На месец: 253 изоставени деца. Осиновители намират едва 41

Голяма част от децата остават без дом още в родилното
17 сеп 2019 07:10, Петя Славова
59
На месец: 253 изоставени деца. Осиновители намират едва 41
Снимка: архив, Reuters


Средно по 253 деца на месец се изоставят у нас, а осиновители намират едва 41 малчугани. Това става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане.

През първите седем месеца на годината 1775 деца са зарязани от родителите си, което означава, че средно на месец по 253 хлапета се вписват в регистъра за осиновяванията, пише "Монитор". За същия период на годината броят на осиновените деца е 292, или средно по 41 на месец.

Данните на агенцията показват спад и при броя на изоставените, и при осиновените деца спрямо първите седем месеца на миналата година, когато 2061 хлапета са останали без дом, а 306 намерили ново семейство.

Всяка година над 2000 деца биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилното отделение. Тяхното детство започва в социален дом, като някои от тях по-късно намират семейство.

Според данни на Българската асоциация на осиновени и осиновяващи през 2017 г. най-голяма част от кандидат-осиновителите са във възрастовата група между 40 и 50 години. След това започнала тенденция за падане на средната възрастова граница под 40.

Преди да бъдат одобрени желаещите да станат родители, социалните изготвят за тях задълбочена комплексна оценка. Проучва се както личният и социалният им живот, така и здравословното състояние и моралните им качества. Най-често кандидат-осиновителите искат деца до 5-годишна възраст.

Това е свързано с желанието на бъдещите родители да се радват на малчуганите от възможно най-ранната им възраст, както и хлапетата да са натрупали по-малко емоционални и физически липси от пребиваването си в социален дом. Освен това за децата до 5-годишна възраст държавата осигурява една или две години платен годишен отпуск, в който родителят да остане вкъщи с детето след осиновяването му. Липсата на такава възможност за по-големите деца е един от основните проблеми при осиновяванията у нас, коментираха от Асоциацията на осиновените и осиновяващите.

Получилите обезщетения за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за първото полугодие на 2019 г. обаче са едва 450 души, а средномесечният им брой е 271 лица, заявиха от Националния осигурителен институт. Броят им варирал, тъй като за едни процедурата започва, а за други приключва.

Процедурата по вписване на кандидат-осиновителите започва да тече от момента на подаване на документите в отдел "Закрила на детето" и трае 3 месеца. Основните критерии, които определят периода на чакане след това, са възраст на детето, пол и здравословно състояние. В случай че посочените от кандидатите критерии са за деца, които съставят по-малката част от регистъра, то периодът на чакане е по-голям.

Осиновяването на дете от приемното семейство, в което то е настанено, е възможно, но е обвързано с наличието на определени законови условия. Съветът по осиновяване може да определи за подходящ осиновяващ за детето приемното семейството, в което то е настанено, ако семейството е вписано в регистъра на осиновяващи при условията на пълно осиновяване. Освен това трябва да е полагало грижи за детето не по-малко от една година от настаняването му за отглеждане в семейството, разясниха условията от АСП. От там обясниха още, че в срок от две години след осиновяването дирекциите „Социално подпомагане“ наблюдават отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси.

Според данните на АСП броят на кандидат-осиновителите е сравнително постоянен – около 1500 (виж таблицата). Децата, които подлежат на пълно осиновяване обаче, намаляват през последните години. Тревожен е фактът, че броят на децата, които не се отглеждат от родителите им, нараства.

Същите се настаняват при близки и роднини, приемни семейства и домове, коментираха експертите. Въпреки многото изоставяни деца всеки месец броят на чакащите осиновители през годините намалява, тъй като част от тях отпадат от регистъра поради навършване на пълнолетие. В края на 2017 г. например децата в регистъра между 16 и 18 години са били 440 и вече са отпаднали от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
8
 
