Над 70 хил. прасета вече са умъртвени в Русенско

Огнищата с чума по дивите свине се увеличиха с три
10
Над 70 хил. прасета вече са умъртвени в Русенско
Снимка: архив, БулФото

Огнищата с африканска чума по дивите свине в област Русе вече са с три повече - край селата Просена, Мечка и Писанец. Така зоните, в които са открити заразени диви свине, са осем.

Още по темата
Това съобщи д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе на заседание на областната епизоотична комисия.

Той съобщи още, че до момента в региона са умъртвени по хуманен начин 70 440 прасета. Предстои да бъдат евтаназирани още 4500 животни от индустриална ферма край село Караманово. Умъртвяването по хуманен начин там се извършва от вчера, предаде БТА.

Ненов каза още, че ръководството на свинекомплекса в Голямо Враново, където също има огнище на болестта, е отправило запитване към Министерството на земеделието и храните, като целта е да се запазят част от животните във фермата.

По думите му през седмицата двама експерти от Германия са били на посещение в региона. Целта им е да изготвят експертиза за всички засегнати индустриални ферми в Северна България. Идеята на епизоотичното проучване е да се проследи по какъв начин е влязъл вирусът в дадения свинекомплекс.

Ненов обясни, че това ще помогне на стопаните да се защитят по-добре при ново зареждане на фермите си със свине.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами така е първо взеха живота на народа после съсипаха и останалото....Тези по върховете ни взеха живота не виждате ли че няма и вече хора ,които да се съпротивляват,народа вече едва мърда в отчаянието си...
5
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А Иван /военното министър/ сред тях ли е или пак се прилагат двойни стандарти?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По южното Черноморие наистина върлува страхотна епидемия от стомашно чревен вирус от който няма спасение дори и при поставена ваксина за рота вирус. Болните имат високо кръвно, световъртеж и нерядко получават бъбречни кризи. Никой обаче не пише за това.
3
2
 
11
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
Гласувайте за ГЕРБ на есен и ще се справим с опасността от заболяването "луда крава" в България като принудим с жандармерия селските тарикати да си изколят всички крави тип "заден двор"! ГЕРБ и лично г-н Борисов ще осигурят мляко и млечни продукти от Германия с перфектно качество и ниска цена!!!
2
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
От няколко дни нощно време по южното черноморие се сипе от небето прашец т.е. вирус който покоси стотици плажуващи с чревна епидемия със доста силни болки, температура, студени краайници, повръщане и т.н. Дали и по свинефермите не е поръсено нещо такова умишлено????
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При ГЕРБ всичко лети и се срива на дъното! Корупция ,бедност. Доходите са слаби на хората А цените растат!!! Време е да ги сменим вече!