Африканската чума - адекватни ли бяха институциите?

Нужни са лаборатории, ветеринарни служби, коментира Неков
22 авг 2019 21:51, Петя Славова
21
Африканската чума - адекватни ли бяха институциите?
Снимка: БТА

Африканска чума е установена в още един свинекомплекс в Русенско. Фермата се намира в село Караманово, община Ценово, и е с капацитет 4500 животни.

Бившият евродепутат от БСП Момчил Неков коментира в студиото на "Денят ON AIR", че африканската чума е била на хоризонта от много време, защото е минала през много страни, но у нас институциите не са взели адекватни превантивни мерки и направената ограда по границата с Румъния далеч не е такава.

Още по темата

"В зоните за ловуване, които се дават на концесии, там БАБХ няма възможност да влезе. Във всяка област в Румъния имат лаборатория за изследване на африканска чума по свинете, в България лабораторията е само една, няма ветеринарни служби във всяка област", подчерта Неков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му именно това трябва да се възстанови, а институциите у нас е трябвало да вземат адекватни превантивни мерки и БАБХ да направи адекватна кампания, в която да предупреждава хората и да обяснява как ще се действа.

Според Неков у нас няма нито една адекватна превантивна мярка, дори и отстрел на диви прасета, а сега мерките са кризисни.

"Не виждаме адекватна политика. Да се създадат лаборатории, ветеринарни служби във всяка област, за да може като се отстреля диво прасе да се изследва и за тази проба да плати държавата", подчерта Неков.

Бившият евродепутат посочи още, че не се знае колко време ще се борим с чумата, а загубите за индустрията са огромни и не се знае колко ще стигнат.

По думите му това е дошло точно във време, в което българските свинекомплекси са обявили готовност до няколко години да успеят да осигурят цялото необходимо количество месо за българския пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите прасенца здрави ли са,това се пита в задачата,щом като влезли дъртите и не чак дъртите като диви преди година-две то младите дето се родили преди няколко месеца,че още като млечни бебета и те ли носят тоз вирус как чак отдалеко от разни точки с направления щом като става въпрос за него,който се движи по въздух,суша и море,че на студено бил как замръзнал,а на топло се активирал,но при неголяма термична обработка определена как 70 по С следа не оставял,но го носят със себе си как бреме,бум
14
1
 
2
 
! Отговори
хоп преди 4 години
Вече взеха Европейските пари и чумата ще изчезне много скоро :).
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гроб са ***, какво да очакваш от такива. 99%от кадрите им са с ум на *** или по-малко
12
0
 
2
 
! Отговори
Иднъ чумъ преди 4 години
Не бяха адекватни, ама хич!
11
1
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 4 години
Ако институциите работеха адекватно, заразата нямаше да плъзне така и щеше да е ясен пътят и! Прочетете хронологията на разпространение на болестта в Европа. А как и от какво се разпространи в България отговор няма!
10
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
ЗЕТЯТ може ли да внася американско свинско месо???Вече ?
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направиха оградата срещу дивите прасета за 1 милионче, файде никаква, направиха оградата с границата с Турция усвоиха се пари, показваха я на гости, прелитаха с хеликоптер над нея , ходеха с джипове , оградата падна . Защо така от нищо да нема файда.
8
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дошла болест.Умрели някакви прасета.Форумните тр0лове *** все едно им пука.Я си признайте, кой от вас форумните всезнайковци е виждал прасе на живо последните 15 години?Ми не сте.Тогава що квичите?Разбирам, че искате вие да сте на власт и да крадете парички, ама измислете нещо креативно.С някакви болни прасета не можете да бутнете Бойко.Разбрахте ли загубеняци?
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6А ти кой си?***.
6
5
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Безсилни ! Но проблема е ,че немогат да се справят с нещо ,което го няма . Каква чума ,какви ....Зор, за внос на старо месо .Нали затова сме ,,трета ръка ,,К.н.ефа на Европата .
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мухобоико е най голямото недоразумение в света
4
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са символ на адекватността във всяко едно отношение!
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Адекватни не ами адекватни. То не бе хуманно умъртвяване с пожарникарска пяна(сигурно оня с магнолията го е предложил), после ги убиваха с ток, заравяха ги живи и какви ли не методи използваха, достойни за филм на ужасите. Като цяло, Най-добре се справят с краденето и уреждане на нащи ора. Това направо дойде дюшеш на бандата на сожука.
2
2
 
9
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Хе-хе било нужно това или онова ами досега къде бляхте та не го направихте или пак Орешарски или хан Аспарух ви е виновен???
1
0
 
8
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
НЕ !!!