В XXI в. в Павликени: Дават звънец на пациенти при ползване на скенер

След случая със забравената жена, проверяват болницата
18 окт 2019 14:53, Петя Славова
62
В XXI в. в Павликени: Дават звънец на пациенти при ползване на скенер
Снимка: архив, Булфото

След ужасяващия случай със забравената 6 часа в скенера жена в болницата в Павликени, Районната здравна каса във Велико Търново влиза на проверка в болничното заведение.

70-годишната пациентка била завързана и зарязана на 7 октомври, разказа дъщеря й пред Нова телевизия.
Жената е била приета с белодробно заболяване. Състоянието й не се подобрявало и я изпратили на скенер. Именно там жената била забравена от лаборантката на повдигнатото легло на томограва, от което не можела да слезе.

Персоналът на отделението си тръгнал към 15 часа и заключил помещението.

Още по темата

Дежурната сестра установила, че пациентката липсва и започнали да я търсят. Проверили районът около болницата, питали и в близките магазини, но от жената нямало и следа, пише "24 часа".

От болницата се свързали с близките й, за да ги питат да не се е прибрала у дома. Обадили се и на органите на реда.

Дъщерята на жената я търсили в домовете на приятели, стигнали дори до гробищата. След 18 часа дежурната рентгенова лаборантка, повикана по спешност, я открила в апарата. Той не е бил включен и затова жената не била подложена на опасно облъчване, обясни управителката д-р Ренета Кръстева.

"На следващата сутрин поисках писмени обяснения от всички, които са били по график на работа. Виновната рентгенова лаборантка Камелия Кръстева ще бъде наказана със забележка и ще бъде лишена от допълнително материално стимулиране за няколко месеца. Консултирах се с адвокат, ако я уволня, ще ме осъди за обезщетение", обясни още д-р Кръстева.

Разсеяната лаборантка е изпратена принудително в отпуск. За да няма подобни инциденти, изследваните на скенер в Павликени ще получават вече звънец, с който да сигнализират при проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
обикновен човек преди 4 години
да ви и статията,ами то навсякъде където правят магнитен резонанс,преди да започне процедурата дават на пациента един бутон свързан с тънъка пластмасова тръбичка подобна на тези за кръвопреливане,и ти обясняват в случай на някакъв проблем,например неразположение или нещо подобно да сигнализира пациента на медиците,вътре в самото помещение няма персонал и да викаш,няма кой да те чуе,системата е със сгъстен въздух,тъй като не се допускат метални предмети в зоната на облъчване,какви звънци
56
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Боже, Боже, и това доживяхме да чуем...
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като открият, че томографът е втора ръка, неработещ и невключван, ще стане малко неудобно как точно са взимали пари за изследванията.
54
2
 
7
 
! Отговори
дон педро преди 4 години
А как иначе се изкарва заплата от 57000лв. !!! Само искания !!!
53
1
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Сега пък по новините казаха, че не е била вързана. Била е свободна да стане, но е заспала... И ко правим сега!?
52
0
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
От къв зор е вързана била жената!? То тва кат в инквизицията... Не стига, че е мега клаустрофобично, ами и вързана, като жива погребана. За звънци, видео и микрофони няма смисъл да се коментира... варварщина! За това е и техниката, да няма човешка немарливост... То си е човешко да се разсее и забрави човек нещо.
51
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
По един човек на ден ли минава,ако е така за какво им е?
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да раздават и ключ от залата с екраните и да се самообслужват пациентите. Носиш си храна, медикаменти, чаршафи, сам викаш сестри за изтекли системи и тн, ми да минем да пълно самообслужване просто
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И по принцип всички машини, които изискват лаборантът да е отделен от пациента имат ЗВЪНЕЦ! Защото това е единствената връзка на пациента с външния свят. Ако му стане лошо, това е единственият начин да го каже. Как изобщо е възможно да не й дадат звънец не ми е ясно. Или пък са и дали, но са излезли от стаята и тя си е звъняла в нищото. Да не говорим, че резонансите имат и камера и микрофон вътре. Изобщо какви са тия болници, какви са тия скенери, какви са тия лаборанти?
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В скенера по принцип се влиза с много тънка нощница и обикновено в стаята е студено. Представете си сега, ако си със съмнение за пневмония да стоиш 6 часа на студа. Тези са за съд и затвор! Още повече, защо по дяволите са я вързали? Правили са ми рентгени, скенери и резонанси, не си спомням някога да са ме връзвали. Ако ти вкарват контраст ти връзват абоката за ръката, за да не падне, но иначе да те ВРЪЗВАТ???
47
0
 
12
 
! Отговори
?! преди 4 години
Значи ако на тази родилка й беше станало зле или ако се беше появило някакво усложнение, никой е нямало да чуе и да разбере? За 6-7 часа е възможно да се случат много неща, особено когато става въпрос за часовете веднага след раждане!
46
0
 
17
 
! Отговори
Веднага след раждане преди 4 години
слагат родилките на едно много тясно легло, с торбички-тежести на корема заради евентуален кръвоизлив. После ги местят в стаите им. Толкова са тесни тези временни легла, че не е възможно да сложат ръцете си върху тях успоредно с тялото. Трябва или да ги скръсти на гърдите си, или да висят надолу.Когато моя близка роди около полунощ, я бяха забравили на такова тясно легло през цялата нощ чак до сутринта. Друго раждане до сутринта нямало. Никой не я чул, че вика. Не знам как е възможно това.
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТомограВа е като томографа, обаче те връзват за масата, а също така няма звънец.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Защото болницата я е наела и тя гарантира за това, че докторите ще се грижат за пациентите.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42Защо болницата? Да плаща тази, която е виновна - лаборантката.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете разследване и открийте виновника. Ако случая се потули не ми се мисли какво ще стане след време.
41
0
 
14
 
! Отговори
Важно уточнение преди 4 години
Наистина ли апаратът не е бил включен?
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6И в България болницата може да плати обезщетение но за това трябва жената да си намери адвокат.
39
0
 
20
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Да разбираме ли, че ако дежурната лаборантка не е била извикана по спешност, то жената е щяла да осъмне там?! Какъв ужас!
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставили са я нарочно там да гние у скенера за да изкарат белите престилки некадърници и да заглушат протестите на белите престилки. Отдалеч мирише на поредния скандал забъркан от нeфелната държава и нейните служители.