С парен локомотив: Царският влак пътува от София до Кюстендил

Поводът е 110 години от създаването на линията
12 окт 2019 22:10, Красимир Ангелов
11

Царският влак "Корона експрес", воден от парен локомотив, потегли от София и пристигна в Кюстендил по случай 110 години от създаването на линията.

Още по темата
Стотици очакваха царската композиция на гарата, като част от тях успяха да се докоснат до автентичния вагон ползван от Цар Борис III.

Парният локомотив от влака на Цар Борис тежи 180 тона и с едно зареждане може да измине над 200 км. Преплита съдбите на Царската фамилия, Георги Димитров и Тодор Живков.

"Корона експрес" има вагон ресторант, стандартни купета и три апартамента за членовете на царското семейството. Във всеки един от тях има дневна стая, спални кабини и баня.

Машината е използвана и за траурната влакова процесия на починалия през 1943 г. български Цар. А пътуването и днес е последно за 2019 година.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
А що се отнася до журналистинът,създал репортажа- отворете си най-накрая ушите и стига глупости!Това,че един локомотив върви на *** и вика "Пуф-Паф",не го прави автоматично теглилият траурния влак на Цар Борис lll въпреки,че цифрите странно,но са същите-номерът на онзи е 03.12 и се намира в депо Горна Оряховица! Уважавайте труда на хората и поне се старайте да предавате информацията точно!
5
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Добре де,защо един не каза едно "Браво!" за това,че е осигурена тази атракция за обикновенните хора? За това,че с почти доброволен труд поддържат 84 годишния локомотив и почти толкова стария вагон, в който отгоре не всичко можеш да влезеш и да се докоснеш до част от живота на царското семейство и да се възхитиш на майсторството,с което е изработен преди толкова много години??? За сравнение, в Англия например, кралските композиции са експонирани заключени в музеи! Мрънкачи,стига вече! !
4
0
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
Назад вагоните не изглеждат царствено, хич. БДЖ е трагедия, изградена мрежа, която нарочно се съсипва.
3
2
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Не е много еко
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То съвременните локомотиви на БДЖ не се различават много, нищо че сме в 21 век
1
0
 
15
 
! Отговори
Старият машинист преди 4 години
ЦАР БОРИС е бил правоспособен локомотивен машинист. Той често е посещавал Локомотивно депо София и се е цапал по локомотивите.Веднъж, обикаляйки депото пристъпил в гръб към един работник, кайто се мъчил да закачи някаква част."Какво, не става ли?"- попитал Царя."Абе, я си е.. майката!" извикал работника и се обърнал."О, извинявайте, Ваше величество"- започнал той."Нищо, нищо- отговорил Царя- който не знае как да пита, това му се пада"Този работник беше известен с това, че е пс/вал Царя