Един от 10 работещи със здравна застраховка

Увеличава се броят на българите със сключени договори
20 сеп 2019 08:28, Петя Славова
10
Един от 10 работещи със здравна застраховка
Снимка: архив, Булфото

Един от 10 работещи има здравна застраховка, сочат данни на Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

Около 312 хил. са българите, имащи такава полица, а работещите по информация на статистиката са над 3,1 млн. души. Спрямо общия брой на осигурените 6,2 млн. български граждани делът пада наполовина, пише "Монитор".

Голямата част от застрахованите лица - 301 259, са по групови договори, сключени от фирмите, където работят хората. По индивидуални договори за доброволно здравно застраховане полици притежават едва 9104 души, по данни към края на миналата година.

Експерт по застраховки обясни, че популярността на този вид полици непрекъснато се увеличава в България. По думите й нарастването е с много по-бързи темпове, отколкото нарастването в другите сегменти на застрахователния пазар.По думите му, все повече хора предпочитат да сключват застраховка, чрез която да покрият евентуални разходи при болест. За последните осем години те се интересуват все повече и повече, включително и за груповите семейни застраховки за здраве.

Статистиката от сайта на Комисията за финансов надзор (КФН) сочи, че към края на миналата година броят на полиците със спестовен елемент е бил 26 879, а за първите две тримесечия на 2019-та са сключени нови - над 18 300. 26 155 са били застрахованите лица по застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд.

Застрахователната им стойност е за огромната сума от над 202,1 млн. лв., а броят на действащите договори е 28 133. Застрахованите лица с полици "Живот", имащи спестовен характер, като например за пенсия или рента, са вече 50 000, а договорите за покритието са 11 852. Това показва, че също голяма част от полиците са сключени от работодателите, където въпросните лица са заети. По въпросните полици за полугодието са били предявени само 23 претенции и по тях са изплатени почти 188 бона.

Според сайта на КФН по договорите за застраховка „Заболяване“ за първите 6 месеца на годината са били предявени над 347 хил. претенции, като 62 135 са били са събития от минали години. Общата сума на исканите обезщетения от застрахованите е за над 20 млн. лв., като 3,3 млн. лв. са били за минали години. Плащания са били направени по над 84 хил. случая, като застрахованите са получили от застрахователите общо 19,11 млн. лв. Отказани са били над 248 хил. претенции за 1,07 млн. лв. Платените суми от клиентите за полиците по застраховката „Заболяване“ в сегмента на общото застраховане за първото шестмесечие са за над 97,14 млн. лв., а общо изплатените обезщетения - почти 34,4 млн. лв.

Над 303 хил. е броят на действащите договори и по рисковата застраховка "Живот", само с покритие на риска "Смърт", сочи още информацията от сайта на КФН. Броят на застрахованите лица е над 1,1 милиона, действащите договори са 303 364. По нея за шестмесечието са били предявени 752 иска, а изплатените суми по тях са била на стойност над 6,25 млн. лв.

Немалко от застраховките за заболяване, злополука или смърт са краткосрочни и се сключват за определен неголям период от време, най-вече при пътувания в чужбина. Засега обаче за тях не се води специална статистика, която да ги отдели от дългосрочните, обясниха от КФН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Две са важните неща в случая.Първо, българинът показва добра застрахователна култура и не се застрахова при мутрите, които на практика не плаат, когато се наложи.Второ, от сумата на постъпленията от застраховки, мутрите плащат обезщетения за по-малко от половината от тази сума. Примерно, за "Заболяване" постъпленията са около 47,4 милиона лева, а мутрите са платили 20 милиона.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Допълнение към 5Пропуснах да отбележа, че добрите адвокати с логика и познаване на яловото комуноидно НПК от 1968 г. са единици и е почти невъзможно човек да попадне на такъв.
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Не са "държавни" - все са си "наши хора" с куфарчетата още от 1985 г. (Тошовия Указ 56) неналапали се комуноиди с опит от милионите чисти парици през комунизЪма, но просто не са познали - мнозина помнят рекета на ДЗИ и прочие институции по негов калъп.За щастие, и скъпо платените им хайдукатски екипи са все комуноидно "квалифицирани" некадърници и един добър адвокат със солидна логика и познаване на яловото комуноидно "законодателство" (НПК е от 1968 г.) може да ги осъди.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с здравна и без здравна най добре е човек изобщо да не опира до доктор и болница. Там изхода е един , към небитието
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още от "социализЪма" застраховането е силно компрометирано и на десетките "застрахователи" се гледа с обоснован скептицизъм.Защо ОБОСНОВАН?Пример: преди пет години една кифла уби майка ми с джипа си; от КАТ приеха тезата, че майка ми била дребничка и затова кифлата не я видяла, следователно не я е блъснала; междувременно кифлата прехвърля всякакви имоти на някой си там - да плаща застрахователя.След 14 дела застрахователят иска не-знам-си-какви-си още "експертизи" и отпадане по давност.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 90% от тях пак са държавни служители, нали? Не стига, че не плашат вноски, ами и работодателя за своя сметка им покрива медицинско обслужване, а за някои учреждения дори и медикаменти. Всеки има право на такава добавка към трудовия си договор, не мислите ли?
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо няма " здравни застраховки", "застраховки имот" и каквито и да било други "застраховки" в България?При "светлото бъдеще" инспектори на ДЗИ обикаляха редовно предприятията и "доброволно" застраховаха ПОГОЛОВНО всичко живо - ха смей да не се "застраховаш", де! Милиони се "застраховаха" за какво ли не, а единици получаваха жалки парици за фатално заболяване или съборена къща.Не си дал пари от заплатката си за паницата на Бузлуджа, МОЧ-а, НДК "Людмила Живкова" или нещо друго - ами ти си ВРАГ!