Почти 13 млн. лв: Неизплатените заплати на работници за годината

През 2018 г. сумата била още по-голяма - 21 млн. лева
15 окт 2019 07:20, Петя Славова
17
Почти 13 млн. лв: Неизплатените заплати на работници за годината
Снимка: архив, Булфото


12.9 млн. лв. са неизплатените заплати на работници за първите девет месеца на тази година. Сумата на установените забавени възнаграждения за периода намалява, защото през същия период на 2018 г. те са били 21 млн. лв., съобщиха от Главна инспекция по труда.

Инспекцията извършва контрол в предприятия с поне един нает във всички икономически дейности, във всяко проверено предприятие се установяват нарушения както по отношение на безопасността на труда, така и на разпоредбите, касаещи осъществяването на трудовите правоотношения – нарушения, свързани с възникването им, с работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда, коментират още от ведомството.

За деветте месеца на 2019 г. инспекторите са извършили близо 31 000 проверки в над 25 000 предприятия. От тях 21 623 са микро- и малките предприятия, а 3457 са средните и големите предприятия, които са били проверени, пише "Монитор".

При извършените проверки са установени 133 700 нарушения. От инспекцията разказват, че 67 000 от тях са свързани с осъществяването на трудовите правоотношения, а 66 000 пък са заради осигуряването на здраве и безопасност при работа, като от тях над 40 000 са нарушили разпоредбите по цялостната организация, свързана с живота и здравето на служителите, заявяват от ГИТ.

Следват нарушенията, свързани с обезопасеността на работното оборудване и работните места - 17 570. Именно това са и нарушенията, водещи до тежките трудови злополуки, коментират инспекторите.

16 500 пък са откритите нередности, свързани с осъществяването на трудовите правоотношения, в това число е и заплащането на труда, а малко над 10 000 пък са неспазилите закона за прекратяване на трудовите дейности, показват данните на инспекцията. Нарушения са установени и относно почивките, извънредния труд и спазването на работното време. Те според проверяващите са 9570 броя.

От инспекцията разказват още, че често установяват случаи на неизплатени последни възнаграждения на напуснали служители, както и неизплащане на дължимите по Кодекса на труда обезщетения. Често нарушение по заплащането на труда е и неизплащането с увеличение на положения извънреден труд и в празнични дни, както и на допълнителното възнаграждение за придобит стаж и опит.

Един от най-честите пропуски според проверяващите е, че в трудовия договор не са договорени всички задължителни реквизити според Кодекса на труда (чл. 66, ал. 1), които гарантират и основните права на работещите, като размера на възнагражденията, включително и на допълнителните с постоянен характер, на гарантирания платен годишен отпуск

От ГИТ уверяват, че за всяко установено нарушение се предприемат мерки за отстраняването му, което води до подобряване условията на труд и е превенция на евентуални бъдещи трудови инциденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нема кинти за бентли .
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Андрешковците" работонаематели не искат да плащат данъци, осигуровки, болнични, заплати.Андрешковският бизнес всеки ден мрънка по телевизията срещу данъците, не иска да плаща за нищо, ако може.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият *** във форума пак дава на късо, както впрочем откакто *** и ПРОКОПсалия червенобузко стиснаха кесиите.Като си кукнал да жалиш за нечии неизплатени възнаграждения, на теб дават ли редовно сиромашките копейки?Добре е да излезеш в незаслужена почивка, по строежите и по нивите има много работа.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе народ дето се е оставил на банкянски чобан и компания да го стрижаткакво иска да му се случва
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма народ дето да си избере управницитова е проблемакаквото си надробиш това ще сърбаш
12
2
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 4 години
Няма кадри!
11
3
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Но пък си имаме демокрация и евроценности ;) !!!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 6 (факт)Ти не си никакъв работодател а лентяй безделник, вероятно безработен тийнейджър издържан от мама и тати на когото му е скучно и си търси забавление?И нашите заплати се бавят, и нашия работодател, шефа се притеснява защото фирмите които дължат пари на нас не ги изплащат по сключените договори и затова и няма заплати - не защото шефът е "стиснат" и не иска да дава.Това е в цяла България. Те дължат на нашата фирма, а нашата фирма пък на свой ред дължи на други фирми.
9
1
 
10
 
! Отговори
ПСИХО преди 4 години
"И се видяха българите с пари, и хукнаха към Гърция!"Изказване на Бойко Борисов по празниците.Как едното се връзва с другото???
8
2
 
7
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Не намалява ,че има контрол,просто само за 2018-та са дерегистрирани и заличени 22 000 фирми.Даже тука го бяха писали.Всичко е такава щета....Не е далече времето,дето ще давате суми за да се откриват частни фирми, за пред лицето на Европа...
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пропаднала държава с още по пропаднала столица софия
6
12
 
5
 
! Отговори
факт преди 4 години
Работниците лъжат нагло. Заплатите са изплатени официално и също така са взели още повече пари неофициално. Горките работодатели едва се оправят с такива некадърни и алчни наглеци. Работниците са неблагодарни, а ядат хляба, пият алкохол и пушат цигари. Карат коли
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година писаха,че не изплатените заплати са 11 млн. Сага станаха 21 млн а тази 13млн всяка година с фалшиви данни гарантирано от ГЕРБ
4
1
 
22
 
! Отговори
Питам преди 4 години
А не изплатени дотации и евро фондове има ли ?
3
1
 
21
 
! Отговори
Крупен работодател преди 4 години
Тряя се кара Кайен.Как се стаа богат манете ги тия глупости д Рокфелер и ябълките.Богат с работа никой не е станАл.Аре че излезнА новият мадел.
2
5
 
16
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ПП ГЕРБ
1
0
 
17
 
! Отговори
смешници преди 4 години
Е що така, който е " бизнесмен" трябва да има и ПАРИ?!