! Отговори
Подозирам друго преди 4 години
Да не би с подобни съобщения да се опитват да ни убедят, че е разумно такива деца да се дават в приемни семейства?Но когато са от етноса, само хора от същия етнос стават кандидати за приемни родители и това не рядко са близки роднини на родителите на детето, които живеят в съседство. Дали после си делят парите, не знам, но за тази група хора приемното родителство е поредния печеливш бизнес. И пак за наша сметка.Който е родил дете, да си го гледа или да плаща издръжката му в социален дом!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Какви са пречките? Не ви разрешават да го осиновите ли?Или, щом разбраха, че е за осиновяване, искат да го изтъргуват, вместо да го дадат на роднини. Преди време чувах за подобна история. Всичко да минело през установената процедура, щели да имат предвид, че роднини искат да осиновят детето, но после им казали, че други кандидат-осиновители са били преценени като по-подходящи. Така са били изиграни наивни хора със средно образование и без силни връзки.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославЗатова не плащам данъци и крия парите. И да ме хванат, жената знае къде са и ще се оправи, докато аз си уредя бакиите.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата система е много сбъркана.Сестра ми забременя с трето дете, въпреки спиралата. Проблемът е, че е на 44 годни, бащата е болен и семейството няма нито време, нито пари за още едно дете, но има достатъчно обич, за да са готови, да го дадът на мен и жена ми. Ама не ... системата е куца. Сега детето живее у нас и го обичаме, защото е нашо, въпреки, че по документи не е.
43
0
 
6
 
! Отговори
Продължение на 42 преди 4 години
...завладяване на големи части от страната. Тихо завладяване, без ДАНС и правителството да гъкнат. В училището на децата ми се записват деца от Турция, които са родени там и не знаят дума български. И родителите им не знаят. "Малцинствените" региони се помпят с нерентабилни инвестиции от турската държава във фирми и жилища, "малцинствата" изкупуват с бесни темпове всички налични жилища и веднага им се намира работа или бизнес. А ДАНС си спи кротко, Бащицате реже ленти и разправя как цъфтим.
42
0
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
Съгласен съм за цветът на кожата че няма значение и е важен манталитетът и възпитанието. По втората част от мнението ти за турците не се съгласявам. Явно въобще не ги познаваш и не си живял сред тях. Аз - да. И в момента също. Добре е да знаеш, че те са в огромната си част по манталитет по-близо до ***, отколкото до нас. И нокой от тях не ти мисли доброто, както и да се държат пред теб. Ако вярваш друго, значи си наивник или най-малкото неинформиран. В момента тече завладяване на големи ...
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2000 на година? По моя скромна сметка 253х12 = 3036 на година! Защо постоянно разхубавявате фактите? И от кой етнос са изоставените? Заливате ни със статистика без съдържание.Вчера по новините казаха, че една трета от първокласниците "не били с майчин български език". Между 25 и 30 % (но това не е една трета!). А ние много добре помним, че още преди 6-7 години първокласниците "от други етноси" станаха над 50%!! Кого се опитвате да баламосате? Нито сме ***, нито забравяме. Демографска смърт е.
40
4
 
7
 
! Отговори
Госпожицата е права, преди 4 години
цветът на кожата не е от значение, защото ромите не са чак толкова по-различни от нас. Разлика има, но тя не дразни. Неприемливо е различието именно в манталитета.Ако имахме сходна ценностна система, нямаше да има никакъв проблем, така както няма проблем да живеем заедно с арменците и евреите. Като се замислиш, ако филмите, художествената литература и някои текстове в учебниците не ни настройваха срещу турците, няма проблем да се живее и заедно с тях. По-интелигентните хора не мразят турците.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Старата момаПо-добре опитайте чрез ин витро да износите донорска яйцеклетка, взета от ваша роднина и оплодена със семенна течност от интелигентен българин, това също може да се уреди.Ако здравословни проблеми не ви позволяват да направите това, но имате достатъчно пари, може да си уредите и сурогатна майка, която да износи такъв ембрион. Частните клиники могат да ви помогнат в това отношение.
38
4
 
