Колите с неизправни газови уредби - движещи се бомби

Нужни са бързи промени в закона, апелират специалисти
21 сеп 2019 14:35, Петя Славова
18
Колите с неизправни газови уредби - движещи се бомби
Снимка: архив, Булфото


Автомобилите с неизправни газови уредби са като движещи се бомби със закъснител на пътя, казват пред Нова тв експерти от бранша. Те предупреждават, че без бързи промени в закона, инциденти като този с взривената кола на бензиностанция в Добрич, ще продължат. При взрива на газовата бутилка преди дни загина жена, а друга беше ранена.

От асоциацията на автогаз сервизите настояват срокът за регистрация на газови уредби на автомобили да се намали максимално.

А шофьорите да са длъжни да информират КАТ до месец след монтирането й.

Една газова бутилка има между 5 и 7 години срок на годност, обясни Александър Бъчваров, собственик на автосервиз. Той не съветва шофьорите да купуват втора ръка от интернет.

"Много е важен техническият преглед. Да се преглеждат обстойно нещата- дали има изпускане и течове от редуктора, дали съединенията, през които минава газта са в достатъчно добро състояние. Бутилките трябва да се сменят периодично", обясни Александър Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
1
 
! Отговори
Българ преди 4 години
Пълна забрана на тия бомби в колите. Нямат място в Европа такива неща!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7 колко мераклии сега доволно потриват ръце да искарат повече пари от празният джаб на българина. Пак ще се облажи некой депутат като този дето измисли да си купуват ловците скоби за пушките. Това е за съжаление България - лобизъм и пари.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са бомби, защо не ги забранят за таксита, бусове, че даже има и градски автобуси- на газ? Градската газификация, дали е безопасна? Гледам там минаха 5годинки, а някой тръби стоят и ръждясват покрай цокъла на сградите. Да копаят и да сменят на всеки 5 години? Нека който има време да провери колко взривени бутилки има, аз съм сигурен, че всички са от немърливост и незнание,а не от старост на бутилката.
13
2
 
11
 
! Отговори
Чичо ти преди 4 години
Имам различни газови коли от 20 г. Никога проблеми, икономия 50%. Тук ни облъчват с тъпни. Газа е най доброто екологично и икономично гориво. Нийакви прегледи не трябват, просто два пъти годишно ходиш до газаджията да види маркучи и изпарители. Това е.
12
1
 
14
 
! Отговори
истина преди 4 години
Газовите бутилки имат срок на годност 10г. монтирани нови,след срока се махат!А относно последния случай с гръмналата кола с газ АГУ,проблема е че шофъорката/жена/ не е спряла на правилната колконка,което си е разбираемо за жена,но момчето което зарежда не вижда ли разликата в пистолета за зареждане...вместо пропан бутан,заредил метан.А нали знаете метана е на много повече атмосфери и бутилката не е една,а три една в друга!То колко случаи имаше и продължава да има вместо дизел да заредят бензин
11
0
 
12
 
! Отговори
ису преди 4 години
трудно се измисля новина карам газ от 1987г
10
12
 
6
 
! Отговори
Голф преди 4 години
Не само неизправните, а Всички бракми на газ и метан са си бомби. Виждал съм такива гледки по колите, че само господ ги пази "спестителите", които са вътре. Друг е въпросът, че специално в случая, споменат в статията е бил зареждане метан в пропан-бутанова АГУ, което си е комедия, а не инцидент от неизправност.
9
2
 
16
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Тръгваме всички пеша и след 3 дена ще кажат че пешеходците замърсяват въздуха като отделят повече газове и трябва да минат технически преглед на канал и да им се замери отделянето на газовете, после еко такса ,табели, категория, винетка за ходене от квартал в квартал
8
0
 
15
 
! Отговори
Бибитко преди 4 години
Какъв екологичен газ и метан бе!?@?Само на на бензин и тунджа ще се кара ,ама ха.Ей съсипахте ми келепира с тоя газ и метан.Сега па и на ток сте ръгнали да карате .Ааааао ще има лобут Не така не така
7
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въртят и сучат да изтупат отново изтънялия джоб на шофьорите. Нека кажат, какъв процент са авариите на газовите уредби, спрямо авариите от друго естество. Моето мнение е че газовите уредби са надеждни, екологични, икономични и няма нужда да пишете глупости. ПАРИ НЯМА!
6
3
 
37
 
! Отговори
бай преди 4 години
въъй моята бутилка lpg е 30 годишна но е 4 мм дебела!!какво да правя?
5
1
 
44
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Аман от разбирачи колко са автомобилите с неизправни газови уредби имали статистика или това е поредния кьорфишек ??? Колкото до инцидента от преди няколко дни проблема не е в неизправност на уредбата, а в това че собственика е пипал където не му е работата което е съвсем различно нещо.
4
3
 
50
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 2А на пет е много бе ишиас.Всяка година не щеш ли.Станал един инцидент за 20г и изпълзяха всякакви експерти да си ръсят глупостите.На бас че в паспорта на гръмналото АГУ е пишело че всичко е наред.Проблема не е в уредбите а при некъдърните и самоуки газаджии които си правят експерименти върху нас.Преди години задължиха асанс.техници да минават периодични курсове и изпити.Същото да важи и за АГУ техниците.Всяка година изпит и след това лиценз.Който не иска да полива райграса
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е то хубаво всичко това с прегледи и смяна , но нали за това си плащаш на специалистите за монтажи разрешителни прегледи и какво ли не , но е така в наща неуредена държава всеки гледа да влачи , то разбирам сам да съм я монтирал да скитам по разните институции
2
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Газовата бутилка трябва да се подменя с нова на всеки 5 години и то задължително. Това налягане в нея я износва материала от който е направена старее и идва момента на гръмотевицата. Най редовно трябва да се проверява и газовата инсталация за теч. Такситата които карат на метан всеки месец трябва да минават на профилактика за проврка на бутилката.
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо не вие дето ги монтирате и давате някакви гаранции уж, не информирате КАТ , лесно взимате парите на хората а отговорност никаква