70% от работодателите в Сливен намират трудно работници

Голямо е търсенето на нискоквалифициран труд
15 окт 2019 17:37,
34
70% от работодателите в Сливен намират трудно работници
Снимка: архив "Булфото"

В Сливенско се запазва големият интерес към неквалифицирани работници - общи работници, носачи, куриери и др. Това съобщиха от областната администрация, където са били представени резултатите от проучване за потребностите на работодателите от работна сила. В проучването, провело се от началото на август до 20 септември от Агенцията по заетостта, са участвали 102-ма работодатели от областта, пише БТА.

Още по темата

Общо 70.2 процента от анкетираните са заявили, че срещат затруднения при намирането на работна сила. Работодателите са посочили, че през следващите 12 месеца фирмите имат намерение да наемат специалисти с квалификация по професиите "електротехник", "социален асистент", "работник в хранително-вкусовата промишленост", "сервитьор-барман", както и специалисти с професии, изискващи правоспособност: учители, педагогически специалисти, шофьори, мотокаристи, електро- и строителни инженери. През следващите 3 - 5 години ще се търсят висшисти със специалност по електротехника, електроника и автоматика и др.

Представители на работодателските организации са споделили, че въпреки осигуряваното дуално обучение в професионалните гимназии, завършващите не проявявали интерес към предлаганите им работни места по придобитата специалност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Сливен преди 4 години
Сливен/инженер/730лв
18
0
 
4
 
! Отговори
Хуйзел преди 4 години
Я всеки читател да си напише... град/професия/нето. Дайте малко статистика да направим.София/Архитект/2900
17
0
 
9
 
! Отговори
морко преди 4 години
В цялата държава положението е същото.Погледнете по морето какво става. Освен липса на кадри, от тази година има и липса на туристи, по точно спад с около 20% според различни източници. 300 ЕВРО МРЗ от догодина....смях голям. 12 години членство в ЕС и МРЗ колкото един седмичен надник в която и да е европейска държава. / без бившите соц. държави/ Това за неквалифициран труд. Мога да ви дам и точни примери, но няма смисъл. Е, какви работници искате да имате?
16
0
 
4
 
! Отговори
Ром с достойнство преди 4 години
До Анонимен 5Да, прав си. Защо общакът да си къса кръста и да работи за толкова пари, за колкото работят висшисти-асистенти в БАН? Нали управляващите късат от пенсиите на трудовите пенсионери, за да дават помощи на неуките, на които не им се работи?Виж, ако им дадат заплати като на академици (2 500 лв основна), тогава може и да се прежалят, но само на половин работен ден. За 2 500 лв толкова!
15
0
 
4
 
! Отговори
Чудно преди 4 години
До Анонимен 14 Има нови работни места за закупчици на гласове. Плаща се с рубли.
14
0
 
11
 
! Отговори
Точно в Сливен преди 4 години
има нискоквалифицирани колкото щеш. Но са от онези, дето не им се работи.Затова се питам, какъв е броят на нискоквалифицираните, които живеят на помощи и детски надбавки?А какъв е броят на незаетите работни места за нискоквалифицирани?Ако тези свободни работни места се заемат от вегетиращите на помощи, каква сума ще се спестява всеки месец от парите, които държавата къса от пенсиите на нашите родители, за да дава помощи на здрави хора под 60 г., които нямат образованиеи не работят?
13
0
 
11
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Абе кой с висше ще дойде да ви работи за мизерните ви заплати и да го мамите,подигравате,и неплащате за нощен труд и за оувъртайм бре.Виж,тия с виШУ може и да ви работят,ама после да не ривете,че тия с виШУ не били достатъчно образовани и компетентни!
12
1
 
15
 
! Отговори
Чалгар-салфеткаджия преди 4 години
Това е защото не знаят къде да търсят. В махалата провериха ли? Това е един от римските градове в БГ. Не би трябвало да има проблем с бройката?
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Град Сливен един от ромските градове в България включително Българизирани и Турцизирани Роми , Българизираните обаче хитри и крият ромския си произход , странна Тенденция при тези индивиди
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бях влизала в магазин повече от месец и днес реших да мина през близкия хипермаркет. Цените на всички стоки са с поне 30% нагоре спрямо лятото. Свинското е поскъпнало с поне 50%. При тези цени МРЗ трябва да е не по-ниска от 1000 лв, а за тежък физически труд - над 1500 лв.
9
0
 
40
 
! Отговори
До "Работодател преди 4 години
Под 1.5к нето - работете си вие. Осигуровки на МРЗ - работете си вие. Незаплатен овъртайм след 40-тия час на седмица - работете си вие. Мизерни условия на труд - работете си вие. Неосигуряване на защитно облекло и лични предпазни средства - работете си вие.
8
1
 
30
 
! Отговори
БГ работодател преди 4 години
Ако се трудиш добре и постигнеш добри резултати - догодина ще си купя новото порше.
7
0
 
28
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
То и работниците не могат да си намерят законна работа в бг, а не квалифициран е доста странно понятие тука заварчик,шлосер,бояджия,механик,готвач и тн се смятат за не квалифисирана работна рака ,а на запад се водиш квалифициран работник. Но явно и квалифицирани кадри няма вижте до къде сме я докарали само един кандидат за главен прокурор ..
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека първо работодателите представят документ , в който пише какви заплати изплащат и какви ще изплащат,па тогава пак да се чудят защо няма кандидати за работа!
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще намерят работници за под минималната заплата, те и ромеите вече не им работят за тези пари.
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В близките 20 години работници няма да има. Кой е този общ работник който ще си къса кръста за 500 лева с които неможе да си плати тока водата отоплението а за храна ако остане. Няма такива балъци. Отдавна се изнесоха да работят за пари а не за тоалетна хартия.
3
1
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Нискоквалицирани и неграмотни работодатели търсят нискоквалифициран труд, така е в България!
2
1
 
39
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
70% от безработните в Сливен трудно говорят български.
1
1
 
34
 
! Отговори
Циник преди 4 години
70% от работодателите да научат сливенските роми да работят