9
 
! Отговори
До Старата мома преди 4 години
Госпожице,Не правете необмислени постъпки. Някой по-долу е обобщил горчивата истина. Увредени са поради кръвосмесителни връзки и вредни навици,но имат и типични за етноса им качества на манталитета,които не се дължат само на възпитанието, а са и генетично заложениАко вземете бебе, няма как да отгатнете интелектуалните му качества и темперамента. Те се проявяват чак след 7-8 г., а изтървете ли първите 7 г. във възпитанието на едно дете, то никога няма да стане човекът, който искате да възпитате
37
10
 
9
 
! Отговори
23 преди 4 години
никога не бих осиновила дете
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди време показаха филм за един младеж ,осиновен в Италия-часно училище,езда,пътувания по света и накрая се върна в катуна.Гени...
35
1
 
28
 
! Отговори
Помислете преди 4 години
над предложението на 27, заслужава си и депутатите ни да бъдат притиснати да направят нещо по въпроса.Вместо да плащаме за издръжката на деца с живи родители, по-добре е тези пари да се влагат в лекуване на безплодие и ин витро процедури на хора, които имат образование, работят и плащат данъци.Част от бездетните могат да бъдат излекувани. Част от ин витро процедурите също са успешни.По-добре да даваме пари за раждането на деца с добър геном, които ще бъдат възпитани от отговорни родители!
34
0
 
40
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Не е нормално работещи родители с по 700 лева заплата да не получават дори жалките 40 лева детски защото видиш ли техните доходи били колосално големи, а в същото време държавата да им взима по 500-600 лева на месец като данъци! А хора с нулев трудов стаж и с нулев принос за общия бюджет да получават като мана небесна хиляди левове помощи! Или да направят детските да са само за данъкоплатци или да ги направят под формата на данъчни облекчения! Които внася, той ползва!
33
3
 
24
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До Накрая да ни съобщятИма елементарно решение - гражданство и ЕГН само за данъкоплатците като това върви в пакет с всички права и задължения. Право на гласуване, достъп до държавни плащания, здравеопазване, защита и тн.! За тези които са над 18г. възраст и не са данъкоплатци (изключваме реалните инвалиди, за тях може да се направи така, че щом родителите им са данъкоплатци, то и те получават тези права), то тези индивиди нямат граждански права и ЕГН. Те просто да не съществуват за държавата!
32
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31Да ги отгледа държавата, но родителите да плащат затова!Не сме длъжни да храним чужди деца, след като сме преценили, че по финансови причини не можем да си позволим да създадем повече от едно или две свои!
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2000 на година !? Значи с този темп изоставените деца от 0-18 ще бъдат 36000 - един средно голям град в България. Това е абсолютно безобразно... от друга страна като знаем какви ги изоставят, може би е по-добре да бъдат отгледани от държавата.
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До селянинЗа всичко си прав, но моля, извади от този списък трудовите пенсионери - те са си правили вноските и мнозина от тях са изработили трудовия си стаж по време, когато не от тях е зависело какви вноски да правят.Не са виновни, че държавата е разпилявала парите им така, както намери за добре. Сега държавата им е длъжник.
29
1
 
23
 
! Отговори
Накрая да ни съобщят преди 4 години
каква е приблизителната обща сума пари, които хората от същия етнос ежегодно внасят като данъци в хазната.Към всички разходи които правим за тях може да се прибавят и парите, присвоени от ало-измамниците.Няма как да изчислим останалите поразии - джепчийства, грабежи, квартирни кражби, повреда на имущество, разхвърляне по нашите сметки на водата и електричеството, откраднати от тях.АМАН, АМАН, АМАН !!!Лишаване от гражданство, това е изходът. Трябва само да се формулира добре закон за това.
28
0
 
27
 
! Отговори
Колко струва преди 4 години
издръжката на дете в социален дом?Доколкото си спомням, някъде се писа, че е над 1 000 лв. Същото се твърди и за издръжката на затворник. 90% от затворниците знаете от кой контингент са.Ами нека някой журналист да сметне - какъв е общият брой на изоставените деца и колко на брой са затворниците от онзи контингент, за да видим колко лева се взимат от данъкоплатците ежемесечно за издръжка пак на хора от етноса.Ще прибавим тази сума към няколкото милиарда,давани всяка година за помощи пак на тях