Затварят къщата – музей "Хаджи Димитър" в Сливен

Причината - извършва се козметичен ремонт
18 окт 2019 15:30,
1
Затварят къщата – музей "Хаджи Димитър" в Сливен
Снимка: Pixabay

В къщата - музей "Хаджи Димитър" в Сливен се извършват ремонтни дейности и той ще е затворен до 21 октомври,  съобщи директорът на Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков" Николай Сираков, пише БТА.

По думите му това е текущ, козметичен ремонт със средства на музея. Сираков припомни, че сериозни реставрационни и консервационни дейности ще има след началото на проект на община Сливен по Оперативна програма "Региони в растеж", финансираща обекти с национално и световно значение, както и съпътстващата ги инфраструктура. В него се предвижда емблематични за Сливен обекти да бъдат обновени и експонирани, като къщата-музей на Хаджи Димитър е сред тях.

С настоящия ремонт ще бъде лакирана дървена конструкция, ще бъдат подменени керемиди и изгнили дъски.

Уредникът на обекта Дора Пондалова съобщи, че се подменя дюшемето на хана на бащата на Хаджията, което е една от сградите на обекта. Оказало се, че не само подът се нуждае от подмяна, но и носещи греди, които са изгнили. По думите й къщата-музей се нуждае от ремонти и поддръжка, необходимо е дървесината да бъде третирана с химически вещества, да се консервира, защото в нея има дървояди, които я рушат. Такава обработка е била правена около 1995 година. Проблеми има и с пропадане на части от двора.

Музейният комплекс, който е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта, се състои от две сгради - ханът на бащата на Хаджи Димитър - Хаджи Никола и родната му къща. Родната къща на Хаджията е на повече от 200 години и е претърпявала частични реставрации.

Тя е построена в края на 18-и век от дядото на Хаджи Димитър в сливенския квартал "Клуцохор". Къщата е типична за сливенската възрожденска архитектура. Тя е открита, несиметрична, построена е от камък и дърво, едноетажна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Стига с тези манипулативни заглавия.От добра новина я обръщате на лоша.Надминахте и БЛИЦ по п.ростотия