaлиcти, тexничecĸитe cътpyдници, изпълнитeлитe, млaдшитe eĸcпepти и финaнcoвитe ĸoнтpoльopи? 460 лева беше минималната заплата през 2017 година.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А" не те знам от къде си но във В. Търново "кърлежите" в админисстрацията са потомствени.От преди 30-40години и сега техните наследници_роднини).
19
3
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Последният пасаж е абсолютна лъжа. Няма как някой да получава по-малко от минималната работна заплата.
18
1
 
12
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 10В администрацията повечето са калинки (или както един ги нарече кърлежи) герберски. А в провинцията по общините има само гербаджийски кърлежи некъдърни и по жял ден се занимават с това да интригантстват.
17
1
 
7
 
! Отговори
A преди 4 години
Лажи, лажи Вере.....- имаше една песен преди много, много години
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България спечелилия конкурса се знае предварително. Всички останали са само за пълнеж.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички конкурси са измислени от Цецо Цветанов. А той знае как се печелят избори и конкурси.
14
2
 
11
 
! Отговори
Константин преди 4 години
До Анонимен 10Не че защитавам бсп/дпс, но няма такива неграмотници като гербаджийските калинки и съответно некадърници.
13
2
 
14
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Никой не се нае да направи реформа в администрацията, там си продължава като едно време, батко и братко, и никакви тестове не могат да отсеят плявата. Работил съм в държ. администрация, е няма такава шуробаджанащина и ***. Съответно ме махнаха. И там и в съдебната власт и в парламента трябва реформа. Съкращение на щата и почтен подбор. Не знам как ще стане при такива като гешев, които иска да обединява властите и той да е шефчето.
12
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 4 години
Има и общини ,в които трябва да има изпит по български език. Дали изобщо могат да четат на български лесен текст.
11
3
 
12
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Няма да отпаднат. Оставена е вратичка за назначаване с връзки-без конкурс. Конкурсът е за *** без връзки. В добавка-вече назначените по досегашния ред никой няма да ги препитва-те си остават.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, само така ще отпаднат бсп-дпс некЪдЪрниците на държавна хранилка!!!