Затягат условията за работа на завода за отпадъци в Шишманци

Ще бъде наложена глоба от 100 000 до 500 000 лв.
24 авг 2019 13:35, Елка Василева
5
Затягат условията за работа на завода за отпадъци в Шишманци
Снимка: МОСВ

Започва процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото за неопасни отпадъци и инсталация за биологично разграждане по закрит способ в Шишманци. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който посети пловдивското село, за да се запознае със ситуацията след възникналия пожар в депото и да разговаря с гражданите от района, съобщиха от МОСВ.

„От вчера съм се разпоредил да започне процедура по промяна на комплексното разрешително. В момента то позволява 3 варианта – сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Първите два варианта ще останат задължителни и едва след тях ще бъде допуснато останалите след преработка фракции да се депонират. Така ще се депонира само отпадъкът, който не може да се използва по никакъв друг начин“, обясни министър Димов.

Още по темата

Според него целта на завода не е директното депониране, затова ще се направи промяна на целия процес и етапите на сепариране, компостиране и депониране.

Комплексното разрешително ще бъде променено така, че да се сведе до минимум отпадъкът за депониране.

Това е първата мярка, която министър Димов представи пред жителите на близките населени места, които поискаха да се срещнат с него и настояха за действия от страна на МОСВ във връзка с пожара на депото и влошаване качеството на атмосферния въздух в района.

Съставено е наказателно постановление на оператора и ще бъде наложен акт за установяване на административно нарушение, като санкцията е от 10 000 до 500 000 лв., съобщи министърът.

„Втората мярка е, че ще бъде учестен контролът – досега РИОСВ правеше веднъж годишно планови проверки. Сега задължително ще има втора проверка – преди летния сезон, и поне една – изненадваща“, допълни министърът. Той съобщи още, че се обсъжда възможността и местната власт да има контрол на дейността на предприятието.

Инспекторатът на МОСВ ще направи проверка на работата на районната инспекция по околна среда в Пловдив за извършения контрол по дейността на предприятието. „Това е завод, който изпълнява определени цели по оползотворяване. Остават обаче съмнения дали го прави на 100% съгласно условията“, каза министърът.

Според него заводът има капацитет и след промяна на комплексното разрешително трябва да може да изпълнява всичките си задължения.

Според Димов за промяната на комплексното разрешително няма да има нужна от големи нови инвестиции от страна на завода. Процедурата отнема до 6 месеца. „От гледна точка на противопожарната безопасност сме разпоредили да има по-голям запас от пръст и по-сериозно запръстяване, защото тогава шансовете за пожари са по-малки“, каза още министър Димов.

Жители на три села от община Раковски /с.Белозем, с.Болярино и с.Шишманци/, както и хора от гр. Раковски протестираха пред завода. Протестиращите, предимно млади хора, бяха издигнали плакати: "Искам да порасна здрав", " Стоп на лъжите и измамите - заводът трябва спре" и други, и настояваха съоръжението да заработи спазвайки изискванията, които да гарантират безопасни условия на живот в района.

"Ние не искаме заводът да бъде затворен, а да заработи правилно. Искаме боклуците наистина да се рециклират, а не да се изсипват директно на депото. Няма как 10 човека да обработят 20 камиона с отпадъци за два часа", каза Боряна Дудова от с.Шишмаци. Тя допълни: Ние искаме да дишаме чист въздух, а не да сме принудени да стоим вечер на затворени прозорци заради лошите миризми от сметището.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Нено ДимовШишманци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давайте глоби да има ,само че ако има контрол и то за всички всичко ще е наред но само закони и правила които са само за простолюдието....
2
0
 
1
 
! Отговори
Ucjfjf преди 4 години
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал...Даниел Богданов
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тая глоба пак от нашия джоб.Спиране а не глоба трябва!НАП като ги глобят и какво?Нищо от едната сметка в другата и пак парите са в НАП и ще им дават коледни.Нетна операция вика оня пън!Ама овцете като чуят глоба там и айдеее готово.Вервайте..